Odlazak Marka Brecelja: Mnogi karijeru grupe Buldožer dele na onu sa njim i bez njega

Pojava grupe Buldožer na tadašnjoj jugoslovenskoj sceni bila je apsolutno bez presedana

  • 1
Marko Brecelj Printskrin: YT/nritSM

Nije previše medija ovih dana prenelo vest da nas je napustio Marko Brecelj. Po društvenim mrežama tek retki su se opraštali od njega, uglavnom dobri poznavaoci ovdašnjih muzičkih prilika koji su razumeli njegovo poimanje života i umetničke domete.

Opraštali su se od onog Brecelja koji je u svojim nastupima, protkanim teatrom apsurda, negde na razmeđi Artura Brauna (iz britanske grupe Crazu World Of Arthur Brown) i Frenka Zape, prkosio onim društvenim normama koje često nemaju nikakvog smisla i koje od ljudi prave najobičnije marionete uljuljkane u svom neznanju i nemoći.

Rođen je u Sarajevu 1951. godine, ali je potom živeo u više gradova u Sloveniji, dok je u Ljubljani upisao studije fizike. Interesantno je da u ljubljanskoj grupi Krik, sa kojom je na početku karijere ostvario saradnju, svirao violinu i sa njima je nastupao na Omladinskom festivalu u Subotici ranih sedamdesetih godina.

Slučaj je hteo da su mu na jednom od tih nastupa ukrali violinu što će biti razlog da odustane od tog instrumenta. Ipak, te 1974. godine u Subotici je dobio nagradu za kompoziciju "Duša In Jaz", a nedugo zatim objavljuje i svoj solo album "Coctail", na kome se, između ostalih, našla i pomenuta pesma. Za tu ploču dobio je tada prestižnu nagradu Sedam skretara SKOJ-a.

U vreme snimanja albuma otpočinje saradnju sa postavom Sedam svetlosnih let, koja 1975. godine prerasta u grupu Buldožer gde je Brecelj bio vokalni solista i autor kompozicija.

Pojava grupe Buldožer na tadašnjoj jugoslovenskoj sceni bila je apsolutno bez presedana. Njihov ogoljeni cinizam, u kombinaciji sa izuzetnim sviračkim umećem svih članova benda, na prvom albumu "Pljuni istini u oči" (PGP RTB 1975.) ponudio je slušaocima art rok kakav na dotadašnjoj jugoslovenskoj sceni nije viđen.

LP je krasio i izuzetan omot, zamišljen kao novine, na kojem su pored provokativnih fotografija, bili i otkačeni tekstovi koje su pisali članovi grupe. Sve to je bio razlog da PGP RTB odugovlači sa doštampavanjem albuma, s obzirom da je prvi tiraž planuo, a tome je kumovala i jedna fotografija na omotu, na kojoj klavijaturista Borut Činč svira harmoniku, a iza njega je slika Josipa Broza Tita.

Kada je nekoliko godina kasnije izdavačka kuća Helidon objavila reizdanje te ploče, fotografija je zamenjena slikom nagog muškarca. Ostaće upamćeni i kao prva grupa iz Slovenije koja je u ljubljanskoj hali "Tivoli" održala koncert, pod nazivom "Povratak otkazanih", što je bila očigledna aluzija na činjenicu da su im zbog sklonosti ka ekscesima i repertoara obojenog sarkazmom i crnim humorom, nastupi često otkazivani. Nakon sledećeg albuma "Zabranjeno plakatirati" (Helidon 1977.) i mini LP-ija "Živi bili pa vidjeli" (Helidon 1979.) na kome je bila muzika za istoimeni film, Brecelj je napustio Buldožer kako bi se posvetio solo karijeri.

Godine 1981. objavljuje singl sa kompozicijama "Parada", "Majmuni" i "Trotoari" kojima je najavio buduću sferu svog interesovanja, gde će kroz atipične kompozicije i tekstove prepune cinizma ukazivati na okoštale forme i sadržaje koje donosi aktuelni mejnstrim. Sa grupom Marjanov čudni zajec snimio je album "Svinjam dijamante" (Helidon 1985.) za koji je u vreme objavljivanja tvrdio da je to "školski poluproizvod koji deset godina kasni".

Njegovo poslednje samostalno izdanje bio je kasetni album "Desant na Rt Dobre nade" (Helidon 1986.), a svakako je vredno pomena i CD izdanje "Hojlarija, svinjarija, diareja, gonoreja", urađeno uz pomoć grupe Strelnikoff, na kome se nalaze tri pesme iz repertoara grupe Buldožer: "Higijena", "Novo vrijeme" i "Ko j..be Buldožer", koje su snimljene u različitim verzijama. Potom je radio, kako je sam govorio, na mestu "WC direktora Mladinskog kulturnog centra" u Kopru, gde su nastupali alternativni sastavi sa prostora bivše Jugoslavije, ali i Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kažu da je kasno noću, zostale i pijane goste rasterivao tako što im je "cičao" violinom direktno na uvo. U jednom trenutku bio je čak i u izbornoj trci za gradonačelnika Kopra kako bi ismejao kandidature pojedinih pretendenata na to mesto, a objavljivao je i sopstveni bilten. Bio je na čelu demonstracija protiv ulaska Slovenije u NATO i dolaska Pape u tu zemlju.

Dobio je nagradu za humanitarni rad i delovanje u kulturi, kao i nagradu "Jež" 2019. godine. Iako je današnjim mlađim generacijama gotovo sasvim nepoznat, Brecelj je jedna od kultnih figura ex YU muzičke scene, idol alternativnih izvođača još od rada u grupi Buldožer. Uostalom, mnogi karijeru ove grupe i dele na period pre i posle Brecelja.

Preminuo je 4. februara 2022. godine u 71. godini života. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    8. februar 2022 | 18:02

    Marko legendo , laka ti crna zemlja .Saučešće porodici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA