Preminuo Branko Đurković, penzionisani profesor FMU i istaknuti dirigent

Za umetnički rad nagrađen je sa više desetina muzičkih priznanja u zemlji i inostranstvu

  • 1
Branko Đurković Foto: Art studio Šabac

Branko Đurković, penzionisani profesor Fakulteta muzičke umetnosti i istaknuti dirigent preminuo je u 84. godini života.

Rođen je 1937. godine u selu Dublje, kod Bogatića, gde je završio osnovnu školu, a potom je školovanje nastavio u Šapcu gde je pohađao Gimnaziju, Muzičku školu (odsek klarinet) i Učiteljsku školu.

Završio je Višu muzičku školu u Sarajevu i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je 1978. godine završio je postdiplomske studije u klasi profesora Vojislava Ilića i stekao zvanje prvog magistra dirigovanja u SFRJ.

Naredne, 1979. godine je izabran za stručnog saradnika za predmet Horsko dirigovanje na FMU, 1980. godine je postao docent, a 1986. izabran za vanrednog profesora.

Od 1991. do penzionisanja 2003. godine bio je redovni profesor FMU, gde je pored Horskog dirigovanja predvao i Osnove vokalne tehnike studentima dirigovanja i muzičke teorije i vežbe iz dirigovanja studentima kompozicije.

U rodnoj Mačvi, u Šapcu, kojem se uvek vraćao, ostavio je neizbrisivi trag višedecenijskim umetničkim angažovanjem u Šabačkom pevačkom društvu, Dečjem studiju i Horu 66 devojaka, kojeg je osnovao 1963. godine i kojim je rukovodio više od pet decenija.

Za umetnički rad nagrađen je sa više desetina muzičkih priznanja u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je Oktobarske nagrade (1965.), Vukove nagrade (1993.), Nacionalne nagrade za vrhunski doprinos kulturi Srbije (2011.), a Ordenom rada sa zlatnim vencem odlikovan je 1985. godine.

(Dragan Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душанка

    1. novembar 2021 | 21:19

    Оде нам наш професор,сећате се увијен уџбеник и нотна свеска плавим пак папиром оловка до уџбеника гумицом подупрта и униформа до грла закопана,правиииии професор ,лака му земља и слава му.Генерације и генерације ће га спомињати!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA