≫ 

Kako je nastala pesma "Blue (Da Ba Dee)" grupe Eiffel 65: Pomogao je i hit pevačice Šer

Pesma je bila prva na mnogim muzičkim listama širom sveta

  • 0
Eiffel 65 Blue Foto: Promo

Jedna od najupečatljivijih pesama sa kraja devedesetih je "Blue (Da Ba Dee)" italijanske grupe Eiffel 65. Svetlost dana je ugledala 1999. godine, a vrlo brzo je postala hit broj jedan gotovo svuda u svetu.

Pesmu  je "Blue (Da Ba Dee)" stvorili su zajedničkim snagama pevač grupe Džefri Džej, klavijaturista Mauricio Lobina (Mauri) i producent Masimo Gabuti. Do ideje se došlo kada je Lobina odsvirao jednu deonicu na klaviru.

- Ja sam svirao klavir, taj arpeđo... Za jedan sat, imali smo nešto, neki aranžman, tako da je došlo vreme za tekst - rekao je Lobina za "Vice".

Pevač Džefri Džej je naveo da je za kratko vreme spremio čak tri teksta

- Napisao sam za jedno 30, 40 minuta tri različita teksta za pesmu. Rekao sam momcima: "Imam 3 teksta. Jedan normalan. Jedan onako. I jedan ludački. Koji želite?" Mauri je rekao: "Hoću ludački" - rekao je Džefri Džej.

U pesmi je dominirala reč "blue", što je donekle i zbunilo ostatak grupe.

- Džefri mi je rekao: "Ludački je kao boja. Nešto kao ja sam plav ("I' blue"). Šta to znači? Da li si tužan (blue može da znači na engleskom i tužan)? Da li si plav kao: Kao štrumf?" - pitao se jedan član grupe Eiffel 65.

Džefri da je objasnio kasnije da je reč "blue" u principu metafora i objasnio da mu je inspiracija za tekst bila situacija kako osoba bira svoj način života. 

Član benda i producent Masimo Gabuti, dao je ideju da se ubaci "da ba dee".

- Zašto ovde ne bismo koristili reči i stavimo nešto međunarodno što bi svako umeo da otpevao  - predložio je Masimo.

Pesma je na početku imala nekoliko verzija, ali onda se kasnije došlo do finalnog proizvoda.

- Rekao sam: "Aranžažman je pogrešan. Momci, ima drugačiju viziju kako pesma treba da zvuči. I hteo bih da radim na tome - rekao je jedan član benda.

Išlo se u pravcu da "Blue (Da Ba Dee)" postane dens pesma, a članovi grupe su inspiraciju pronašli i u hitu pevačice Šer.

- Godine 1998. godine, Šer je objavila predivnu pesmu koja se zvala "Believe" sa tim jedinstvenim efektom (auto-tjunom) u njenom glasu. I kažemo: "O, moj Bože! Kako možemo da napravimo taj isti efekat?" - pitao se jedan član grupe.

Cher - "Believe":

Ipak, nije se koristio auto-tjun, niti vokoder, već takozvani harmonajzer

- To mi zovemo vokoderom, ali nije vodokoder. To je harmonajzer. Koristili smo klavijature i Džefrijev glas - rekao je jedan član grupe Eiffer 65.

Eifferl 65- "Blue (Da Ba Dee)":

Opširnije, kako je nastala pesme "Blue (Da Ba Dee)", pogledajte u videu "Vice"-a":

Video: Koncert Bojane Vunturišević u Ušću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA