≫ 

Predstavljen program Nišville Jazz Festivala

Bivši član grupe “The Rolling Stones” roker Deril Džons takođe je jedan od aduta na džez programu

  • 0
NISVIL ONLAJN ZAVRSEN

Nišvil Foto: Tanjug/Nišville Jazz festival/Zoran Ćirić

Tradicionalni Nišville Jaž Festival biće održan od 5. do 15. avgusta u Nišu, dok glavni program kreće 12. avgusta, sa poznatim imenima Stenli Džordan i Deril Džons, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Dvorani kulturnog centra Beograd.

Iako najavljeni kao glavne zvezde 12. avgusta na otvaranju glavne selekcije festivala, bend Earth, Wind & Fire Experience i čuveni Al MekKej morali su da otkažu svoje učešće na džez manifestaciji, usled bolesti nekih od članova grupe.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević je napomenuo da je honorar tom bendu u celini isplaćen, ali da je došlo do otkazivanja u poslednji čas, te su oni veoma brzo uspeli da u taj termin dovedu antologijski brend od sastava “Gipsy Kings”, koji vodi muzičar Baliardo, a nastupali su već na ovom festivalu.

Blagojević je otkrio da je bilo veoma teško da se i oni “bukiraju”, odnosno rezervišu za dolazak, usled situacije sa korona virusom, jer strani bendovi onda imaju problema kada se vraćaju u svoje zemlje, moraju da budu u karantinu i slično.

Od jačih imena, na festivalu će svirati Amerikanac Stenli Džordan koji će predstaviti poseban koncept - opus Džimija Hendriksa, a biće i kompletno odeven kao slavni gitarista.

Bivši član grupe “The Rolling Stones” roker Deril Džons takođe je jedan od aduta na džez programu, koji će nastupati sa američkim sastavom “Stone Raiders” i kolegama Vilom Kahunom i Žan Polom Borelijem.

Svirao je sa legendom džeza Majlsom Dejvisom, i kako kaže Blagojević, Džons vapi da svira džez, a ne stalno rok muziku.

Na konferenciji, iako planiran, nije bio prisutan legendarni Jovan Jova Radovanović, popularan iz “Sedmorice mladih”, koji je morao otići u bolnicu usled manje ozbiljnog problema, a biće mu uručena nagrada za životno delo 11. avgusta u Jazz kući u Nišu.

Kako je istakao prvi čovek Nišvilla, slavni zabavljač i muzičar je doprineo popularizaciji džez muzike u Srbiji, a 12.08. će izvesti svoj program u Nišu.

Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojima će nastupiti oko 1.000 izvođača, jer smotra se ne odnosi samo na koncerte, već i na pozorišne predstave, filmske projekcije, strip festival, promocije, izložbe.

Slogan festivala “Step back”, prema definiciji termina iz košarke kada se ide korak unazad da se izbegne blokada, kako je objasnio Blagojević, odnosi se na problem festivala čiji je budžet ove godine umanjen za 11 miliona dinara.

Kako je istakao direktor, sredstva opredeljena za 27 godina dug festival, iznose manje od nekih filmskih festivala, što on smatra da je nedopustivo.

Podvukao je da nema ništa protiv da festivali kao što su BITEF, Palić, Kustendorf ili Love fest u Vrnjačkoj banji imaju veće budžete, ali da bi onda tako značajan događaj kakav je Nišville morao imati bar isto toliko novca za realizaciju ozbiljnih programa.

Iz tih razloga, Blagojević je najavio mogućnost da se Nišville preseli u neku drugu zemlju, verovatno 2023. godine, mada postoji plan da se u aprilu 2022. pokrene druga forma festivala van Srbije.

“Na samom Nišvilu fale nam velike zvezde, a ovaj događaj je po obimu sličan jednom Exitu. Opet, lakše je dovesti jednog di-džej izvođača koji sam izađe na scenu, podigne ruke i pušta muziku”, izjavio je Blagojević, aludirajući na taj festival u Novom Sadu, jer je veći deo imena na jubilarnom 20. izdanju bio upravo tog usmerenja.

Takođe je objasnio da festival Exit sprema tim od barem 100 ljudi, dok Nišville svega njih 10, jer je povodom situacije sa pandemijom, prethodno izdanje 2020. pretrpelo gubitak osoblja, morali su da raspuste ekipu, jer nemaju više dovoljno sredstava.

Umetnik Milan Stanković, lider fank grupe Sevdah Baby, učesnik je Nišvilla 13. avgusta, sa goščom Ivanom Vladović.

“Bio sam veoma prijatno iznenađen kada sam dobio poziv od direkcije Nišvilla da nastupam, zaista je velika čast, tako da se radujem koncertu. Mi ne pripadamo žanru džeza, zato sam bio zbunjen što su nas zvali, ali su nam pesme donekle inspirisane džezom”, naveo je Milan Stanković.

Muzičar je pola života proveo u Nišu, ali sticajem okolnosti nije imao tamo često koncerte, a set lista će biti prilagođena konceptu smotre, sa fank i džez uticajima.

Od ostalih imena, publika će imati priliku da gleda koncerte Orkestra “Impresija” sa Bojanom Stamenov i Zoranom Šandorovim, Gorana Bregovića i Nišville Big benda, a od domaćih umetnika predstaviće se i Tanja Jovićević, alternativni rok sastav “Kanda, Kodža i Nebojša”, Dragan Milovanović sekstet, Uroš Perić i Mambo Stars.

Osim Glavnog programa na Platou Niške tvrđave, događaji će se odvijati na raznim scenama Niša - River stage, Midnight Jaž dance, Open stage, Welcome stage.

Na tim pozornicama će nastupati grupe Šinobusi, Zašto Kafka?, Bas i stega, Nesvrstani, Prljave sestre, Baswing, Popečitelji, Highlanders, kao i Sana Garić, ili hrvatska pevačica Natalee.

Nišville jaž teatar kao poseban segment pozorišnog festivala od 6. do 9. avgusta donosi osam predstava, od kojih je čak sedam inostranih.

Direktor Ivan Blagojević će režirati festivalsku produkciju - mjuzikl “Fantom iz opere” Endrua Lojda Vebera, za sam kraj pozorišnog programa 09.08, u saradnji sa Art Centrom Polifonija iz Severne Makedonije i Nišville fondacije.

U ovoj selekciji su i predstave iz Rio de Žaneira (Brazil), Amsterdama (Holandija), Tulusa (Francuska), Tirane (Albanija), Sofije (Bugarska), Leće (Italija) i Beograda.

“Nišville Movie Summit” od 8. do 15.08. predstavlja filmski program igranih i dokumentarnih ostvarenja, od skoro 100 naslova u pet zasebnih celina, a program “Striporama” je međunarodni festival stripa i pop kulture na Niškoj tvrđavi.

Projekt koordinator organizacije “L`Air des Balkan” - Jovana Mišić, kao prijatelj festivala, partner Nišville fondacije iz Francuske, predstavila je projekat “ROJAZE - Roma Jazing Europe” podržan od EU programa Kreativna Evropa.

Video: Umesto vrpce, presečena lubenica: Otvoren Nišvil onlajn festival

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA