≫ 

Nastala u Drugom svetskom ratu, najbolju verziju otpevao Čola: O pesmi "Druže Tito, mi ti se kunemo"

Pesma koja je bila nekada veoma popularna u bivšoj Jugoslaviji

  • 3
Josip Broz Tito Josip Broz Tito Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

O nekadašnjem doživotnom predsedniku SFR Jugoslavije Josipu Brozu Titu, koji je preminuo na današnji dan u Ljubljani, 4. maja 1980. godine, napisan je veliki broj pesama, a jedna od najpoznatijih jee svakako "Druže Tito mi ti se kunemo".

Postoji nekoliko verzija ove numere, a prvobitna je nastala je 1942. godine na Kozari.

Prvobitna verzija pesme Druže Tito mi ti se kunemo nastala je 1942. godine na Kozari. Tokom Drugog svetskog rata, kako se navodi, u toku neprijateljske ofanzive na Kozaru, jula 1942. godine, deo stanovništva sa Kozare ustaše i Nemci su internirali u Slavoniju. Grupa žena se početkom oktobra vratila iz internaciju na Kozaru. One su tada obilazile njive i pašnjake i sakupljale dozrelu pšenicu, a među pšenicom i posmrtne ostatke svojih najbližih, kao i partizankih boraca. Persa Ristić iz sela Bjelajaca, kod Bosanske Dubice, tada je ispevala pesmu.

Grob do groba u zelenu žitu,

Kozara se zaklinjala Titu.

Druže Tito mi ti se kunemo,

da sa tvoga puta ne skrenemo.

Pesma je brzo bila prihvaćena na čitavoj Kozari, a proširila se i čitavom Bosanskom krajinom, koja je u jesen 1942. godine bila centar slobodne partizanske teritorije u Jugoslaviji, poznate kao „Bihaćka republika”. Od mesta do mesta, od brigade do brigade, pesma je menjala svoj oblik zadržavajući osnovni motiv — zakletvu drugu Titu.[1] Takođe, na nekim područijima Bosanske krajine, pesma je bila zabeležena i u sledećem obliku — Kunemo se našem drugu Titi, da ćemo se do kraja boriti.

Pesma je i posle rata imala veliku popularnost. Zbog svog metaforičkog stiha "Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo", pesma je bila korišćena kao znak vernosti članstva KPJ politici Josipa Broza Tita i jugoslovenskog rukovodstva.

Glumci koji su igrali Josipa Broza Tita:

Pesma "Druže Tito mi ti se kunemo" je tokom godina doživljavala modifikacije. Poznata pesnikinja Mira Alekčković napisala je 1944. godine tekst za numeru, a kompozitor Nikola Hercigonja je komponovao muziku.

Možda i najpoznatiju verziju ove pesme otpevao je Zdravko Čolić. Premijerno izvođenje ove pesme bilo je 1977. godine na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme u Zagrebu i ona je ubrzo postala veliki hit. Kompozitor pesme je bio Đorđe Novković, a aranžer Rajmon Ruić.

Zagrebački "Jugoton" je 23. aprila 1980. godine, desetak dana pre smrt Josipa Broza Tita, izdao na zajedničkoj singl ploči pod nazivom "Druže Tito mi ti se kunemo" Zdravka Čolića. Čolina verzija pesme je doživela  veliki uspeh. Singl "Druže Tito mi ti se kunemo" Zdravka Čolića prodat je u tada neverovatnih 300.000 primeraka.

Čola skoro nikada nije javno izvodio ovu pesmu na svojim koncertima ili nastupima. Prvi i jedini put je ovu pesmu "Druže Tito mi ti se kunemo" na svom koncertu izveo oktobra 1980. godine u hali "Pionir" u Beogradu.

Video: Jugonostalgičari posetili Kuću cveća: Veliki broj ljudi iz cele bivše SFRJ došao da poštu Titu

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA