≫ 

Čuveni sastav The Brand New Heavies će imati dva koncerta u Beogradu, rođendanski nastup benda Artan Lili

Bogat muzički program nas očekuje

  • 0
The Brand New Heavies Foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Poznati britanski džez fanki sastav The Brand New Heavies održaće dva koncerta zaredom 20. i 21. oktobra u beogradskom klubu BitefArtCafe, u okviru koncertnog serijala "Musicology Sešions", stoji na društvenim mrežama organizatora.

Autentična grupa sa mešavinom srodnih žanrova - jaž/funk/soul/R''n''B zapravo su pioniri londonske „Acid jazz" scene, a svoju veliku ljubav prema „fank gruvu" iz''70-tih godina, uspeli su da transformišu u veoma sofisticirani zvuk na granici puteva klasičnog soula, u eri dominacije hip-hopa.

Osnivači benda Jan Kinkejd i Sajmon Bartolomeo, ujedno su i kantautori i producenti koji iza sebe imaju 16 pesama na svetskim top 40 listama, a prodali su više od 2,5 miliona primeraka svojih albuma.

Bend je nastao 1985. godine kao instrumentalni sastav inspirisan tada aktuelnom gruv klabing scenom u Londonu, a ubrzo je sastav dobio i duvačku sekciju, kao i pevačice.

Glavni trio benda danas čine - Sajmon Bartholomeo, Endru Levi i Anđela Riči, dok je Jan Kinkejd napustio priču 2015. godine nakon tri decenije u grupi.

Naziv muzičkog sastava prvobitno je bio "Brothers International", ali onda su pri potpisivanju ugovora za izdavanje prvog albuma promenili ime, inspirisani pločom kralja fanki muzike Džejmsa Brauna - "Minister of New Super Heavy Funk".

Uveliko poznati beogradskoj publici, britanski muzičari iz Ilinga u zapadnom Londonu vraćaju se u naš grad, donoseći dobar zvuk i energiju, poručuju organizatori - klub Novi BitefArtCafe na Paliluli.

Nastupali su pre pandemije korona virusa 2019. godine takođe na sceni ovog kluba i imali su dva rasprodata koncerta dve noći zaredom Ranije su osvajali i Sava centar, kao i razne festivale po Srbiji kao što je džez manifestacija "Nišville" u Nišu.

Bend za sobom ima 11 studijskih albuma.

Artan Lili slavi 10. rođendan 5. novembra koncertom u DOB

Alternativni elektro pop noise rok sastav Artan Lili proslaviće 10 godina postojanja nastupom u sali "Amerikana" Doma omladine Beograda (DOB).

Pravi je trenutak da adekvatno obeležimo naš mali jubilej koncertom u Domu omladine na mestu koje za grupu ima poseban značaj.

Dakle, spremite se za audio-vizuelnu poslasticu kakvu dugo nismo izveli”, izjavili su članovi benda pred ovaj nastup, a gost će im biti stari saradnik VJ Izvanredni Bob.

Nakon nekoliko promena članova, grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala - bas gitara i vokal + tekstopisac - kompozitor, Romana Slačala - vokal i daire, Marko Ajković - bubanj i Ivan Skopulovič - gitara.

Prvi singl ,"Džoni" objavljen u novembru 2012. godine učinio je da domaća javnost veoma obrati pažnju na bend neobičnog i mističnog naziva Artan Lili o kome je odmah počelo dosta da se pripoveda. Istina je da su doneli nešto originalno u modernu muziku i rokenrol na domaćem terenu, a ubrzo su postali senzacija i atrakcija po čitavom regionu.

Prvi su laureati prestižne muzičke Nagrade "Milan Mladenović" koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića.

Piznanje su dobili za kompleksnu kompoziciju ''D.E.P.R.A.'' (2019) sa kojom su zadovoljili sve kriterijume i standarde koje muzičko delo čine izuzetnim.

astav alternativne scene "Atan Lili"svoje završene pesme objavljuje periodično, preko Bandcamp platforme u formi singlova i upravo takav metod - singl po singl, u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko pre njih to nije uradio, te žele da modernizuju po njima zastareli vid diskograske delatnosti.

Snglovima su tokom godina zauzimali prva mesta svih značajnijih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu. Najzanimljiviji je plasman pesme “Ako stanemo tu”, koja je odmah kao novitet zauzela prvo mesto liste "Diskomera" Studija B, što je pre njih, u 40 godina postojanja liste, tek nekoliko bendova uspelo isto: “Bijelo Dugme", "EkatarinaVelika” (EKV) i "Kal".

Do sada su izdali dva studijska albuma “Artan Lili” (2015) i “New Deal” (2016) i jedna su od koncertno najaktivnijih grupa u zemlji i regionu, pa gotovo da i ne postoji grad, klub ili festival na kome do sada nisu nastupili.

Publika je proteklih godina za vreme pandemije 2020/2022. imala prilike da ih gleda na raznim nastupima u Beogradu kao Letnja bašta rok kluba Fest u Zemunu, na festivalu “Dev9t” u Staroj Ciglani, i imali su nastupe na Trgu republike i doček Nove 2022. godine u klubu Elektropionir.

Naravno, pre korona virusa, redovno su rasprodali svoje koncerte u klubovima Fest, Subbeerni Centar ili Elektropionir, i osvajali na festivalima Beer fest, Beer Garden i drugim manifestacijama.

Na aktuelnoj turneji su ostavili traga na “Arsenal festu” krajem juna u Kragujevcu, ranije i “Overload fest” u Vladičinom Hanu, a podrazumeva se da su bili zapaženi i na “Exitu” (Petrovaradinska tvrđava - Novi Sad) ili “Love fest” (Vrnjačka banja).

Doček Nove godine 2022 u Beogradu Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Artan Lili trenutno objavljuju singl-spotove sa trećeg albuma radnog naziva “III” u saradnji sa kolegama sa scene.

Singl “Rokenrol posle rokenrola” je nastao kao duet sa Zoranom Kostićem Canetom, frontmenom antologijske rok grupe "Partibrejkers", što se nadovezalo na ostale pesme sa predstojećeg izdanja - “Maca”, “Priča”, “Pedana”, “Foliram”, “Geler”, “Oud”.

Tako su u decembru 2019. godine lansirali i trend pet dana zaredom - pet novih pesama - pet novih spotova, dakle pet dana je pušteno pet audio pesama, svaki dan po jedan singl, a onda i pet spotova za te pesme, takođe dan po dan.

Na taj način 10 dana je bilo u znaku kvarteta “Artan Lili”, što niko nikada ranije nije realizovao, u tom konceptu promocije pesama za budući, treći album.

Nove pesme kao i reizdanje sad prva dva albuma grupe su u regionalnoj koprodukcije objavile dve najveće izdavačke kuće - Croatia Records / Jugoton (Zagreb) i beogradski PGP-RTS.

Izvanredni Bob je post-disciplinarni umetnik koji koristi svetlo, video, lasere i tehnologiju za svoje radove i nastupe. Nastupao je sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, po Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi.

Saradnja sa bendom "Artan Lili" na svirci u Domu omladine 2016. je proglašena za koncert godine u emisiji “Jelen Top 10”.

Sopran Tamara Rađenović nastupa 21. septembra u Beogradu

Jedan od najlepših mladih soprana današnjice Tamara Rađenović vraća se u Beograd iz Londona posle godinu dana gde će održati koncert 21. septembra u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u okviru serije muzičkih nastupa pod nazivom "Atrium Sešions", u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF.

Na koncertu „Od klasike do Holivuda" Tamara Rađenović će nastupiti sa solistom Nikolom Mijajlovićem (truba) i Gudačkim orkestrom Makris, pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste.

Tamara Rađenović je do sada tri puta zadivila domaću publiku na koncertima u Kolarčevoj zadužbini i novosadskoj Sinagogi 2021. godine.

Publika će ovoga puta imati priliku da uživa u atraktivnom programu koji sadrži dela čuvenih kompozitora, među kojima su: Albinoni, Šubert, Maskanji, Pjacola, Bah, kao i poznate numere iz filmova: “Miris žene”, “Misija”, “Za šaku dolara”, “Šindlerova lista” i mnogih drugih, uz vokalne hitove “O mio babbino caro”, “Ave Maria”, “Il bacio”, “O sole mio”...

Septembarski koncert je uvertira za veliki novogodišnji gala koncert Tamare Rađenović koji će biti održan 27. decembra u Kolarčevoj zadužbini.

Tokom kratakog boravka u Beogradu Tamara Rađenović će ekskluzivno najaviti dva nova visokobudžetna spota, koji su snimljeni na čarobnim, u javnosti retko viđenim lokacijama u Crnoj Gori.

U pitanju su spotovi za numere “Parla Piu Piano”, temu iz kultnog filma Kum i “Merc? dilette amiće”, ariju iz Verdijeve opere “I Vespri Siciliani”.

Snimanje ove vrste spotova u klasičnoj muzici je retkost na našim prostorima, a menadžment i producent Viši d''Arte je doneo odluku posle velikog uspeha prethodnog spota za kompoziciju La rosa Y el sauce, koji je za kratko vreme stekao veliku popularnost na svetskim kanalima.

La rosa i el souce, kompozicija Carlosa Guastavina koja predstavlja biser južnoameričke muzike, a svoju punu lepotu zaokružuje visinama i dubinama Tamarinog lirskog soprana, nekoliko meseci se vrti na prestižnom britanskom muzičkom TV kanalu i platformi Stingray CMusic, a na YouTube kanalu već ima veliki broj pregleda i prešla je fantastičnu cifru od četvrt miliona.

Spotovi za numere “Parla Piu Piano” i “Merc? dilette amiće” su u fazi montaže, a prva premijera se očekuje tokom oktobra 2022.

Muzička podloga je snimljena u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, gde je učestvovalo 65 članova Simfonijskog orkestra i 20 članova Hora Makris pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste.

U visokobudžetne spotove su tokom snimanja uključeni glumci iz Crnogorskog narodnog pozorišta i veliki broj statista.

Etno grupa Iskon objavila je novi, četvrti po redu album tradicionalne muzike „Drugovanje“ za diskografsku kuću Multimedia Music

Na albumu „Drugovanje“ se nalazi 10 tradicionalnih pesama kao i jedan narativ. Ono što je specifično za ovo izdanje je što grupa na svakoj pesmi ima po nekog gosta, grupu ili vokalnog interpretatora tradicionalne muzike i to ne samo iz Srbije, već i iz Meksika, Italije, Francuske i Mađarske.

„Ako bismo želeli da nabrojimo sve učesnike i geografski posmatrano krenuli sa severa ka jugu Srbije, onda bi redosled učesnika bio sledeći: Etnokor iz Subotice, Bojana Brdarić iz Sombora, Miloš Zubac iz Novog Sada, Vrelo iz Rume, Rošer etno bend iz Beograda, Amanet iz Beograda, Runo iz Vrnjačke Banje, Izvor iz Vranja i Kos sa Kosovskog Pomoravlja“ kažu članovi grupe Iskon i dodaju da su sa njima i „Iskončići“, dečiji hor iz Subotice, kao i prijatelji iz inostranstva sa kojima su snimili dve pesme sa Kosova i Metohije.

Album simbolično zatvara narativ „Ptice“ novosadskog književnika i kantautora Zubac Miloša, jedan od narativa koji su nastali za potrebe obeležavanja 20 godina grupe Iskon, prošle godine na Paliću.

Interesantno je napomenuti i da je naslovnu ilustraciju za album „Drugovanje“ nacrtao dugogodišnji prijatelj, a ujedno i bivši član grupe Iskon, Leo Pilipović.

Album je snimljen u studiju Multimedia Music, produkciju potpisuje Nebojša Brdarić a mastering Boris Jovanović i Boris Krstajić (Master Blaster).

„Raduje nas i činjenica da su značaj objavljivanja jednog ovakvog albuma tradicionalne muzike prepoznali i Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Grad Subotica, te su kroz projekte za kulturu u 2022. godini podržali njegovo snimanje i objavljivanje“ zahvalni su članovi grupe Iskon.

Lee Burridge nastupa u Hangaru u Luci Beograd

Progrešive legenda i jedan od najuticajnijih di-džejeva na elektronskoj sceni, Lee Burridge, nastupiće večeras u Hangaru Stage 3 u Luci Beograd, najavili su organizatori.

Tvorac jednog od najpopularnijeg zvuka na sceni, koji spaja house, tećno i progrešive, donosi svoj melodični i melanholični "All Day I Dream" koncept u Beograd, direktno sa žurke na Ibici.

Na bini će mu se pridružiti miljenica regionalne publike Lea Dobričić pod novim projektom SkinSkin i legenda novosadske scene Ð Fakir.

Zbog loših vremenskih uslova i niskih temperatura tokom vikenda, organizatori su odlučili da događaj iz kultne letnje pozornice na Kalemegdanu - Barutane prebace u Hangar Stage 3, koji se nalazi na adresi Žorža Klemansoa 37, a ove zimske sezone će postati nezaobilazna tačka okupljanja beogradskog klabinga.Album „Drugovanje“ dostupan je na svim prodajnim mestima Multimedia Music, online na www.multimedia-music.com kao i na svim relevantnim muzičkim platformama.

Video: YU grupa zajedno sa gostima na koncertu na stadionu Tašmajdan izvela pesmu Odlazim

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA