≫ 

Priča o pesmi "Candle in the Wind": Posvećena je Merilin Monro, ali i Dženis Džoplin i princezi Dajani

"Mislim da je to jedan od najboljih brakova teksta i melodije koje smo Elton i ja ikada sklopili", rekao tekstopisac Berni Topin

  • 0
Princeza Dajana Princess Diana Foto: Profimedia/PA Images/John Stillwell

Elton Džon je tokom svoje karijere napisao veliki broj pesama, mnoge od njih postale su vanvremenski hitovi. Jedna od njih je i "Candle In The Wind". Elton Džon ju je napisao zajedno sa tekstopiscem Bernijem Topinom 1973. godine.

Prvobitno je posvećena Merilin Monro, koja je preminula 11 godina pre nešto što je ova pesma nastala. "Candle In The Wind" se pojavila na albumu Eltona Džona "Goodbye Yellow Brick Road", a kasnije se izdata kao singl 1974. godine.

Počinje stihom "Goodbye, Norma Jean", što je pravo ime Merilin Monro (koja je rođena kao Norma Džin Bejker.

Topin je dobio inspiraciju da napiše tekste pesme nakon što je čuo frazu "candle in the wind", koju je posvetio Dženis Džoplin.

- Upravo sam stalno slušao ovaj izraz (i) pomislio sam, kakav je sjajan način da se opiše nečiji život - naveo je u jednom intervjuu Topin.

Berni je u jednom dokumentarcu naveo da je pesma o "ideji slave ili mladosti ili o nekome ko je prekinut u cvetu svog života."

- Pesma je mogla da bude o Džejmsu Dinu, mogla je da bude o Montgomeri Kliftu, mogla je da bude o Džimu Morisonu... kako glamorizujemo smrt, kako ovekovečujemo ljude - rekao je Topin.

Prema Berniju, pesma je više oda slavi i slavnim ličnostima nego oda Merilin Monro.

- Mislim da je najveća zabluda u vezi (ove pesme) da sam ja bio taj besni fanatik Merilin Monro, što zaista ne može biti dalje od istine. Nije da nisam imao poštovanja prema njoj. Samo što je pesma jednako lako mogla da govori o Džejmsu Dinu ili Džimu Morisonu, Kurtu Kobejnu ... Silviji Plat, Virdžiniji Vulf. Mislim, u suštini, bilo o kome, bilo o kom piscu, glumcu, glumici ili muzičaru koji je umro mlad i na neki način postao slika Dorijana Greja, ona stvar u kojoj su jednostavno prestali da stare. To je lepota zamrznuta u vremenu - naveo je Topin.

Merilin Monro Foto: Wikimedia/Bert Parry

U intervjuu za Rolling Stone 2014. godine, Topin je osporio implikaciju da je on obožavatelj Monroove: "Ona apsolutno nije neko kome sam se mnogo divio kao dete ili bilo šta."

O samoj pesmi je izjavio: "Mislim da je to jedan od najboljih brakova teksta i melodije koje smo Elton i ja ikada sklopili. Ali to ne menja činjenicu da nisam bio posebno zaljubljen u Merilin Monro."

Kao što je poznato, 14. decembra 1986. u Sidneju, Australija, snimljena je živa verzija pesme. Objavljena je 1987. na albumu "Live in Australia", sa Melburnskim simfonijskim orkestrom. Godine 1988. singl je dostigao peto mesto u Velikoj Britaniji i šesto mesto u SAD.

Elton Džon je tokom koncerta 7. aprila 1990. pesmu "Candle In The Wind" posvetio Rajanu Vajtu, koji je dobio sidu transfuzijom krvi. Vajt je sledećeg dana umro od komplikacija AIDS-om sa 18 godina.

Elton i Berni su preradili pesmu kao omaž princezi Dajani. Topin je prepravio tekst nakon što je Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine. Dajana je bila bliska prijateljica sa Eltonom Džonom i takođe veliki obožavalac, piše smoothradio.com.

Početak pesme je promenjen, umesto "Goodbye, Norma Jean" ("Zbogom, Norma Džin”) je tekst počeo kao "Goodbye England's Rose" ("Zbogom, engleska ružo"), a Elton ju je odsvirao na Dajaninoj sahrani 6. septembra.

Dok Elton nastavlja da peva originalnu verziju pesme na svojim koncertima, on je u više navrata odbijao zahteve da izvede revidiranu verziju, čak i za memorijalni Koncert za Dajanu u julu 2007. Zarekao se da je više nikada neće izvoditi osim ako to ne budu tražili Dajanini sinovi .

Postao je najprodavaniji singl svih vremena. Samo u Velikoj Britaniji, singl je prodat u 1,54 miliona primeraka prve nedelje i od tada je prodat u blizu 5 miliona. Prodat je u preko 33 miliona primeraka širom sveta. Ginisova knjiga rekorda navela je da je "Candle in the Wind 1997" najprodavaniji singl , ali da je "White Christmas" Binga Krosbija prodat u najviše primeraka. Sav prihod otišao je u Memorijalni fond Dajane, princeze od Velsa.

Pesmu "Candle In The Wind" obradile su mnoge muzičke zvezde, poput Eda Širana, Kejt Buš, Bilija Džoela...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA