≫ 

Ubica Džona Lenona sa sobom je nosio jednu knjigu: Detalji tragedije koja je pre 41 godinu šokirala planetu

Nekadašnjeg člana Bitlsa ubio je Mark Dejvid Čepmen 8. decembra 1980. godine u Njujorku

  • 1
John Lennon Foto: Profimedia/Newscom

Legendarni muzičar i aktivista za mir Džon Lenon (1940-1980) ubijen 8. decembra 1980. godine, a ceo događaj i dan danas privlači pažnju. O malo kojoj smrti toliki ljudi na svetu i dan-danas uče i znaju sve detalje ove tragedije koja je zauvek izmenila muzičku istoriju.

Sve je krenulo nakon što su bivši član Bitlsa i njegova supruga Joko Ono dali intervju di-džeju Dejvu Šolinu. Lenon i Ono su potom napustili zgradu Dakota u Njujorku, gde su živeli, a zatim se uputili prem studiju gde je Joko snimila pesmu pod nazivom "Walking On Thin Ice".

Virus Outbreak Cannes Retrospective, Kan, Kanski festival, retrospektiva, film Džon Lenon i Joko Ono / Foto: Tanjug/AP

Džon i njegova supruga prošli su pored grupe obožavatelja koji su tražili da im muzičar potpiše novi album "Double Fantasy". Jedan od tih fanova bio je i Mark Dejvid Čepmen, koji je ubio Lenona.

Čepmen je tada imao 25 godina. Kao tinedžer je bio fan Bitlsa, ali je bio ljut na Džona jer je svojevremeno muzičar izjavio kako je bend iz Liverpula "popularniji od Isusa".

Animozitet Čepmena prema Lenonu se pojačao kada se Džon počeo ponovo da se pojavljuje u medijima. Mark je otputovao u Njujork oktobra 1980. godine kako bi ubio muzičara, ali je od toga tada odustao i vratio se kući.

Nažalost, Čepmen se predomislio i vratio se u decembru u grad gde je Lenon živeo. Sa sobom je imao kopiju knjige američkog autora Džej Di Selindžera "Lovac u žitu". Tokom svog kasnijeg izlaganja, Čepmen je naveo da će roman formirati njegovu "izjavu", piše b92.net.

"Lovac u žitu" se bavi problematičnim tinejdžerom po imenu Holden Kolfild koji se protivi svim "lažnjacima" koje sretne. Po Čepmenu, Lenon je bio taj "lažnjak".

Mark je dobio potpisanu kopiju albuma od strane Lenona i bio je euforičan posle susreta sa nekadašnjim članom Bitlsa. Kasnije, raspoloženje mu se promenilo.

Lenon i Ono su se vratili u zgradu Dakota. Čepmen je ispalio 5 hitaca iz pištolja u muzičara. Vratar Hoze Perdomo je potrčao da pomogne, a došla je i policija.

Nažalost, Lenonu nije bilo spasa.

Nakon što je upucao muzičara, Čepmen je skinuo kaput i stao ispod lampe, gde ga je pronašao portir Hoze Perdomo kako čita "Lovca u žitu".

- Da. Upravo sam upucao Džona Lenona - rekao je Čepmen vrataru.

Mark David Chapman Mark Dejvid Čepmen Foto: Profimedia/AFP

Lekari su pokušali skoro 20 minuta da reanimiraju Lenona u Hitnoj pomoći, ali nisu uspeli. U izveštaju je navedeno da je muzičar izgubio više od 80 odsto zaliha krvi.

Vest da je Džon Lenon ubijen uznemirila je svet. Ringo Star, bubnjar Bitlsa, i njegova supruga Barbara Bah požurili su u Dakotu da budu sa Joko Ono.

Džordž Harison, koji je sarađivao sa Lenonom u Bitlsima, bio je šokiran.

- Nakon svega što smo prošli zajedno, imao sam i još uvek gajim veliku ljubav i poštovanje prema njemu. Šokiran sam i zapanjen - rekao je svojevremeno Harison.

Džon Lenon je kremiran, a njegov pepeo je razbacan u Central parku, preko puta Dakote, gde se sada nalazi spomenik.

Mark Dejvid Čepmen je osuđen za ubistvo muzičara i još uvek u zatvoru. 2020. godine, četrdeset godina nakon ubistva, Čepmen e jedanaesti put bio na intervjuu za uslovni otpust, ali ga je sudija odbio.

Ponovo ima pravu za uslovnu slobodu 2022. godine. Tada će imati 67. godina.

Video: Snimak sa lica mesta: Poznati reper ubijen u pucnjavi ispred restorana u Memfisu

(Telegraf.rs/izvor: b92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmmmm

    8. decembar 2021 | 17:55

    Sećam se vesti,noć,magla,sneg,ćale vozi Renoa 10 idemo kući od tetke i na radiju na vestima javljaju da je ubijen Lenon.Bio sam klinac ali me je malo potresla vest jer sam znao ko je u pitanju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA