Zana slavi 40 godina 25. septembra u Kombank dvorani

Slavljenički koncert Zane u Kombank dvorani bio je prethodno najavljen za 14. novembar 2020. godine, ali tada nije održan usled pandemijskih okolnosti

  • 1
Grupa Zana Grupa Zana Foto: ATA Images

Pop grupa Zana, koju danas čine pevačica Jelena Živanović i klavijaturista Zoran Živanović-Žika, proslaviće 40 godina postojanja 25. septembra (21:00) koncertom u beogradskoj Kombank dvorani, najavili su organizatori.

"Grupu koja je stekla veliku bazu obožavalaca širom regiona oformili su u Beogradu 1980. godine Žika, (gitarista) Radovan Jovićević i Zana Nimani, koja je bila i prva pevačica benda. Prema zvaničnim podacima, za četiri decenije Zana je snimila 15 albuma, 13 singlova i pet kompilacija. Četiri decenije postojanja Zane PGP RTS obeležava izdanjem kompletnog opusa ove grupe", saopštio je Centar beogradskih festivala.

Zana je diskografski debitovala u oktobru 1980. godine novotalasnim singlom "Nastavnice/Sveta" na kome su, kako su bili naveli iz benda, "za ono vreme, a nažalost i današnje, jako čudne i skoro neshvatljive pesme, kako muzički tako i tekstualno".

Nakon prvenca "Loše vesti uz rege za pivsku flašu" (1981), Zana je postigla veliku popularnost u Jugoslaviji drugim albumom "Dodirni mi kolena" (1982) sa koga se izdvojio istoimeni ogromni hit, a sa Nimanijevom su snimili još i album "Natrag na voz" (1983) i pesme kao što su "Majstor za poljupce", "Mladiću moj", "Osećam i znam", kao i duet "Jabuke i vino" sa bivšim pevačem Bijelog dugmeta Željkom Bebekom.

Narednih godina u bendu su bile pevačice Nataša Gajović, koja je snimila hitove "Vejte snegovi" i "Oženićeš se ti", i kratko Nataša Živković, upamćena po pesmi "Rukuju se, rukuju". U bend je 1989. došla kao trajno rešenje Jelena Galonić, danas Živanović, sa kojom snimaju niz albuma, uz povremeno koketiranje sa folk-popom, sa kojih su se izdvojile pesme kao što su "Modrice", "Kum", "Princ", "Nisam, nisam (devojka tvoga druga)", "Iz svake flaše", "Mala", "Rane" i druge.

Jovićević je bend napustio 1999. godine, a poslednji album je bio "Kao nekad" (2006). Živanović je neformalno okupio skoro sve članove benda u proleće 2019. godine u Beogradu, izuzimajući Nimani, Živković i bubnjara Aleksandra Ivanova koji žive u inostranstvu.

"Muzičku priču crtamo samo notama, pričamo dobrim tekstovima, pevamo samo kad nam se od Boga da...Ne želimo da vas lažemo sa emocijama, a toliko smo ih imali do sada", naveo je bend.

Slavljenički koncert Zane u Kombank dvorani bio je prethodno najavljen za 14. novembar 2020. godine, ali tada nije održan usled pandemijskih okolnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje D

    30. avgust 2021 | 22:48

    ovo poslednjih 20 godina nije Zana koju zanmo i volimo... Izvinite Jelena i Ziko ali mi volimo zanu '80 i '90 nista licno ... gde je Radovan ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA