Muzički sastav Metoh objavio spot za pesmu "Dogodine na Kosovu polju"

Tekst je napisala Aleksandra Pešić, muziku Milica Mojsilović i Stefan Vasić, a aranžman Ana-Marija Bogosavljević

  • 3
Muzički sastav Metoh Printskrin: Youtube/Музички састав Метох

Muzički sastav Metoh objavio je na svom Jutjub kanalu pesmu "Dogodine na Kosovu polju". Tekst je napisala Aleksandra Pešić, muziku Milica Mojsilović i Stefan Vasić, a aranžman Ana-Marija Bogosavljević.

Muzički sastav Metoh je nastao krajem 2019. godine, po blagoslovu Oca Andreja, sa ciljem da se omladina koja je redovna na Bogosluženjima okupi i oformi sastav pojaca koji će odgovarati na Svetoj Liturgiji nedeljom i praznicima i tako pokrene sav prisutan narodn da se uključi u odgovaranje na Liturgiji. Sastav se oformio kroz nekoliko nedelja i počeo sa redovnim probama. Sastavom rukovode članovi umetničkog

odbora: Milica Mojsilović, Aleksandra Pašić i Ana-Marija Bogosavljević.

Sastav ima preko dvadeset članova od kojih većina poseduje osnovno, srednje ili akademsko muzičko obrazovanje, što je doprinelo da u kratkom vremenskom periodu, kroz par meseci počnemo sa stvaranjem autorskih pesama. Kao rezultat nastale su šest autorskih pesama.

Pesme koje su prve nastale su Svetinje i Litije. Za pesmu Svetinje dobili smo tekst od pesnikinje Aleksandre Pešić. On nas je inspirisao da izrazimo svoja religiozna i patriotska osećanja kroz muziku. Muzički aranžman smo prilagodili ljudima koji sviraju različite instumente i koji redovno dolaze na bogosluženja u manastir. Pesma Litije je nastala u toku stvaranja prve pesme. Obe pesme su slušane na Litijama u Crnoj Gori.

Pored toga što se bavimo stvaranjem autorskih pesama, bavimo se i duhovnim pesmama, liturgijskim pojanjem odnosno aktivno učestvujemo svake nedelje u odgovaranju na Liturgiji. To sve zahteva intenzivan rad i redovne probe. Nakon stvaranja prve dve autorske pesme Svetinja i Litija uradili smo još četiri pesme koje su stvarane o velikim praznicima: Dan pobede, Dogodine na Kosovu polju, Narodna himna i Sunce

pravde. U planu su još četiri pesme i tropar posvećen Ocu Pajsiju Grku, obnovitelju manastira Vinče, koji će sačinjavati naš prvi CD.

Muzički sastav Metoh se bavi i misionarskim radom uz Misionarsko bratstvo pri manastiru svetog Arhiđakona Stefana u Slancima. Misionarski rad podrazumeva pomoć višedetnim i ugroženim srpskim porodicama. Naše delovanje se rasprostire od Kosova i Metohije, preko Republike Srpske pa sve do Srpske Krajine.

Muzički sastav Metoh - "Dogodine na Kosovu polju":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA