Hit "Big in Japan" i nema veze sa Japanom, već o situaciji sa drogom

Ovo je priča o pesmi grupe Alpahville

  • 1
Alphaville Big in Japan (1984) Foto: WEA Musik GmbH

Pesma "Big In Japan" jedna je od najpoznatijih koje su se pojavile osamdesetih godina prošlog veka na svetskoj muzičkoj sceni. Kreacija je nemačke grupe Alpahville, a ova numera se sluša i dan danas.

Inače, naziv pesme "Big In Japan"  je neka vrsta šale.  Naime, mnogi rok bendovi, koji su uveliko prošli svoj vrhunac, nastavljaju da budu "Veliki u Japanu" dugo nakon što ne mogu da privuku veliku publiku u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Film "Spinal Tap" je ismejao ovaj fenomen, pošto je bend imao hit singl u Japanu baš u trenutku kada je izgledalo da ih nema više.

- Moram da priznam da su jedini koji su tačno razumeli značenje pesme bili Bernhard (Lojd) i naš tadašnji izdavač Endi Bude. Bernhard je prepoznao kvalitet pesme i Endi sposobnost njenog marketinga - rekao je frontmen grupe Alphaville Marian Gold u intervjuu nemačkom onlajn magazinu Re.flekion 1998. godine.

Inače, "Big in Japan" govori o ljubavnom paru koji pokušava da se oslobodi heroina. Oni zamišljaju kako bi bilo sjajno voleti bez droge, piše songfacts.com.

- Godine 1977. bio sam prilično redovan u klubu u Krojcbergu, SO36. Nadao sam se da ću sresti Dejvida Bouvija. Bilo je glasina da će u tom periodu biti u Berlinu zbog odvikavanja. Bio je jedan momak koji je prodavao stvari nezavisnih bendova, iz SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Kupio sam album britanskog benda Big In Japan. Fraza "Big in Japan" je značila toliko da ako nisi ništa u svom okruženju, možeš biti veliki negde drugde. Možeš biti kralj u drugom svetu . A ako niste to, možete to reći kod kuće. Japan je tako daleko. U svakom slučaju, ta fraza se savršeno uklapa u priču o paru ljubavnika. Tako da sam je iskoristio za refren pesme - rekao je svojevremeno Gold i dodao:

- Bilo je čudno... Pošto smo kasnije objavili pesmu, grupa Frankie Goes To Hollivood je bila broj 1 na top listama sa pesmom "Relax" i trebalo nam je nekoliko nedelja da je "skinemo". A Holi Džonson, pevač benda, bio je deo benda Big in Japan, kome sam "ukrao" frazu pre nekoliko godina, pre nego što je došao u Frankie Goes To Hollivood - rekao je Gold.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA