≫ 

Dina Jašari četvrti laureat Nagrade Milan Mladenović

"Zaista sam bez reči. Hvala vam puno što podržavate region i pratite nas umetnike na svim prostorima, veoma nam znači"

  • 0

Mlada makedonska muzičarka Dina Jašari sa pesmom "Doma" je najnoviji, četvrti laureat muzičke nagrade “Milan Mladenović 2022”, čija je svečana dodela održana u sredu, 21. septembra u Beogradu.

Vidno uzbuđena, Jašari se unapred izvinila što će se obratiti na makedonskom jeziku, jer ipak ne govori dovoljno dobro srpski.

"Zaista sam bez reči. Hvala vam puno što podržavate region i pratite nas umetnike na svim prostorima, veoma nam znači. Ovako važna nagrada je velika podrška za mene i moju muziku", istakla je ona na dodeli nagrade na sceni kulturnog centra Dorćol Platz u Beogradu.

Kantautorka Ana Ćurčin je, prema već ustaljenom pravilu, uručila nagradu, kao prošlogodišnja pobednica sa baladom "Tu".

Uz nju nagradu je dodelila i Maja Maričić, jedan od osnivača Zadužbine Milan Mladenović, nekada emotivna partnerka velikog rok umetnika.

Nagrada se dodeljuje svake godine na rođendan Milana Mladenovića, 21. septembra.

Prvi laureat nagrade 2019. bio je alternativni noise elektro rok bend "Artan Lili" iz Beograda, a dodela je bila u Narodnoj biblioteci Srbije.

Drugi pobednici 2020. su bili momci iz beogradskog sastava "Dram".

Pored tradicionalne dodele nagrade za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, na svečanosti je danas predstavljen i rad Zadužbine kao i budući planovi.

Voditeljka ceremonije Ivana Zarić podsetila je da je sama Zadužbina osnovana 2019. godine, i do sada su urađeni mnogi projekti.

Prisutnima je prikazan premijerno neobičan "lyric" video spot za antologijsku pesmu od EKV - "Ti si sav moj bol", u akustičnoj varijanti.

Stručni žiri je svake godine različit, a okuplja relevantne osobe iz celog regiona bivše SFRJ.

Ove godine petočlani žiri je radio u sastavu: Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Chima (Srbija).

Regionalni žiri koji preslušao je 219 pesama prijavljenih na konkurs i opredelio se za 45 polufinalista.

Izbor je sveden na 12 kompozicija, koje su se svojim kvalitetom izdvojile do finala.

Nagrada i Zadužbina osnovani su u znak na sećanje neprikosnovenog i vanserijskog muzicćara, rok pesnika i vrhunskog umetnika Milana Mladenovića (1958-1994), osnivača benda Limunovo drvo, a najpoznatijeg kao frontmena čuvene rok grupe EKV - Ekatarina Velika, ranije i deo nezaboravnog sastava “Šarlo Akrobata” sa kolegama Dušanom Kojićem Kojom (Disciplina kičme) i Ivanom Vdovićem Vdom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA