Muzičar Nenad Vasilić objavio svoj novi album "Volume 1"

Ovim izdanjem, Nenad Vasilić obeležava dvadeset godina dosadašnje karijere

  • 0
Nenad Vasilić Nenad Vasilić Foto: Igor Ripak

Muzičar Nenad Vasilić objavio je svoj novi album pod nazivom "Volume 1", koji će promovisati u četvrtak 2. septembra u 13.00 časova u RTS klubu. Ovim izdanjem, on obeležava dvadeset godina dosadašnje karijere.

Nenad Vasilić, kontrabasista, kompozitor i pedagog, rođen je 1975. godine u Nišu. U rodnom gradu stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje, i započinje svoju karijeru. Školovanje nastavlja na džez akademiji u Gracu, a po njenom završetku nastanjuje se u Beču, odakle nastavlja da radi i stvara.

Već dugo je među predvodnicima evropskog džeza, a do sada je napisao više od 40 originalnih kompozicija, i objavio 12 albuma pod svojim imenom. Vasilićevo stvaralaštvo je fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše. "Ova muzika je veoma edukativna. Prisutna je energija muzike njegove domovine. Nekako, prevazilazi sva mišljenja, kritike, jezička i kulturna ograničavanja.” (Denai Burbank, JazzReview). Muzika koju stvara u stalnoj je interakciji sa publikom, budući da godišnje ima preko 80 nastupa - na brojnim međunarodnim festivalima, koncertima sa svojim triom, solo nastupima, ili studijskim sešnima.

Nenad Vasilić Nenad Vasilić Foto: Igor Ripak

Svoju posvećenost mentorskom radu i edukaciji mladih muzičara Vasilić godinama neguje kroz brojne radionice, u Srbiji i u svetu. Velika potvrda uspeha na ovom polju je nedavno imenovanje za redovnog profesora i šefa katedre na „Jazz Institut Berlin“, pri Berlinskom Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste Berlin), gde predaje od aprila 2020.

Tokom karijere nastupio je i na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine sa projektom “Reka”, u društvu Amire Medunjanin i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope. 2014. Vasilić je proglašen ambasadorom za integraciju pri kabinetu Sebastiana Kurza. Promociji su, pored austrijskih političara, prisustvovali i srpski ambasador, kao i sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve.

World Music asocijacija Srbije mu, nakon nastupa u okviru festivala Todo Mundo 2017.godine, uručuje prestižnu nagradu “Vojin Mališa Draškoci”. Naredne, 2018. godine, Nenad Vasilić postaje kreativni ambasador platforme „Srbija Stvara“, u okviru projekta Saveta za kreativne industrije Vlade Republike Srbije.

Te godine objavljen je, do sada, jedini album u Srbiji – licencno izdanje albuma Live in Theater Akzent, propraćeno koncertima Nenad Vasilić Tria na Kolarcu (Beograd), i u sali Simfonijskog orkestra u Nišu. Drugo izdanje u našoj zemlji biće kompilacija „Volume 1“ kojom se obeležava prvih 20 godina karijere, a koja će biti objavljena na proleće 2021.

Dvadeset godina Vasilićevog rada u Austriji obeležila je i pesmarica/songbook „33 originalne kompozicije“, koja je takođe objavljena u Srbiji. Nenad Vasilić otvorio je 36. Beogradski džez festival (Decembar 2020) sa sastavom Bass&Strings (kontrabas, harmonika, saksofon i gudački kvartet) i repertoarom koji se sastoji od autorskih, i duhovnih kompozicija u Vasilićevom aranžmanu.

U maju 2021 za PGP RTS izlazi album „Volume 1“ – prva kompilacija sa Vasilićevih prethodnih albuma, kojom se obeležava dvadeset godina njegove dosadašnje karijere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA