≫ 

50 godina čistog rokenrola: Održana izložba o YU grupi, najavljen i dokumentarni film o legendarnom bendu

Na izložbi u Marsh Open Space-u u centru Beograda govorili su jedan od lidera grupe Žika Jelić, muzički kritičar Peca Popović

  • 5

U Marsh Open Space-u, u centru Beograda, održana je izložba fotografija o legendarnoj YU grupi, koja će imati veliki koncert 10. septembra na stadionu "Tašmajdan". Osim članova ovog sastava, prisustvovali su mnoga druga poznata lica, od muzičara Dejana Cukića, Nikola Čuturila Čuture, novinarke RTS-a Ane Stamenković, muzičkog kritičara i novinara Petra Janjatovića...

U Marsh Open Space-u mogle su da se vide različite fotografije YU grupe koje krase istoriju ovog sastava, od onih iz najranijeg perioda i početaka, kada se ovaj sastav počinja da "krči" put do uspeha, pa do današnjih dana.

Ceo ovaj događaj otvorio je Marko Maršićević ispred Marsh produkcije, koja i realizuje koncert YU grupe na Tašmajdanu.

- Hvala vam što ste došli. Odbrojavamo zadnje dve nedelje od koncerta koji jako dugo pripremamo. Rad na ovom koncertu smo započeli pre 7 godina, kada smo zajedno sa YU grupom radili 45 godina čistog rokenrola. Tada smo se dogovorili, na kraju tog koncerta da ćemo ponovitii to, ali na većem prostoru, sa gostima iz čitave bivše Jugoslavije. Koncert je odlagan dve godine zbog korone. Danas ćemo otvoriti ovu izložbu koja praktično oslikava ono što je YU grupa prošla kroz prethodnih 5 decenija - rekao je Marko Maršićević iz Marsh produkcije.

YU grupa, najava velikog koncerta na Tašmajdanu i promocija filma o legendarnoj grupi Marko Maršićević iz Marsh produkcije Foto: Telegraf

Prisutnima se zatim obratio i jedan od lidera YU grupe Žika Jelić.

- Dobrodošli i sve vas pozdravljam. Ovde je čovek koji napravio prve fotografije kada je YU grupa u pitanju, i pre toga je slikao grupu Džentlmeni (u kojoj su svirali Žika i Dragi Jelić). Ratko Radetić, njegove fotografije su sa moje leve strane. Zatim Bata Patrnužić, iza mene su njegove fotografije. Peca Vujanić, Wood... Bilo je tu između još nekih fotografa koji su napravile dobre i jako interesantne fotografije, ali ne mogu da se setim - rekao je Žika Jelić.

YU grupa, najava velikog koncerta na Tašmajdanu i promocija filma o legendarnoj grupi Foto: Telegraf

Reč o YU grupi imao je i čuveni novinar, publicista i muzički kritičar Petar Peca Popović, koji se pohvalio da u svojoj kolekciji ima prvi plakat YU grupe sa njihovog debitantskog nastupa u zemunskog "Sinagogi".

- YU grupa je prvi bend za koji znam da je osnovan u ozbiljnim godinama. Čak je i Korni grupa bila mlađa. Druga stvar, kada sam ih pitao kako se vi zovete, Žika (Jelić) je rekao da je Bata Kovač dao ime Idejni posed. Oni su u Sinagogi dobili ime grupe YU grupa i to je jedna divna instituacija koja postoji više od 52 godine. Zašto ja spominjem Idejni posed? Idejni posed je nešto što je YU grupa unela na jugoslovensku muzičku scenu. Oni su za prvih 5 godina svog postojanja, bez obzira što je Dragi 1974. godine bio u vojsci, kroz Jugoslaviju proputovali 120.000 kilometara. 1972. godine pitam Žiku kako ide posao, on kaže slabo. Pitam, kako slabo? Kaže, ove nedelje sviramo samo 5 puta. E, ja ću vam kazati, YU grupa je nekoliko stvari unela na domaću scenu. Jedna od tih stvari je, što ja najvažnija, što današnji muzičari ne shvataju, ne postoji bend bez "kilometraže" i mnogo nastupa. Nekad, YU grupa je jugoslovenski bend koji je svirao 200-250 koncerata godišnje. Zaj patent je nasledio Bijelo Dugme, pa je nasledila Riblja Čorba, pa je nasledila Azra, Parni Valjak i Bajaga i Instruktori. Mi smo dočekali, da današnji sastavi sviraju jako malo... Ne postoji mesto gde YU grupa nije svirala i s pravom nose naziv YU grupa - rekao je između ostalog Peca Popović.

YU grupa, najava velikog koncerta na Tašmajdanu i promocija filma o legendarnoj grupi Foto: Telegraf

Takođe, najavljeno je da se priprema i dokumentarni film o YU grupi, koji režira Darko Lungulov. Poznati režiser, koji nije bio prisutan, pošto se oporavlja od korona virusa, se obratio prisutnima video porukom.

- Dragi poštovaoci naše YU grupe. Namerno kažem "naše YU grupe, jer ne postoji bend koji je više voljen i kojim se više ponosimo nego YU grupa. Zato su oni "naši". I zato, kada smo pre 7 godina, 2015. godine počeli da snimamo ovaj film, mislili smo o tome kako da ispričamo priču o našoj YU grupi. Sedam godina kasnije, i posle dve godine montaže, bližimo se kraju pravljenu ovog filma. Poslednji kadrovi će pasti na veličanstvenom koncertu koji svi očekujemo 10. septembra na Tašu, a većeras ćete biti prvi ljudi na svetu koji čete videti trejler za ovaj film čija se premijera očekuje iduće godine. Ujedno, obaveštavamo i početak crowd funding kampanje, kojom pozivamo sve fanove YU grupe da zajedno sa nama, da nam pomognete da završimo ovaj epski dokumentarac, o epskoj grupi, na način koja naša YU grupa to zaslužuje - rekao je Darko Lungulov i poželeo sve najbolje YU grupi u pripremi koncerta na Tašmajdanu.

YU grupa, najava velikog koncerta na Tašmajdanu i promocija filma o legendarnoj grupi Darko Lungulov Foto: Telegraf

Nakon izlaganja Darka Lungulova, prikazan je i trejler, gde su mogle da se vide detalji iz bogate karijere YU grupe. Govorili su Žika, Dragi, Petar Jelić, kao i mnogi drugi.

Poznati rok fotograf Wood uručio je YU grupi poklon fotografiju sa njihovim likom.

YU grupa, najava velikog koncerta na Tašmajdanu i promocija filma o legendarnoj grupi Foto: Telegraf

Podsetimo, veliki koncert YU grupe je na stadionu "Tašmajdan" 10. septembra u 20 časova. Kao gosti, tu će biti i svojevrsna "regionalna rok reprezentacija", koju predvode Tihomir Pop Asanović, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina Benč, Dejan Cukić, Nikola Čuturilo Čutura, Bora Đorđević, Zvonimir Đukić Đule, Bruno Langer, Sead Lipovača Zele, Saša Lokner, Dado Topić i Vlatko Stefanovski.

- YU grupu pratim od mojih gimnazijskih dana. Išao sam na njihove koncerte u Univerzalnoj sali u Skoplju, i uživao u njihovom jednostavnom, ali autentičnom rock izrazu... Braća Jelić su ikone YU-rocka. Njihovo trajanje je za svako poštovanje. Još uvek se nismo dogovorili šta ćemo svirati, ali ponudu da budem deo spektakla sam prihvatio bez razmišljanja. Vidimo se uskoro u Beogradu - izjavio je virtouz Vlatko Stefanovski.

Šta su rekli Peca Popović i Žika Jelić na izložbi fotografija o YU grupi, pogledajte na snimku na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velikani

    27. avgust 2022 | 23:51

    Najbolji rok bend sa najboljim ljudima u njemu.Ogromno poštovanje za Yu grupu.

  • Bez starca nema udarca.

    28. avgust 2022 | 13:55

    Mozda su matori ko biblija, ali i dalje prase dobro.

  • Jovanium

    28. avgust 2022 | 20:18

    Jedva čekamo 10. Septembar da odemo na koncert.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA