≫ 

Ko je pravoslavac, nek digne ruku: Minja je rat proveo u Zagrebu, porodica izbegla Jasenovac

Minja je rođen u Sarajevu, najteže ratne godine proveo je u Zagrebu, da bi odmah posle oslobođenja došao u Beograd

  • 1
Minja Subota

Minja Subota / Foto: ATA Images

U jednom od svojih poslednjih intervjua, u emisiji "Nešto više" na RTV1, legendarni Minja Subota "pretresao je" ceo svoj život i stvaralaštvo.

Pre svega, odgovorio je na pitanje koje danas, na dan njegove smrti, mi tražimo odgovor - kako predstaviti nekoga ko je toliko svestran, obrazovan i talentovan?

- Ipak, ja sam u suštini TV autor, jer iza mene stoji oko 900 autorskih emisija. Ja sam scenarista i voditelj, ali pre svega autor satnih emsija koje su emitovane na nacionalnoj mreži. Mislim da je to veliki stvaralački opus. Ljudi mi nekada govore kako sam divno pevao. Pevao sam uvek iz zadovoljstva. Ali treba mnogo znati, mnogo se truditi u poslu. Komponovoa sam muzičku špicu, pisao scenario kako bih znao da vodim dobar program. Ono što je važno reći - ulažite u sebe, nemojte gledati samo materijalnu korist. Ona će doći, ako radite na sebi i to radite sa zadovoljstvom.

Minja je rođen u Sarajevu, najteže ratne godine proveo je u Zagrebu, da bi odmah posle oslobođenja došao u Beograd.

- Iako sam imao svega dve, tri godine kada smo odlazili iz Sarajeva, sećam se obala Miljacke kojima sam šetao sa svojom majkom. Ratne godine u Zagrebu smo nekako preživeli, jer je moj otac bio dobar inženjer. Izbegli smo Jasenovac, srećom izlazili iz opasnih situacija. Bili smo na ivici da stradamo. Mi smo išli u našu pravoslavnu crvku na Cvijetnom trgu, a interesantno je spomenuti da, kada sam tih ratnih godina pošao školu, učiteljica je razredu rekla: "Ko je pravoslavac, neka digne ruku, dobiće posebnu veronauku i sveštenika". Za tih godinu dana naučio sam svetosavsku knjigu. Školovanje sam nastavio u Beogradu.

Prvi put zapevao sa Ružicom Sokić

 

Minja je pričao o važnosti obrazovanja i škole, koja ne samo da ga je naučila muzici, nego mu i dala energiju.

Dok mu je brat bio džezer, Minja je kao mlad bio okrenut zabavnoj muzici, ali nekada je "uskakao" u bratovljev bend za klavirom. Sve dok se jednog dana u "Božidaru Adžiji" nije pojavio pevač benda, a ostali članovi ponudili Minji da stane pred mikrofon.

- I ja krenem da pevam taj moj repertoar, Henrija Belefontea... Sa Ružicom Sokić. Ne mogu da verujem... Tako su mi rekli da svake srede i subote pevam.

Audicija za Radio Beograd otvorila mu je vrata ovog studija. Dobio je priliku da vodi emisiju "Subotom sa nama". Kasnije su usledile brojne poslovne prilike, a istakao je grupu One i oni, za koji je Minja rekao da su bili šou poput ABBA, i da su radili širom sveta.

Najpoznatiji je ipak ostao kao autor je i voditelj serije Muzički tobogan“, koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.

Minja je bio aktivan do kraja svog života. Na komemoraciji svog prijatelja Đorđa Marjanovića, Minja je pričao o vremenu u kojem su obojica dali svoj maksimum, a do pre nekoliko meseci i popularni voditelj i dalje je pevao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. septembar 2021 | 12:23

    Prodje jedna epoha lepog i zdravog vremena ,kad su blle prave vrednosti drustva i ljudi,ode i posled ja legenda koji je ostavio veliki trag kako medju odraslim tako i medju decom,dovoljno je reci muzicki tobogan da nas asosocira iz prve na Minju,pocivaj u miru legendo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA