Guitar Art Milonga - Tango veče na Guitar Art Festivalu

Guitar Art Festival po prvi put organizuje tango veče

  • 0
Tango Foto: Nadia Foderini

To će biti mali omaž kompozitoru Astoru Pjacoli i njegovoj prvoj stogodišnjici, na kojoj će 20. maja u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu od 21.00 biti organizovan koncert mađarskog kamernog ansambla Tango Harmony, kome će se pridružiti plesni par iz Italije Lorena y Gianpiero koji je svrstan u sam vrh svetske tango scene.

Tango veče je programski iskorak festivala koji je do sada kontinuirano organizovao i promovisao flamenko i fado kulturu. Ovo je jedinstvena prilika da šira publika uživa u tangu, specifičnom žanru muzike i plesa, uz koncert virtuoznog mađarskog sastava Tango Harmony uz izvođenje vrhunskih profesionalnih plesača.

Drugi deo tango večeri rezervisan je za Milongu, koja će kao nastavak programa biti organizovana po prvi put u divnom zdanju Starog dvora Skupštine grada. To će biti prilika da plesna zajednica u drugačijem ambijentu, uz elegantni dresscode (haljina i odelo) i živo vrhunsko izvođenje muzike, zajedno sa plesnim parom Lorenom i Gianpero, pleše na Milongi.

Prijavljivanje za milongu i plesne parove je obavezno putem mejla office@gaf.rs, jer je broj plesnih parova ograničen, a za publiku je ulaz slobodan.

Gianpiero i Lorena započinju svoje partnerstvo 2018. godine, radeći svaki dan na povezanosti njihovog odnosa, a na osnovu njihovog dubokog međusobnog razumevanja. Pokreće ih njihovo istraživanje i potraga za preciznijim i delotvornijim sistemom didaktičkih metodama, koji su kasnije nazvali Metod, koji za cilj ima da prikaže ekspresivnu Umetnost tanga.

Repertoar Tango Harmony orkestra broji više od 70 muzičkih dela. Većina njih je muzika kompozitora Astora Pjacole, ali uključuje i tradicionalne obrade tanga, zatim kompozicije Đerđa Lazara i jedinstven izbor tradicionalnih evropskih i mađarskih tanga.

Članovi orkestra su Alehandro Sabo (bandoneon), Katalin Barta (violina i vokal), Peter Barta (bandoneon), Đerđ Lazar (klavir i vokal), Oto Nagi (violončelo i viola da gamba) i Gabor Piukovič (kontrabas).

Tango Harmony orkestar samostalno organizuje tango salone sa nastupima poznatih argentinskih i stranih majstora: Huana Martina Karare i Stefanije Koline, Kristijana Sose i Sabrine Garsije, Alehandra Berona i Veronike Vaskez, Ozgura Demira i Marine Markes i naravno najboljih mađarskih umetnika.

Tango je svetska kulturna baština, koja nije rezervisana samo za plesnu zajednicu. Ovo veče je prilika da se nova publika upozna sa ovim plesom i muzičkim žanrom koji je nastao u Argentini i Urugvaju, a onda se proširio po ostatku sveta.

Astor Pjacola je jedan od najintrigantnijih kompozitora 20. veka i reformatora tango muzike. Na predlog svoje profesorke Nađe Bulanže, okrenuo se stvaranju dela u žanru tanga, te je u rodnom Buenos Ajresu oformio male sastave koji su izvodili njegova dela ("Buenos Ajres kvintet", "Tango nuevo oktet").

Novi žanr "tango nuevo" koji je Pjacola uveo, uključuje obeležja moderne i umetničke muzike – elemente džeza, fuge za šire instrumentalne sastave. Tango je, zahvaljujući Pjacoli, povratio staru popularnost u Argentini i stekao svetsku slavu, te su ovog kompozitora slavili kao "spasitelja tanga".

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA