≫ 

Hrvatski kritičar uzburkao duhove: "Usamljeni ratnik Bora Đorđević mnogo je bolji od kompromisnog Balaševića"

Šta mislite o ovoj analizi? Javite nam u komentarima

  • 14
Đorđe Balasević Bora Čorba Foto: ATA images

Povodom reizdanja albuma Riblje Čorbe na novom vinilu “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju” u hrvatskom Večernjem listu, pojavio se tekst koji prilično iznenađujuće analizira odnos Bore Đorđevića i Đorđa Balaševića.

- U vreme dok se kompromiserski Balašević unisono i nekritički uzdiže na nivo “sveca”, jedan drugi, ali sjajan srpski autor, zbog svoje je jezičavosti i kasnije političke pozicije četnikovanja devedesetih u drugom planu, iako je po svemu u “realnom vremenu” osamdesetih godina bio ispred Balaševića - piše Hrvoje Horvat, kritičar Večernjeg lista i dodaje da je “naspram kompromisnog Balaševića, Bora Đorđević bio je puno bolji pesnik koji ‘ratuje sam'”.

- Ali, istorija umetnosti nagledala se sličnih paradoksa, pa je i Boru Đorđevića potrebno posmatrati po onome što je radio u stvarnom “tajmlajnu”, pre nego je “usrao motku” problematičnim stavovima i izjavama. Ali, bilo čije izjave ne mogu poništiti ono što je napravio pre, a Đorđević je napravio puno važnih stvari - smatra Horvat, pišući o albumu “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju" koji je doživeo reizdanje na vinilu za Croatia Records.

- Ima tu hitova poput uvodne “Kazablanka” i sjajne Bajagine “Kad hodaš”, ali srž se nalazi u ostatku albuma, pesmama poput “Mangupi vam kvare dete”, “Džukele će me dokusuriti” i “Priča o Žiki Živcu” ili razoružavajućim akustičnim baladama “Gluposti” i završnoj “Ravnodušan prema plaču” u kojima Bora “ratuje sam” i ispaljuje rafale stihova koji negiraju stih “nemam više motiv da bih bio protiv, nisam neukrotiv, ja priznajem poraz”.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Večernjeg lista. 

Šta mislite o ovoj analizi? Javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    29. jul 2022 | 13:55

    Konačno neko da kaže istinu. Mnogi zaboravljaju da je ceo Balaševićev opus bio ljigavo dodvoravanje. Od "druže Tito mi ti se kunemo" pa do bestidnog udvorištva Hrvatima i muslimanima bivše Jugoslavije posle 2000.godine sve do smrti.

  • baba smilja iz darosave

    29. jul 2022 | 14:30

    naravno da je bora daleko ispred balasevica

  • Bora

    29. jul 2022 | 15:30

    Konacno neko rece pametnu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA