≫ 

Treća sreća za Placebo u Kragujevcu: Britanski bend digao Arsenal na noge tokom 80 minuta svirke

Na rasprodatom festivalu večeras Konstrakta, Thievery Corporation i Goblini

  • 0
arsenal fest Foto: Tanjug/Igor Stanić

Britanski alternativni rok bend Placebo okupio je najviše publike na Glavnoj bini 12. Arsenal festa u Kragujevcu, nakon nastupa domaćeg rok benda Van Gogh i američko-srpske bluzerke Ane Popović.

Sastav iz Londona je bio planiran za dolazak na Arsenal u vreme prvog talasa korona virusa 2020, onda su odloženi za 2021. godinu, ali usled pandemije ni to nije bilo moguće i konačno su se stekli uslovi da sada dođu u srce Šumadije.

U Srbiji su na trećem gostovanju, jer su do sada svirali u Beogradu (Hala sportova 2003) i u Novom Sadu na festivalu Exit 2010.

Placebo je sinoć u Kragujevcu svirao skoro 80 minuta, 18 pesama sa set liste kao na pokretnoj traci.

Putovanje u prošlost je krenulo kroz vivisekciju sedam albuma u kolekciji - “Placebo” (1996), “Without You I''m Nothing” (1998), “Black Market Music” (2000), “Sleeping with Ghosts” (2003), “Meds” (2006),”Battle for the Sun” (2009), “Loud Like Love” (2013).

Aktuelan im je najnoviji, osmi album “Never Let Me Go” (2022), objavljen 25. marta sa pozitivnim reakcijama publike i kritike, gde se izdvojio odličan singl koji su pevali sinoć - “Beautiful James”.

Proslavljeni britanski alternativni bend osnovali su u Londonu pevač i gitarista Brajan Molko i basista Stefan Olsdal, koji su vladali scenom sve vreme koncerta.

Zahtevi benda su bili veoma striktni, tako da je na video bimu stajao veliki natpis da grupa moli publiku da ne koristi mnogo mobilne telefone i snima koncert, jer im to smeta i dekoncentriše ih.

Na video bimu direktni prenos muzičara išao je u razlivenim bojama, koje su s jedne strane poslužile da zaštite autorstvo i delo muzičara, a sa druge pružile zanimljiv estetski doživljaj i utisak da u isto vreme gledate i nastup uživo i muzički spot.

Iako nisu mogla jasno da ih vidi, to publiku nije sprečilo da peva uglas sa bendom, diže ruke i isprati Britance gromoglasnim aplauzom.

- Hvala vam, puno hvala za ovo veče, učinili smo da ova svirka sa vama bude zaista luda - jedino je bilo što je rekao Brajan tokom koncerta.

Uprkos tome što se uveliko ušlo u novi dan, prepun Main je dočekao trep zvezdu Senidah. Oni najvatreniji i bini najbliži, pevali su sa Slovenkom svaki stih, počevši od uvodnog hita “Slađana”, pa uz “Belo”, “Četiri strane sveta”…

Najemotivnije je bilo kada je Senidah dobila medu od jedne devojčice, koju je i izvela na binu.

Red bluza, red rocka

Drugo veče Arsenala otvorila je svetski čuvena bluz gitaristkinja i pevačica domaćoj javnosti je postala poznata 1990-tih godina, kao liderka benda “Hush”.

Ana Popović je krajem maja imala solo koncert u Beogradu na sceni kluba Barutana, ispod Kalemegdana.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Tamara (@thethinwhitedukeness)

Nakon skoro sat vremena njenog nastupa gde je dokazala svoje vrhunsku virtuoznost na gitari, grupa Van Gogh je zauzela pozornicu.

Elektronska miksovana verzija velikog hita "Neko te ima" kao audio snimak preko razglasa bila je uvod u budući rok spektakl na Glavnoj bini.

Frontmen, pevač, gitarista Zvonimir Ðukić Ðule, bubnjar Srboljub Radivojević Srba i basista Dragan Ivanović Gaga, koncert su krenuli sa hitom “Nek te telo nosi”, i publika je već bila razigrana, da bi prešli na brzu stvar “Više te ne volim ko pre”, sa poslednjeg albuma "More bez obala" (2019). Onda su uskočili na dinamičnu "Vrtešku" i munjevito uronili u rokersku “Kiselinu”.

- Braćo i sestre, dobro veče, Kragujevac, čast nam je biti ove noći na Arsenalu. Želim da budete srećni i ludi na svoj način. Večeras slavimo život - u svom prepoznatljivom maniru lider Ðukić je pozdravio svoje ljubitelje u Kragujevcu.

arsenal fest Foto: Tanjug/Igor Stanić

Zaljuljalo je Ðule “Klatno”, ali i priznavao "Nešto vuče me dole" kroz stihove "ti si me gurnula sa vrha sveta u zagrljaj dubine".

Snažni gitarski rifovi dominirali su scenom kroz veoma dinamičnu set listu velikih hitova kao kada sastavljaju “Spisak razloga”, i naravno antologijsku rok baladu “Neko te ima”, kao zaštitni znak benda dugi niz godina i decenija.

Možda najviše oduševljenja izaziva rokersko “Kolo"(Ludo luda) kao veliko finale, na kome je hiljade ljubitelja uživalo uz ples.

- Za sve one koji večeras nisu sa nama. Anđeli, braćo i sestre... Da se sećamo i nikad ih ne zaboravimo - Miša Aleksić, Dragoljub Ðuričić, Mikica Zdravković, Margita, Milan Mladenović, Vlada Divljan, i mnogi. Ostanite zdravi, vodite ljubav, ne gledajte televiziju. Volimo vas - oprostio se lider benda Zvonimir Ðukić od publike do nekog novog muzičkog susreta sa potresnom pesmom “Anđele, moj brate”.

Program na Main Stage-u do duboko u noć na Arsenalu su zatvorili regionalna trep atrakcija Senidah i engleski di-džej Roni Sajz.

Za to vreme, na Gardenu su se smenjivali Bolesna štenad, Istok iza, Lur, Nemanja, "Stefan Basha Tam", Z++, E-play, Majke, KoiKoi i za kraj crnogorski reperi Whosee.

Prepun Kragujevac 

Kao što smo pisali, 12. Arsenal fest rasprodat je već drugog dana manifestacije. Pronaći mesto u autobusu za Kragujevac mnogim Beograđanima juče nije bilo lako, a širom grada mogli su se čuti razni jezici.

Da je publike više ove godine, tvrde i stari "arsenalci" koji festival prate od početka.

Poslednjeg, trećeg dana festivala na glavnoj sceni nastupiće ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji Konstrakta, zatim američki elektronik duo Thievery Corporation, kao i Goblini.

Za treće veče festivala preostalo je još malo ulaznica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA