≫ 

Tom Morelo apeluje za spas devojčica iz Avganistana: Školu gitare im uništili talibani, one se kriju

Morelo je tokom vikenda napisao otvoreno pismo tražeći pomoć od muzičke industrije

  • 1
Tom Morelo Tom Morelo / Printskrin: Youtube/parashify

Gitarista benda Rage Against the Machine Tom Morelo uputio je apel u ime grupe mladih muzičarki iz Avganistana da budu izbavljene iz ove zemlje pošto su talibani zauzeli glavni grad Kabul.

Morelo je tokom vikenda napisao otvoreno pismo tražeći pomoć od muzičke industrije.

Naime, magazinu Billboard ga je poslao Morelov prijatelj Lani Korodola. Bivši član benda Giuffria i House of Lords pokrenuo je muzičku školu za devojčice u Avganistanu preko svoje neprofitne organizacije Miraculous Love Kids, koju je osnovao 2010. godine kako bi podučavao gitaru decu u ratom zahvaćenim područjima.

Kordola je 2015. godine u Kabulu pokrenuo program pod nazivom "Girl with a Guitar", u kojem je podučavao blizu 200 učenica. Učenice su snimale na daljinu sa Brajanom Vilsonom, Samijem Hagarom, Nikom Kejvom i Blejkom Šeltonom, a 2020. snimile su verziju pesme "Sweet Dreams" Eurithmicsa upravo sa Morelom.

- Pišem u ime nekih vrlo posebnih devojaka u Avganistanu koje su u velikoj opasnosti. 'Girl with a Guitar' prima siročad i druge devojke koje su pretrpele značajne traume i koristi muziku kao sredstvo za rehabilitaciju i sredstvo za rešavanje problema, prošlosti i nade. Imao sam čast da sarađujem sa ovom divnom decom. Od preuzimanja talibana njihova škola je uništena, a devojčice se kriju. One su u ekstremnom riziku jer je opšte poznato da su izvodile zapadnu muziku i da ih je obrazovao američki učitelj. Bilo šta što biste mogli da učinite da im spasite živote bilo bi veoma cenjeno - napisao je Morelo.

Kordola je sada u Pakistanu i radi na tome da izvuče svoje studentkinje. On kaže za Billboard da pokušava da izvede 12 devojčica, njihovih porodica i njegovog vozača iz zemlje "jer su im životi u opasnosti". Nakon što prva misija spasavanja nije uspela pre nekoliko dana, on traži druge opcije.

- Pokušavamo da istražimo da li je moguće njihovo dovođenje do pakistanske granice - kaže on, dodajući da je u svakodnevnom kontaktu sa svojim učenicama.

- Razgovarali smo sa mnogo različitih ljudi, spasilačkih organizacija. Moramo ih izvući iz Avganistana da negde započnu novi život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    3. septembar 2021 | 14:34

    Pustite Avganistance da žive u skladu sa svojim vrednostima i ne namećite im zapadne vrednosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA