≫ 

Preminuo poznati kompozitor i dirigent Lars Fogt

Fogtu je dijagnostikovan rak početkom 2021. godine

  • 0
lars vogt. Printskrin: YT/Lars Vogt

Nemački pijanista i dirigent Lars Fogt preminuo je u 51. godini u ponedeljak 5. septembra popodne, potvrdila je njegova uprava. Fogtu je dijagnostikovan rak početkom 2021. godine, nakon što su mu lekari pronašli tumore na grlu i jetri.

U intervjuu za VAN Magazine u maju 2021, samo nekoliko meseci nakon što je dobio dijagnozu, Fogt se prisetio da njegovi lekari nisu mogli da mu daju prognozu, ali su mu rekli: „Tumor će ograničiti vaš život", piše ClasicFM.

Fogt je rođen u Direnu u Nemačkoj 1970. godine, a prvi veliki uspeh u javnosti postigao je 1990. godine, kada je osvojio drugu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Lidsu.

Od tada, Fogtova slavna karijera odvela ga je u koncertne dvorane širom sveta, gde je delio binu sa nekim od najvećih svetskih orkestara.

Ambiciozan kamerni muzičar i izvođač, Fogt je osnovao sopstveni kamerni festival „Spannungen“ u junu 1998. godine. Fogt je ostao njegov umetnički direktor od osnivanja festivala pre 24 godine, orfanizujući seriju koncerata koja se svake godine održava u bivšoj hidroelektrani u Hajmbahu, blizu Кelna.

Кao pijanista, Fogt je nastupao na sceni sa Кraljevskim orkestrom Кoncertgebau, Bečkom, Londonskom i Njujorškom filharmonijom, kao i sa Londonskim, Čikaškim i Bostonskim simfonijskim orkestrima.

Fogt je imao posebno blizak odnos sa Berlinskom filharmonijom, pošto je imenovan za prvog rezidencijalnog pijanistu orkestra za sezonu 2003/04.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA