≫ 

Grčki hor nastupio u kripti Hrama svetog Save u čast Mikisa Teodorakisa

"Boli Srba i boli Grka kao da su pronašli Mikisa da napiše sve te pesme. Sa našim horom ''San Ðakomo'' i simfonijskim orkestrom narod nije samo uživao nego je mogao i da plače", rekao je Metalinos

  • 0

Grčki hor opštine Krf "San Ðakomo" održao je kratki nastup u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, u okviru srpske turneje koja ih nakon koncerta u petak sa Simfonijskim orkestrom Mikisa Teodorakisa u Staroj Pazovi, vodi u nedelju u Golubačku tvrđavu.

Hor je u kripti izveo nekoliko crkvenih himni, od kojih jednu posvećenu Svetom Spiridonu zaštitniku ostrva Krf, savremenim višeglasjem, drugačijim od vizantinske tradicije, pošto je Krf bio stotinama godina pod vlašću Venecije, rekao je agenciji Tanjug Dimitris Metalinos, predsednik "San Ðakoma" i predsednik skupštine grada centralnog Krfa.

Govoreći o nastupu hora i simfonijskog orkestra, koji nosi naziv proslavljenog grčkog kompozitora Teodorakisa (1925-2021), u Staroj Pazovi, Metalinos je rekao da mu je to bio "jedan od najpotresnijih trenutaka u životu".

"Boli Srba i boli Grka kao da su pronašli Mikisa da napiše sve te pesme. Sa našim horom ''San Ðakomo'' i simfonijskim orkestrom narod nije samo uživao nego je mogao i da plače", rekao je Metalinos.

Prema njegovim rečima, i na koncertu u Golubačkoj tvrđavi, kao i u Pazovi, biće izvedene najpoznatije Teodorakisove kompozicije, uz posebno za ova gostovanja pripremljene pesme "Ovo je Srbija" i "Tamo daleko".

"Muzika zida mostove, a crkva osveštava te mostove. Crkva kao što je ova Svetog Save", istakao je Metalinos.

Dolazak grčkih muzičara organizovali su časopis "Svetosavsko zvonce" i krfsko Društvo grčko-srpskog prijateljstva, čiji je predsednik Željko Popović rekao Tanjugu da je gostovanje inicirano pošto su imali čast na Krfu da prisustvuju koncertu orkestra i hora. Popović se i u Golupcu nada "lepom spektaklu".

Prema njegovim rečima, gostovanje Grka pomogli su, između ostalog, predsednik opštine Stara Pazova Ðorđe Radinović i direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović.

Simfonijski orkestar uz pratnju krfskog hora koncerte drži u čast nedavno preminulog, svetski čuvenog grčkog kompozitora Teodorakisa, koji je kao osvedočeni prijatelja srpskog naroda održao koncert 1999. godine Atini u znak podrške Srbima tokom NATO agresije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA