≫ 

Bezobrazno skupe: Ako su vas ulaznice za Brusa Springstina naljutile, ček da čujete ove cene

Kako piše magazin "Vulture", ove apsurdne cifre ovlašćeni prodavci ulaznica opravdavaju "dinamičkim određivanjem cena" zasnovanog na potražnji

  • 7
Brus Springstin, Led Zeppelin, Biber, Maroon 5 Foto: Tanjug/AP, Profimedia/DESI / BACKGRID / Backgrid USA

Dugoočekivana američka turneja Brusa Springstina i "The E Bend Street-a" suočila se sa osudama određenog dela publike jer pojedine karte koštaju između 1.000 i 5.000 dolara.

Kako piše magazin "Vulture", ove apsurdne cifre ovlašćeni prodavci ulaznica opravdavaju "dinamičkim određivanjem cena" zasnovanog na potražnji. To znači da su organizatori znali da će pojedini fanovi zaista izdvojiti ovoliko novca, u odnosu na druge koji će kupiti one jeftinije.

Menadžer Springstina Džon Lando dao je obrazloženje čitave situacije, navodeći da je određenja sasvim razumna cena, uzimajući u obzir da će publika imati priliku da sluša jednu od najvećih svetskih zvezda.

- Prilikom određivanja cena ulaznica za ovu turneju, pažljivo smo analizirali kako se kreću ulaznice, tako da smo izabrali cene koje su približne onima koje se kreću na tržištu, sa malim odstupanjem - rekao je Lando.

Iako su ove cene nedostižne čak i za fanove koji žive u zemljama sa mnogo većim standardom, daleko od toga da su jedine.

Zbog ovih nastupa goreli su novčanici:

Džastin Biber

Bibera slušati nije jeftino, a ko je to želo da uradi 2017. godine morao je da izdvoji više od 1.000 dolara po sedištu. Iz perspektive ovogodišnje turneje, to je još bilo i povoljno. Ako hoćete da slušate Justice World Tour, moraćete da izdvojite u proseku po 1.500 dolara po karti.

Maroon 5

Maroon 5 ima vrlo živopisne, raznobojne i interaktivne koncerte. Kako mislite da ih plaćaju? Pa, kartama koje u proseku koštaju oko 1.500 dolara, a neke idu i do 1.600, koliko su fanovi morali da izdvoje da bi prisustvovali Hard Rock Live Sacramento nastupu.

Kada se očekuje da im se na sceni pridruže i druge zvezde, poput Keli Klarkson, ulaznica je još skuplja.

Elton Džon

Elton Džon, muzičar najpoznatiji po hitovima iz 1970-ih i 1980-ih, započeo je svoju „poslednju” turneju 2018. Ali zbog globalne pandemije, bio je primoran da odloži nekoliko nastupa.

Ali 2022. godine Farewell Yellow Brick Road turneja je nastavljena i, blago rečeno, fanovi su bili više nego voljni da potroše novac za ove nastupe.

Mnogi su morali da na njih daju više od 1.000 dolara po osobi, a neka mesta koštala su više od 4.500 dolara. Razmislite šta biste mogli da uradite za te pare...

Led Zeppelin

O2 Arena u Londonu je jedno od najvećih dvorana na planeti, tako da ne čudi što se u njoj često održavaju najpopularniji muzički nastupi. Godine 2007. ugostila je Ahmeta Erteguna Tribute Concert, dobrotvorni koncert u čast Ahmeta Erteguna, svetski poznatog menadžera koji je blisko sarađivao sa mnogim od najpoznatijih bendova i muzičara 20. veka.

Ali nije Ertegun privukao posetioce, koliko Led Zeppelin. Do te godine rok bend nije svirao skoro tri decenije, što je nastup uživo činio izuzetno retkim.

Iako je bilo dostupno manje od 20.000 karata, više od milion ljudi pokušalo je da kupi mesto na koncertu. Кao što možete zamisliti, ova ograničena ponuda i velika potražnja doveli su do ludih cena karata.

Кako se datum koncerta bližio, mnogi od onih koji su imali sreće da nabave kartu (prvobitna cena od 250 dolara) prodavali su svoj pristup koncertu strastvenim fanovima za hiljade dolara.

Čak je i bend ušao u proces aukcije, nudeći tri karte za početnu ponudu od 10.000 dolara. Neke od ovih karata ponovo su prodate za više od 14.000 dolara, što čini ulaznice za Ahmet Ertegun Tribute Concert najskupljim ikada.

Ako Led Zeppelin ikada odluči da ode na svetsku turneju, postoji velika šansa da će karte biti slično skupe.

Springstin

Inače, Springstin i "The E Street Band" su poslednju američku turneju imali 2016. godine.

Brus Springstin je prošle godine prodao prava na objavljivanje celokupnog životnog dela kompaniji Soni za 500 miliona dolara. Ugovor daje Soniju vlasništvo na njegovih 20 studijskih albuma, među kojima su klasici kao što su "Born to run", "The River" i "Born in the USA", preneli su američki mediji. Američki muzičar se pridružio listi drugih kolega i koleginica koji su ranije takođe prodali prava na pesme, među kojima su Bob Dilan, Nil Jang, Blondi, Dejvid Geta, Šakira, Bijonse...

Springstin je dvadesetostruki dobitnik nagrade Gremi, a njegova muzika je pre dve godine ostvarila prihod od oko 15 miliona dolara.

Video: Andrea Bočeli u Beogradu izveo legendarni hit Con Te Partiro

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    28. jul 2022 | 16:51

    Od svih navedenih jedino bih voleo Led Zeppelin da slušam uživo, a ostale ni da je za džabe ne bih išao na koncert.A i za Zeppelin ne bih dao više od 50-70 eura.U stvari ne postoji niko na svetu za koga bih dao više od 100 eura za ulaznicu.Išao sam na mnoge koncerte najvećih svetskih zvezda,Stonsi,Lenny Kravitz,Metallica, Faithless,Prodigy,ACDC,Sting,Roger Waters,GNR....i nikada nisam platio više od 50-70 eura za ulaz.Što znači da su navedene cene za budale.

  • zorica

    28. jul 2022 | 16:05

    Ko su bre ovi? Svasta

  • Fredy

    28. jul 2022 | 19:08

    Da moj cale nastupa nebih dao tolike pare, max 100 dolara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA