≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je nastala pesma "Smells Like Teen Spirit": Kobejn je dobio ideju posle jedne pijane noći

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pesma je bila ogroman hit, a i danas je

  • 3
Nirvana, Kurt Kobejn Printskrin: Youtube/Nirvana

Nirvana je tokom svog postojanja objavila veliki broj poznatih pesama, a možda najpopularnija je "Smells Like Teen Spirit". Svetlost dana je ugledala 1991. godine i postala je veliki hit koji se i dan-danas sluša.

Ako niste znali, ovo je priča kako je ova pesma nastala.

- Pokušavao sam da napišem vrhunsku pop pesmu. U osnovi, hteo sam da "pokradem" bend The Pixies - rekao je Kurt Kobejnu jednom intervju.

Ketlin Hana, pevačica grupe Bikini Kill, dala je Kurtu ideju za naslov kada u njegovoj spavaćoj sobi sprejem ispisala "Kurt Smells Like Teen Spirit" ("Kurt miriše (na dezodorans) "Teen Spirit"") nakon jedne pijane noći u Sijetlu. Pre nego što je bio u ljubavi sa Kortni Lav, Kobejn je bio u vezi sa pevačicom Tobi Vejl, koja je takođe pevača u bendu Bikini Kill. Vejlova je mirisala na dezodorans "Teen Spirit", a Hana je implicirala da je Kurt "poprimio" taj miris dok je bio sa Tobi.

- Završili smo u Kurtovom apartmenu i "rasturili smo se" (od alkohola). Uzela sam marker i ispisala sam ("Kurt Smells Like Teen Spirit") po zidu njegove spavaće sobe. Bio je to izjamljen stan, i bilo mi je glupo što sam to uradila. Onesvestila sam se sa markerom u ruci i probudila mamurna - rekla je Ketlin Hana.

Šest meseci kasnije, Kurt je pozvao Ketlin i pitao je da li bi mogao da iskoristi to što je napisala na zidu spavaće sobe za njegov tekst za pesmu.

- Mislila sam, kako će on da iskoristi "Kurt Smells Like Teen Spirit" kao tekst pesme - rekla je Ketlin.

Kobejn nije znao kada je napisao pesmu, mislio je da mu Hana daje kompliment zbog njegovog buntovničkog duha, kao nekoga ko može da inspiriše mladost. Inače, prodaja dezodoransa "Teen Spirit" porasla je kada je pesma "Smell Like Teen Spirit" postala hit, iako ime dezodoransa se ne spominje u stihovima.

via GIPHY

Sama pesma je uticala da pravac muzički pravac grandž, kojem je pripadala i Nirvana, postane veoma popularan šiom sveta. "Smell Like Teens Spirit" našao se na albumu "Nevermind", a ovo muzičko ostavrenje je inspirisalo i ostale grandž bendove, poput grupa Pearl Jam i Soundgarden.

- Svi su bili uzbuđeni zbog pesama (sa albuma Nirvane "Nevermind") - rekao je Edi Veder iz grupe Pearl Jam.

Kobejn je rekao da je napisao ovu pesmu jer se osećao "zgroženim zbog apatije njegove generacije, i  sopstvenom apatijom". Ovaj osećaj odvojenosti je ono što je dovelo do stihova poput "Oh well, whatever, nevermind". ("Oh dobro, šta god, nema veze".)

- Kurt je zaista prezirao mejnstrim. To je ono o čemu se radi u pesmi "Smells Like Teen Spirit": masovni mentalitet konformizma - rekao je Krist Novoselić, koji je svirao u Nirvani, piše songfacts.com.

Inače, sam Kurt Kobejn nije voleo da svira pesmu "Smells Like Teen Spirit", a objasnio je i zašto.

Nirvana - "Smells Like Teen Spirit":

Video: Prodaje se šest dlaka kose Kurta Kobejna za 2.000 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA