≫ 

Božo Vrećo za Telegraf.rs: "Beograd je grad ljubavi i za mene će to uvjek biti"

Poznati umetnik održaće koncert 2. novembra u MTS dvorani

  • 0
Božo Vrećo Foto: Sead Sasivarević

Božo Vrećo ponovo će biti gost Beograda. Poznati umetnik održaće  koncert 2. novembra u beogradskoj MTS dvorani. U intervjuu za Telegraf.rs, Božo navodi šta publiku očekuje na njegovom novom nastupu u srpskoj prestonici, kakvo mišljenje ima u Beogradu, gde crpi inspiraciju, kako opisuje sebe, zašto nosi haljine, kakvi su mu planovi

  • Šta publika može da očekuje na novom koncertu u Beogradu?

Ono što bude Božija promisao, uvjek je blagodat posvetiti koncert Svemogućem i osjetiti Njegovu milost i ljubav.Takva je i moja publika - Božanska jer samo vole i sve čine kroz prizmu ljubavi. To su koncerti nesvakidašnje Istine, katarze prepuštanja muzici i mantričnosti duše koja oslobođena može sve i ne pripada ovom svijetu.

  • U nekoliko rečenica, kako biste opisali sebe? Ko je za Vas Božo Vrećo?

Dovoljno su tri riječi. Hrabrost-Ljubav-Sloboda.

  • Svojim repertoarom uvek oduševljavate publiku. Gde crpite inspiraciju?

U svemu antiknom, u sopstvenom biću, dualnosti prirode, historiji, arheološkom naslijedju, tradicijskim vrjednostima i kulturoloskom blagu koje imamo na Balkanu i sire. Inspirišu me ljudske sudbine, ljubavi, odvažnosti i tragedije, ljudski um koji proniče u sfere emocija, osjećanja i pripadnosti. I to srce koje voli je moja vodilja!

  • Osim svojim glasom, pažnju privlačite i svojim stajlingom? Kako ste odlučili da nosite haljine?

O tome se ne odlučuje, naprosto su se moje duhovne i tjesne prirode harmonizirale u skladu sa sufizmom i posebnom notom glorifikacije žene koja je oduvijek vladar i srca i misli, ona koja štiti i tješi, ona koja dočekuje i ispraća i ona koja čini dom u kome ljubav počiva.

Duhovna snaga tog božanskog bića u meni, demijurškog traga svjetlosti je naprosto isijavala i sija jače od svih zala i tame koja se nalazi oko nas, zato sve i jeste tako važno, tako posebno i posvećeno Onom koji donosi mir.

  • Takođe, na svom telu imate dosta tetovaža. Šta za vas one predstavljaju, koja Vam je najdraža?

Sve su talismani, amajlije i hvalidbe Bogu na način da ispisuju važne molitve i riječi koje štite od svega zlog, djelom su tradicijske i ilirske, svadbene i obredne, sakralne i okultne i sve čine spoj Balkanske epopeje o čovjeku koji može puno više od očekivanog ukoliko ima Ljubav u sebi i sam jeste Ljubav!

Božo Vrećo Foto: Sead Sasivarević
  • Vaš muzički performans mnogi vezuju za interpretaciju sevdalinki. Da li ste nekada imali želju da promenite svoj muzički pravac?

Ne postoje muzički pravci, samo sjajna muzika i ona koja to nije, dakle čitav zivot sam posvetio izvrsnom tekstualno-muzičkom oblikovanju i preoblikovanju i stvaranju umjetnosti kazivanja i interpretacije jezika duše, jecaja srca i uzdaha suza.

Sve to je onda Sevdah koji je više katarza i stanje nego žanr i zato je jeste posebnost u mom izričaju jer ga ne tvorim i zatvaram već činim da raširi svoja krila i slobodno leti, to je metamorfoza leptira koji izlazi iz svoje čahure i udahnjuje ljubav života, na taj način svaki stih je Bogougodan i ljekovit za svakoga ko to treba i osjeća iz dubine svoje duše.

To je misija i način življenja, ne puki odabir, već posvećenost da se slijedi i stvara glasom koji prati nebesku harmoniju.

  • Tokom svoje muzičke karijere sarađivali ste sa mnogim muzičkim umetnicima kao što su Edin Karamazov, Vasil Hadžimanov, Miroslav Tadić, Marko Loius... S kim biste voleli da sarađujete s kim niste do sada? Evo, jedan/jedna neka bude s prostora bivše Jugoslavije, druga neka bude?

Surađujem sa ljudima sa kojima se u datim trenutku naprosto desi harmonizacija, sklad i iskrena nepatvorena ljubav da se dosegne nešto izvan ljudskih osjetila, nesto vrlo krhko a presnažno, čisto i uzvišeno, ljudsko a božansko, i tako će i u budućnosti biti.

Umjetnost i ljudi koji je žive će uvjek protičati kroz moj život i stvaranje, al' ne selektivno na način da ih ja biram, njih bira moja muzika i ona je ona koja nepogrešivo zna ko tu pripada i zašto.

  • Kakvo je Vaše mišljenje o Beogradu kao gradu i Srbiji, gde Vas publika uvek rado dočeka i uživa u Vašoj muzici?

Beograd je grad ljubavi i za mene će to uvjek biti, publika koju osjetim i koja me dočeka, tamo je nešto što donosi najdublje iskazane emocije, bez zadrške, potpuno predane i nadahnute čistinom duše koju čuvam. Moja publika je odraz mene samog, zrcalo u kome vidite sve ono što čovjek jeste, može i treba biti ukoliko sluša svoje srce.

  • Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Novi album, moj sedmi album, nova knjiga i dakako putovanja i fenomenalni koncerti diljem svijeta za brojnu i vjernu publiku koja me čeka i dolazi iznova i iznova na moje koncerte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA