≫ 

Pariška filharmonija otkazala koncerte dirigentu koji je blizak sa Putinom

Valerij Gergijev, jedan od najtraženijih svetskih dirigenata, na udaru je i Verbier Festivala iz Švajcarske i milanske Skale

  • 2
Valery Gergiev, Valeri Foto: Profimedia/AKG/Marion Kalter

Pariška filharmonija saopštila je da je otkazala koncerte dirigenta Valerija Gergijeva, koji je blizak sa predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, i to "iz solidarnosti s ukrajinskim narodom".

- Zbog ruske invazije na Ukrajinu Cite de la musique - Pariška filharmonija izmijeniće svoj program u narednim mesecima iz solidarnosti s ukrajinskim narodom (...) Koncerti (...) koji su na programu 9. i 10. aprila u velikoj dvorani Pjera Bulea već su otkazani - piše ta ustanova u saopštenju, navodi Hina, a prenosi 24sata.hr.

U isto vreme, Verbier Festival, ugledni festival klasične muzike u Švajcarskoj, objavio je da je "zatražio i prihvatio" ostavku Gergijeva na poziciji muzičkog direktora svog orkestra.

Inače, u prošli petak, njujorška dvorana Karnegi Hol objavila da je ruskog dirigenta isključila s niza nastupa.

Isto tako, milanska Skala je pozvala Valerija Gergijeva da javno zauzme za "mirno rešenje" sukoba i zapretili su mu raskidom saradnje za dva naredna izvođenja Pikove dame Petra Iljiča Čajkovskog koje su na programu između 5. i 13. marta.

Valerij Gergijev, glavni upravnik uglednog Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, jedan je od najtraženijih dirigenata u svetu.

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bel

    1. mart 2022 | 12:10

    Ipak je ovo ludilo koje izmice kontroli kada je u pitanju sport,muzika,obicni ljudi.Svet je otisao u haos .Najvise mi je zao natoda u Ukrajini ali plasi me ovakva ostrvljenost pa cak I Cajkovski je na udaru.Totalno ludilo.

  • X

    1. mart 2022 | 18:47

    Evropske vrednosti i demokratija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA