≫ 

Vangelis je stvorio verovatno najpoznatiji instrumental svih vremena: Poslušajmo ga još jednom zajedno

Njegova muzika iz "Blejd ranera" jednako je slavljena kao i ona nagrađena Oskarom, jer oživljava zlokobnu, robotsku verziju budućnosti Los Anđelesa

  • 0
Grčki muzičar i kompozitor Vangelis Papathanassiou Foto: Profimedia/AFP/Georges BENDRIHEM

Proslavljeni grčki kompozitor Vangelis, preminuo je u utorak u 79. godini. Za muziku iz fillma "Vatrene kočije" dobio je Oskara 1981. godine. Uglavnom samouk, Vangelis je odrastao u Atini, a svoj prvi bend Forminx je oformio 1963. godine. Između ostalog, svirali su i muziku Bitlsa.

Njegovi predstavnici su naveli da je preminuo u bolnici u Francuskoj gde se lečio, prenosi Gardijan.

Rođen kao Evangelos Odisejas Papatanasiju 1943. godine, 1981. godine dobio je Oskara za muziku za film "Vatrene kočije" (Chariots of fire). Njegovo najpoznatije delo govori o trijumfu grupe britanskih trkača na Olimpijskim igrama održanim 1924. godine.

Pulsirajući ritmovi sintisajzera i uzburkana melodija učinili su usporenu početnu sekvencu grupe sportista koji trče na plaži modelom na koji film predstavlja sport.

Vangelis je jednom prilikom rekao da je muzika, koja mu je donela Oskara i nedeljama bila na vrhu top-lista, delom odavanje počasti njegovom ocu, koji je bio strastveni trkač amater.

Poznate su i njegove kompozicije za filmove kao što su "Aleksandar“,“The Bounty”, “1492: Conquest of Paradise”...

Njegova muzika iz "Blejd ranera" jednako je slavljena kao i ona nagrađena Oskarom, jer oživljava zlokobnu, robotsku verziju budućnosti Los Anđelesa.

Upijao je tonove grčkih narodnih pesama i pravoslavne horske muzike, ali nije imao formalno muzičko obrazovanje, što mu je, kako je kasnije govorio, pomoglo da sačuva smisao za kreativnost.

Tokom 1970-ih sarađuje sa vodećim pevačem progresivnog rok benda "Jes", Jonom Andersenom i pod zajedničkim umetničkim imenom "Jon i Vangelis“ objavljuju nekoliko albuma.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umetnosti. Od 2008. godine je počasni doktor nauka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA