• 1

Rambo Amadeus nastupa 25. maja ispred Muzeja Jugoslavije

Istog dana ispred Srpskog narodnog pozorišta biće izvedeno delo "Karmina burana"

  • 1
Rambo Amadeus

Foto: ATA Images

Muzej Jugoslavije obeležiće Dan mladosti uz koncert Ramba Amadeusa, 25. maja na platou ispred Muzeja, čime će zvanično otpočeti projekat "Leto u muzeju", najavili su organizatori.

Umetničko stvaralaštvo Ramba Amadeusa od njegovog pojavljivanja, prvih albuma, performansa, ali i aktivizma, predstavlja zapravo umetničku hroniku rastakanja SFRJ i njenog nasleđa.

Njegovo ironijsko poigravanje sopstvenim kultom ličnosti opominje nas i podseća na zavodljivi karakter diktature i zloupotrebu autoriteta u savremenom trenutku.

Danas je glavni predmet interesovanja Ramba Amadeusa, pored muzike i jedrenja, kompleksno ekološko pitanje, pa je i njegov aktivizam većinom usmeren ka ovoj temi. Na koncertu 25. maja nastojaće da preispita upravo ove teme, a gde to može bolje nego ispred Muzeja Jugoslavije.

Rambo Amadeus jedna je od najistaknutijih figura, kultna ličnost jugoslovenske muzičke scene. Kompozitor, tekstopisac, gitarista, performer, jedriličar i eko aktivista. I Tzar. Njegove pesme opisuju stvarnost iz posebnog, satiričnog ugla, vešto razotkrivajući apsurde savremenog sveta i lakonski ih izlažući šarenim reflektorima bine.

Muzika mu je slobodan konglomerat svih muzičkih stilova, pri čemu vezuje muzičku teoriju i kritiku u "Gordijev čvor". Izmislio je i termin "turbo folk".

Na koncertima nikada ne reprodukuje doslovno studijske verzije pesama već improvizuje, obilato koristeći humor, kako u konferansi tako i u samom muzičkom izrazu.

Često se događa da počne da svira jednu pesmu, a završi neku sasvim petu, pravdajući se zaboravnošću.

Možda se baš zbog te majstorske "zaboravnosti" njegovi koncerti dugo pamte.

Spektakl u Novom Sadu: "Karmina Burana" 25. maja ispred Srpskog narodnog pozorišta

Dva simfonijska orkestra, dva hora, dečiji hor i priznati solisti poput sopranistkinje Marije Jelić, tenora Aleksandra Tolimira i baritona Vase Stajkića izvešće, 25. maja sa početkom u 20 sati, impoznatno delo Karla Orfa "Karmina Burana" na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, saopštili su organizatori.

Četiri stotine muzičara, ovaj svojevrsni spektakl otpočeće pesmom „Fortuna“ i tako će hiljadama Novosađana pružiti snažan upliv u okvire ovog dela, te podariti nezaboravno veče pod vedrim nebom. Ova jedinstvena scenska kantata biće izvedena pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića.

"Monumentalna scenska kantata "Karmina Burana", nemačkog kompozitora Karla Orfa ponovo je pred novosadskom publikom. Popularnost ove kompozicije i njena zastupljenost čak i u drugim umetničkim žanrovima, čini je uvek primamljivom za publiku. Sa druge strane, od izvođača ovo delo zahteva izuzetnu umetničku spremnost. Ovo je sjajna prilika da se ansambli Opere SNP-a i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” pokažu u svom najboljem svetlu", istakao je maestro Kojić.

Marija Jelić

Marija Jelić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Karmina Burana" Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ona je deo muzičkog triptiha pod nazivom „Trijumf” (Trionfi) koga čine kantata „Karmina Burana”, kantata „Katuli Karmina” (Catulli Carmina) i kantata „Trijumf Afrodite” (Trionfi di Afrodite).

Karl Orf jedan je od značajnijih kompozitora XX veka. Kako se bavio pedagoškim radom, napisao je knjigu "Muzika za decu" namenjenu obrazovanju, a u nastavu je uveo Orfov instrumentarijum, sačinjen od instrumenata prilagođenih deci.

Njegovo najznačajnije delo je, upravo, scenska kantata "Karmina Burana".

"Karmina Burana" biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 sati, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok