≫ 

Orkestar iz Srbije je Svetski šampion za 2021: Mladi muzičari svojim nastupom osvojili planetu

Žiri iz celog sveta dao im je 24,31 od mogućih 25 bodova

  • 1
Orkestar kostaman Printskrin: YT/Blazenka Biocic

Na 71. upravo završenom Svetskom trofeju, Orkestar harmonika KostaMan, u uzrasnoj kategoriji orkestara 19 godina i mlađi, osvojio je titulu Svetskog šampiona za 2021. godinu. Na taj način, ova generacija mladih umetnika iz Zemuna upisala je svoje ime zlatnim slovima u istoriju ne samo Srednje muzičke škole"Kosta Manojlović", tako i opštine Zemun, grada i čitave države.

Uspeh je tim veći jer je ostvaren na jednom od tri najprestižnija takmičenja za harmoniku na svetu a tradicionalno ga organizuje Svetska konfederacija harmonikaša. Ove godine trebalo je da se održi u Ukrajni ali je zbog pandemije prebačeno u onlajn format, a svojim video snimcima predstavili su se orkestri iz Kine, Hrvatske, Turske, Slovenije, Francuske, Nemačke i Srbije. Žiri su činili eminentni profesori iz Kine, Amerike, Rusije, Ukrajne, Evrope, Srbije i zemalja regiona, različitih škola, kultura i kriterijuma, a o značaju ostvarenog rezultata govori podatak da je orkestar KostaMan ocenjen sa veoma visokim brojem bodova, čak 24,31 od mogućih 25.

Inače, Orkestar čine učenici srednje muzičke škole Kosta Manojlović iz Zemuna (dve flaute, devet harmonika, klavir i kahon). Njihov profesor i umetnički rukovodilac je Blaženka Biočić koja ističe da je ovaj vredni rezultat plod pre svega ozbiljnog rada i zalaganja svih članova, uz mnogo pozitivne energije, drugarstva i ljubavi prema zajedničkom muziciranju.

Uspehu su prethodili nastupi na svim značajnim koncertima škole, u velikoj Sali zadužbine Ilije M. Kolarca i u sali Beogradske filharmonije, gde je njihovo muziciranje uvek bilo pozdravljeno ovacijama i gromoglasnim aplauzima publike. Takođe, važno je podsetiti da je ovaj orkestar ostvario veći broj prvih nagrada na takmičenjima, kako u zemlji tako i na velikim međunarodnim onlajn takmičenjima u Rusiji i Australiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA