≫ 

Priče o pesmama: Indexi - "Ti si mi bila naj, naj": Kako je jedan Subotičanin postao deo sarajevske pop škole

U pitanju je jedna od najpoznatijih ex Yu pesama

  • 2
Grupa Indexi Printskrin: Yotube

Svojevremeno je na ex Yu sceni postojao termin "sarajevska pop škola". Beše to kovanica koja je obuhvatala popularnu muziku nastalu tih godina u gradu na Miljacki, a čiji su predvodnici bili i ostali Indexi. Koliko je važnog izašlo iz te "škole", najbolje bi mogli posvedočiti svi oni koji su duboko poštovali njene "profesore", njihovu ogromnu ljubav i talenat kojim su obojili jednu mladost, sva njena nadanja i želje. Jedan od tih "profesora", početkom sedamdesetih godina stiže u Sarajevo iz Subotice. Sa sobom je doneo sportske uspehe, do danas neoboren rekord u atletici, ali i želju da upiše Muzičku akademiju, nakon par bezuspešnih pokušaja da to učini u Beogradu. Da li je u Sarajevu možda imao samo više sreće, ili je to bilo prepoznavanje "na prvu" jednog grada i jednog talenta, tek Gabor Lenđel istovremeno postaje student sarajevske Akademije, a ubrzo potom i "profesor" pomenute pop škole kao klavijaturista, kompozitor i aranžer u tada cenjenoj grupi Teška industrija sa kojom će snimiti tri LP-ija i sedam singlova. Mnogo toga je ostalo za pamćenje u tih sedam godina koliko će Lenđel ostati u Sarajevu, a svakako je među najvažnijim i njegova saradnja sa magom pisane reči, legendarnim Duškom Trifunovićem, na čije će tekstove napisati više kompozicija, koje će ne samo postati najveći hitovi Teške industrije, već će biti važne i po mnogo čemu drugom, kako za sam bend, tako i za istorijat ex Yu r'n'r.

No nije Lenđel pisao samo za svoju grupu. Njegov nepresušni talenat razgranaće se vremenom na više strana, a za vreme njegovih sarajevskih godina nastale su neke zauvek drage kompozicije koje je podario drugim izvođačima i koje upravo nose "mirise" sarajevske pop škole.

Jedna od takvih kompozicija je "Ti si mi bila naj, naj", grupe Indexi.

Te 1975. godine, Indexi su se spremali za veliki povratak, nakon što su Davorin Popović i Slobodan Bodo Kovačević skinuli svoje sivomaslinaste uniforme, odsluživši vojni rok, pa je grupa punom parom mogla da krene napred.

Ali vratimo se za trenutak malo unazad. U to vreme, vrlo važan i respektabilan, bio je festival "Opatija", na kom je ujedno biran i naš predstavnik za "Evroviziju". Priča dalje kaže da je Gabor Lenđel te godine došao sa dopadljivom kompozicijom kod svog poznanika i saradnika Duška Trifunovića, da ga zamoli da napiše tekst. Pevušeći mu melodiju, Lenđel je povremeno ponavljao slogove - "laj-laj-laj". Kada ga je Duško upitao šta mu to znači, on mu je odgovorio da se to u muzici često koristi, odnosno pevuši, kao nekakav lajt motiv i da bi voleo da napiše tekst, ali da taj deo svakako zadrži. Međutim, genijalni Duško ne bi bio to što jeste, kada ne bi napisao tekst na sebi svojstven način, pa je u onom "laj-laj-laj", promenio samo jedno slovo, ali i to je bilo sasvim dovoljno da sve dobije potpuno drugačiji obrt i smisao:

"Ti si mi bila u svemu NAJ, NAJ, NAJ

i u dobru i u zlu, i u dobru i u zlu,

vjerovali ili ne

ti si meni sve naj, naj

naj, naj (u svemu naj)

Svi mi drugi svoju tamu nude

a iz tebe sija vječni sjaj

zato si u svemu za me naj, naj, naj

naj, naj, naj, u svemu naj...."

Duško Trifunović Duško Trifunović Printskrin: Youtube/RTS

Kompozicija je tako bila kompletna i spremna za predstojeći festival, trebalo je još samo naći izvođača. Lenđel je nudi Kemalu Montenu, ali on je već imao svoju pesmu, pa ja na njegov predlog ponuđena Indexima.

Rečeno, učinjeno.

Posle je Gabika ispričao kako se, kada je već snimljena matrica i zakazan termin u kome je Davorin trebao da snimi vokal, dogodilo nešto svojstveno samo vokalnom solisti Indexa. Naime, u zakazanom terminu čekali su ga u studiju, ali on nikako da pristigne. Kada su već izgubili strpljenje Lenđel je požurio do Mis Irbine ulice jer je pretpostavljao da je "Pjevač" verovatno imao burnu noć i da još uvek spava. Kada je stigao do stana ispostavilo se da je zaista tako, ali i da postoji još veći problem. Naime, Davorin je prethodne noći toliko "zaglavio" da uopšte nije imao glasa, nije mogao ni da se javi. Lenđel je bio poprilično uznemiren tim saznanjem, ali "Pjevač" nije davao na to ni pet para. Pozvao je svoju sestričinu i rekao joj da prokuva slanu vodu, potom je malo sa tim rastvorom grgoljao grlo, da bi ubrzo otišli u studio gde je Davorin otpevao pesmu iz prve i to je snimak koji i danas slušamo. Iz ovoga se savim jasno da videti kakav je ustvari bio Dačo ili Pimpek, kako su ga inače prijatelji i poznanici zvali.

Te godine, Jugoslaviju je na "Pesmi Evrovizije" predstavljala slovenačka grupa Pepel in kri sa kompozcijom "Dan ljubezni" i neslavno prošla ("Evrovizija" je te '75. održana u Stokholmu, Pepel in kri su zauzeli trinaesto mesto), a pesma "Ti si mi bila naj, naj" je i dan-danas jedna od dražih iz repertoara Indexa, rado slušana i nakon bezmalo pedeset godina od njenog nastanka.

"Croatia Records" je nedavno objavila dupli CD na kome su neki od najvećih uspeha i najznačajnih ostvarenja Gabora Lenđela. Time je, kako to reče Peca Popović, "konačno ispravljena jedna nepravda".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA