"Hvala vam što smo se ovde uvek osećali dobrodošlima": Hladno pivo održali oproštajni koncert u Beogradu

Bend se od publike oprostio uz 37 pesama i dva i po sata koncerta

  • 1
Hladno pivo koncert Foto: ATA Images

Jedan od najpopularnijih regionalnih bendova, hrvatski pank sastav Hladno pivo sinoć je održao oproštajni koncert u Belekspo centru u Beogradu. Koncert je bio možda jedan od najemotivnijih, a bend se od publike oprostio uz 37 pesama i oko dva i po sata koncerta.

Veče je otvorio novosadski sastav Atheist rap. Ne samo što su članovi dva benda prijatelji koje je muzika spojila, već imaju i zajedničku publiku, te je atmosfera i tokom nastupa gostiju koji su došli da podrže i isprate prijatelje bila odlična.

Atheist rap je na binu izašao oko 20.30 sati i u sat vremena koncerta odsvirao setlistu koju je, kako su rekli, biralo Hladno pivo.

Bend je koncert otvorio pesmom "Momci se vraćaju u grad", da bi za njom nastavili da nižu favorite publike, a očigledno i Hladnog piva, koji su uredili listu pesama, poput serije neobičnih numera o automobilima - "Blu trabant", "Car core" i "Varburg limuzina".

Publika je horski pevala svaku pesmu, a iako je hala bila puna, našlo se mesta i za igranje, te je atmosfera bila na zavidnom nivou i teren je bio propisno pripremljen za vodeći bend večeri.

Poseban momenat koncerta bio je kada je bend odsvirao pesmu Hladnog piva "Politika", što je izazvalo oduševljenje publike, Atheist rap je pesmi dao i lični pečat.

Završetak nastupa svog benda pevač Aleksandar Popov, svima poznatiji kao Doktor Pop, najavio je kao "tri super i jednu dobru pesmu", te su odsvirali "Zapadnu Evropu", "Pritilend", "Dr Pop", kao i pesmu sastava Kud idijoti "Minijatura".

Kao i Hladnom pivu, Kud idijoti su i bendu Atheist rap bili uzor na pank sceni, te nije retkost da domaći pank bendovi na svojim koncertima daju svojevrsni omaž bendu i njihovom pevaču Branku Črncu Tusti koji nas je napustio 2012. godine.

Emotivni oproštaj od srpske publike

Nakon kraće pauze, članovi sastava Hladno pivo počeli su da se penju na binu uz muzičku uvertiru. Publika je u tom momentu postala gromoglasna i takva je ostala do kraja koncerta. Već i pre izlaska pevača benda Mileta Kekina na binu, u publici su se osetile jake emocije - pomešala se radost zbog koncerta koji je upravo trebalo da počne i za koji se znalo da će biti poduži, saznanja da je to poslednji koncert na neko duže vreme i nade da nije poslednji zauvek.

U vazduhu je bilo iščekivanje saznanja kako će da izgleda setlista, s obzirom na to da je u pitanju oproštajni koncert i da se znalo da će bend listu pesama da sastavi tako da pokrije njihovu karijeru. U poslednje vreme koncerti benda počinjali su pesmom "Šamar", ali ovog puta publika je mogla da očekuje bilo šta.

Bez usmenog pozdrava, ali uz osmeh i mahanje, bend je u setlistu od 37 pesama uplovio izuzetno popularnom pesmom "Pjevajte nešto ljubavno" sa njihovog prvog albuma "Džinovski" iz 1993. godine, što je izazvalo toliko oduševljenje publike da su tokom te, ali i drugih pesama, ljudi ispred bine pevanjem neretko nadglašavali bend. Nakon nje su se nizale stare i nove pesme "Mojoj majici", "Carstvo pasea", "Pravo ja" i "Sreća", te je lista bila prilagođena starijoj i mlađoj publici, kao i svim ukusima.

- Najteže kad si panker je da napišeeš ljubavnu pesmu. Ne mogu da verujem da sam napisao pesmu koja se zove "Jednim osjmehom" - rekao je Kekin u svom prvom obraćanju publici, a potom je bend odsvirao spomenutu pesmu, koja je publici dala predah od skakanja i prepustila je horskom pevanju.

Iako je Kekin istakao da na oproštajnom koncertu neće mnogo da govori jer je potrebno da odsviraju što više pesama, ipak je više prilika iskoristio da se obrati publici tako što će da najavi pesme, ispriča nešto o tome kako su i zbog čega nastale i time publici pruži razgovor tokom koncerta na koji je navikla.

- Puno sam saveta davao i primio. Najkorisniji savet dobio sam od Zrinke koja je me je savetovala u momentu kada sam opet prekinuo, pa se pomirio sa ženom sa kojom sam prekidao i mirio se toliko puta i bio sam u rasulu. Rekla je: "Mile, čuvaj se prve kišne nedelje". Dame i gospodo, čuvajte se i vi prve kišne nedelje - rekao je Mile, a na priču se nadovezao pesmom "Kišna nedjelja", nakon koje je bend izveo numeru "Kiribaj i kotlovina", čija je tematika uvek aktuelna.

"Zamislite kako je bilo čekati pre mobilnih telefona, pa sedite i brojite pločice", konstatovao je Kekin kao uvod u pesmu koja govori o agoniji čekanja po bankama, poštama, domovima zdravlja i institucijama - "Čekaonica".

- Ne bismo bili ovako velik i popularan bend da nemamo pesme za široke mase, a ovo je pesma za seksualne manjine - reči su kojima je Kekin najavio pesmu "Ljetni hit" sa albuma "Istočno od Gajnica" iz 2000. godine. Na nju su se, bez sekunde pauze, nadovezale numere "Ne volim te" i "Princeza".

Kako je Mile objasnio, Hladno pivo je bend koji sa sobom ne nosi nostalgiju bivše Jugoslavije, jer su prvi album objavili 1993. godine i, kako je rekao, "došli kada se parti završio".

- Mislio sam da nikada neće biti nostalgije za devedesetim. Bitno je da čujete ovu pesmu, da shvatite iz čega je nastao naš prvi album "Džinovski" - rekao je, a potom je bend izveo pesmu "Par piranja", veoma teške tematike, čiji stihovi "Repetiranje u svitanje i poznati mi glasovi, ispituju susjede, gdje je onaj drukčiji, pogrešno mi ime piše na vratima, pa je došao da ga skine moj drug iz djetinjstva", naročito pogađaju, naročito one koji su proživeli strahote ratova devedesetih.

Nakon odsvirane pesme "Šamar", o nasilniku koji na sve načine opravdava svoje nasilje, kojom su dosad počinjali koncerte, Kekin se ponovo obratio publici.

- Svi smo imali potrebe za malim ljubavima koje su nam uvek odgovarale na poruke i trpele naše smaranje. Jer kad nema velike ljubavi, dovoljna je i mala. Ovo je momenat da upalite svetla na svojim telefonima. Smanjite svetlo na bini - rekao je frontmen benda najavljujući pesmu "Ranjeni i ludi", tokom koje je hala zasijala, ali ovog puta iz publike.

Pesmu "Štetočine", objavljenu 2022. godine, Kekin je takođe najavio posebnom pričom.

- Kažu da se tokom korone mnogo parova rastalo jer su bili prinuđeni da vreme provode zajedno i bolje su upoznali jedni druge. To je dobro jer u prestali da smaraju svoje prijatelje raznim pričama. Ova pesma je o štetočinama koje zanima šta to radite sa mobilnim u ruci i kome to pišete - rekao je.

Pauza od priče usledila je dok je publika gromoglasno horski pevala pesme "Supermen" i "Šank", dve pesme potpuno različitog senzibiliteta, ali jednako voljenje od strane publike.

Dve pesme koje su usledile - "Firma" i "Na ovim prostorima" - one su u kojima može da se pronađe pripadnik bilo kog naroda koji je bio u okviru bivše Jugoslavije, kako karakterno, tako i prema nedaćama koje su nas sve snašle, a Kekin ih je najavio rečima: "Obišli smo ceo Balkan. Svi znaju o čemu pevamo - o privatizaciji, bogu i naciji" i "Pesma je posvećena krajevima u kojima propuh iliti promaja ubija".

U jednom momentu do Mileta je došao papir sa muzičkim željama. Na listi su bile tri pesme, a on je objasnio da nijedna od njih nije uvedena u repertoar za to veče. Ipak, na koncertima Hladnog piva uvek vlada demokratija i bend je uvek ispunjavao želje publike, čak i ako pesmu nisu izvodili toliko dugo da su zaboravili tekst, pa pevanje prepuste publici. Tako je i ovde publika svojim ovacijama birala između pesama "Evo mene na ručku", "Pijan-trezan" i "Može".

- Vidim da volite sve ove pesme, ali mislim da je "Pijan-trezan" pobedila. Ovo je kompozicija o pijanim romanticima - rekao je Kekin, a potom su odsvirali traženu pesmu.

Tokom pesme "Teško je ful biti kul" koja se našla na albumu "Šamar" iz 2003. godine, a koja je snimljena sa reperom Edo Maajkom, Kekin neretko rep deonicu prepusti nekom iz publike. Tako je Mile tokom izvođenja pesme u publici primetio devojčicu sa transparentom kom nije mogao da odoli. Prvo je tražio transparent kako bi ga pokazao publici, a potom pozvao i devojčicu na binu.

Jedna Nađa iz Rume, koja je bila srećnica koja je sa bendom otpevala pesmu na oproštajnom koncertu je, aludirajući na stihove pesme "prođu te trnci kad nabildani crnci repaju, na hamer papiru napisala "Proće te trnci ako ja odrepujem". Bila je to izjava kojoj Kekin nije mogao da odoli, te ju je pozvao na binu kako bi ga uverila da je zaista tako. Nađa je, blago rečeno, oduševila publiku, a bend joj je prepustio da otpeva pesmu do kraja, nakon čega se pozdravila sa svima i od benda dobila trzalice i palice. To je za nju sigurno bilo posebno iskustvo, a publika ju je svesrdno podržala.

Hladno pivo, Belekspo centar Foto: Telegraf.rs

S obzirom na to da spomenuta pesma govori o stvaranju pesama, a završava se konstatacijom "I za sve seljake radit' narodnjake", Mile se nadovezao istakavši da imaju jednu pesmu za ljubitelje takve muzike. Bend je odsvirao pesmu "Bačkizagre stuhpa šeja", objavljenu još 1999. godine, koju jako retko sviraju na koncertima, a koja je kompletno napisana na takozvanom "šatrovačkom". Pesma je ispraćena harmonikom i duvačkim intrumentima, te je definitivno dobila melos kakav je Kekin opisao, a koji bi bilo koga ko bi se našao tu, a nije upućen u opus Hladnog piva, ostavila u čudu, nakon svih tih pankerskih pesama tokom večeri.

Priča je potom utihnula i sve se svelo na povezivanje benda i publike kroz pesme. Kekin je najavio da jednu pesmu moraju da odsviraju, iako je već odsvirana te večeri, te se ponovo začula "Politika", koju je prethodno izveo Atheist rap, a za njom su se nizale "Zimmer frei", "Konobar", "Soundtrack za život", "Vjeruj u mene", "Pitala si me", "Samo za taj, osjećaj".

Kekin se 15 minuta nakon ponoći publici obratio rečima "Hvala vam što smo se ovde uvek osećali dobrodošlima", da bi koncert bio zastavljen uz pesme "Messi", "Nema više", "Nije sve tako sivo" i "Ezoterija".

- Uoči ovog oproštajnog koncerta dao sam mnogo intervjua. Novinari su me često pitali šta je bila glavna poruka koju smo tokom svoje karijere želeli da prenesemo ljudima. Nisam nikada razmišljao o dubljoj poruci. Prvenstveno sam hteo da se zezamo i uživamo u svirkama. Ako bih morao da biram neku poruku, to bi bilo da ljudi ostanu onakvi kakvi su, da ne budu šu*ci. Naročito ne nacionalistički šu*ci. Poslednju pesmu ćemo da posvetimo našem prijatelju i uzoru Tusti. Mnogo je značilo da u mladosti imaš pankerski uzor - rekao je Kekin, a bend je potom koncert završio pesmom "Fur immer Punk".

Tokom večeri su u više navrata pojedine pesme Hladnog pive obogatili gosti na divačkim i gudačkim instrumentima, što je pesmama dalo posebnu draž.

Nakon pozdravljanja i glasnih ovacija, sa razglasa se, kao i uvek, začula pesma benda Kud idijoti "Kad sunce opet zađe". Čak i kada je bend otišao sa bine, publika nije ni pomislila na izlazak iz hale, već je pevanjem kompletne pesme, kao da je bend izvodi uživo, još jednom pozdravila Hladno pivo, ali i odala počast Branku Črncu Tusti.

Za kraj bih dozvolila sebi jedan lični komentar. Prošlo je okruglo 10 godina od te 2012. godine kada sam prvi put otišla na koncert Hladnog piva, benda koji sam zavolela uz slušanje sa starijom sestrom. Taj prvi koncert za mene je bio magičan. Nimalo manje magičan bio je i svaki sledeći na koji sam išla tokom 10 godina, a išla sam kad god sam imala priliku. Hladno pivo sam, zbog njihove muzike i energije, kao i prizemnosti članova benda i činjenice koliko blizak odnos imaju sa svojom publikom, mogla da slušam uživo svaki dan, da sam imala priliku. Ovaj koncert ispunio je, možda i premašio sva očekivanja. Na pauzu sam ih ispratila uz sestru. Hladno pivo i ja obišli smo pun krug.

Iako je budućnost benda neizvesna, činjenica je da bi publika volela i da se nada da je ovaj prekid samo pauza.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lajtin hopkins

    16. oktobar 2022 | 22:18

    Zbogom mile, odmori od panka. Dosta je bilo. Kreni u uspesne solo vode. Mozda i ti dobacis negde daleko kao dziboni. Svako dobro i samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA