≫ 

Julijan Štekel večeras svira u Kolarcu: "Zapanjujuća je energija i zvuk Filharmonije u Beogradu"

  • 0
Julijan Štekel Printskrin: YT/Orchestre de Paris

Nemački violončelista Julijan Štekel izjavio je da će večeras u Kolarčevoj zadužbini izvesti jednu od njemu omiljenih kompozicija za violončelo i orkestar "Šelomo" Ernesta Bloha sa Beogradskom filharmonijom koja je "u apsolutno najboljoj formi sa zapanjujućim dirigentom Hoseinom Piškarom".

- Blohovo delo je zaista duboka muzika sa fantastičnom orkestracijom, tako da posetioci mogu očekivati stvarno dobar program - rekao je Štekel agenciji Tanjug.

Pored Blohovog "Šeloma“, Beogradska filharmonija izvešće večeras u Kolarcu i Sibelijusova dela "Noćna vožnja i svitanje“ i Treću simfoniju, a Štekel kaže da prvi put ima priliku da sarađuje sa mladim Irancem Piškarom i već nakon prve probe misli da su njih dvojica "dobar tim", a da orkestar "ima takvu pozitivnu energiju i fantastičan zvuk".

Štekel je prvi i do sada jedini put nastupao sa Beogradskom filharmonijom 2011. i kaže da je "bilo lepo vratiti se nazad ovom orkestru" u kome ima nekoliko prijatelja i koji gaje toplo dočekao.

- Sećam se da smo svirali Dvoržakov koncert za violončelo sa dirigentom Danijelom Rajskinom, koji je moj prijatelj. Prethodni put nisam upoznao grad idući samo od hotela do dvorane. Ovaj put sam malo više šetao. Zapanjujuća je energija ovde! Vrlo osnažuje. Posle dva dana pokupio sam dosta dobrih vibracija - rekao je Štekel.

Štekel priznat je kao jedan od vodećih violončelista današnjice, nagrađivan prestižnim priznanjima i pozitivnim kritikama širom sveta za svoje maestralne, autentične interpretacije, redovno nastupajući sa vodećim orkestrima i najvećim dirigentskim imenima.

Julijan Štekel Julijan Štekel / Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Upitan postoje li neka dela koja još nije stigao da odsvira a rado bi to uradio, Štekel je rekao da je "srećnom skoro pa sve stigao", mada ima par dela koje bi još ostvario.

- U svetu postoji jedan Maunt Everest, ali ima ih više u našim repertoarima. Punim 40 godina a u poslednjih 15 imao sam privilegiju da sviram sva velika dela sa orkestrima. Ali život je preda mnom - rekao je muzičar.

Upitan da li ga opterećuje što ga neki smatraju za "superstara" violončela, Štekel je rekao da ga ne zanimaju nalepnice već da radi ono što voli i iskreno izvodi muziku.

Posle beogradskog koncerta Štekel putuje kući gde ga čekaju dve ćerke čemu se "baš raduje", i ističe da je "prilično zaposlen" pošto mu sledi turneja po Nemačkoj, nastup u Amsterdamu i Italiji, rad sa studentima u matičnom Minhenu.

- Kada bi se menjali za poslove, Vi biste mislili da je moj posao težak i ja da je Vaš. Potpuno sam prilagođen i želim ovakav život. Naravno, ponekad radim previše, kao mnogi. Mislimo da možemo još više, a na kraju bi trebalo da naučimo da možda ne bi trebalo toliko. Pokušavam naučiti da ne radim sve - priznao je Štekel.

Nemački muzičar je na kraju dodao da mu je važan dolazak u Beograd jer je posle dve godine kovid pandemije srećan da iskusi "nešto drugačije".

- Navikao sam da putujem po svetu i upoznajem nove ljude. To mi je važno. To volim! - zaključio je Štekel.

Video: Gala koncert orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA