≫ 

Basista Black Sabbath: "Hevi metal je bio sarkastičan termin, zvučalo im je kao lomljenje gvožda"

On se i dotakao teorija oko pesme "Iron Man"

  • 0
Black Sabbath grupa Blek sabat Foto: Profimedia/CYVR/Backgrid USA

U novom intervjuu basista Black Sabbath-a Gizer Batler rekao je da je „heavi metal“ bio sarkastičan termin pre nego što je postao zvanični naziv za muzički žanr.

Uzimajući u obzir da je Black Sabbath u velikoj meri odgovoran za pronalazak hevi metala kakav poznajemo, Batlerove primedbe su intrigantne. Po njegovoj proceni, oznaka „heavi metal“ je korišćena u pomalo pogrdnom kontekstu ranih 1970-ih i Black Sabbath se „zaglavio s njim“.

- Кada smo bili na turneji u Americi — mislim da je to bila druga turneja u Sjedinjenim Državama — pročitao sam ovu recenziju i momak je rekao: „Ovo nije muzika; zvuči kao da se gomila teškog metala razbija zajedno” - priseća se Gizer u novom intervjuu sa Edijem Trunkom.

- To je nekako prešlo u Englesku, i od tada je to postalo nekakav sarksastični termin koju su primenjivali na nas — 'ovo nije muzika, to je gomila teškog metala koja se razbija u istom trenu.' I iz nekog razloga smo zaglavili s njim.

Drugi pripisuju zasluge Steppenwolfov-om klasiku „Born to Be Wild“ jer je skovao termin u svojim prvim stihovima: I like smoke and lightnin’ / Heavy metal thunder.

U svakom slučaju, kao žanrovska oznaka, hevi metal je očigledno imao "teške" muke pre nego što je postao legitiman.

Na drugom mestu u intervjuu, Geezer je zaronio u poreklo jedne od najpoznatijih metal pesama Black Sabbath-a - „Iron Man“. Lirski sadržaj je u velikoj meri inspirisan Isusom Hristom, rekao je Gizer, potvrđujući prethodne primedbe i pretpostavke u vezi sa protagonistom pesme.

- Bilo je na neki način zasnovano na Isusu Hristu - rekao je Batler.

- On je kao, neki momak koji ide okolo i čini dobro, a onda pokuša da proširi svoju poruku i na kraju biva razapet jer je govorio istinu. A to je bio Iron Man koji je video budućnost i vratio se da kaže svetu koliko mu se užasa piše, a ljudi se okreću protiv njega. Dok je Isus umro da bi spasio ljude, Iron Man se sveti. To je velika razlika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA