≫ 

Atina slavi Mariju Kalas: Otvara se muzej posvećen slavnoj pevačici

Muzej bi trebalo da bude otvoren u leto 2023. godine

  • 1
Marija Kalas Printskrin: YT/Warner Classics

Novi muzej posvećen slavnoj američko-grčkoj operskoj pevačici, sopranu Mariji Kalas (1923-1977), biće iduće godine otvoren u Atini povodom 100 godina od njenog rođenja.

Muzej koji bi trebalo da bude otvoren u leto 2023. godine, predstaviće „dragocene istorijske arhive, retke snimke uživo, jedinstvenu kolekciju ploča, operske i konecrtne odeće i drugih ličnih predmeta“ Marije Kalas, navodi se u saopštenju Opštine Atina.

Predsednik te opštine Kostas Bakojanis je najavio da će muzej biti u „prelepoj neoklasičnoj zgradi“ u vlasništvu Opštine, u „srcu“ Atine. Zgrada će zadovoljavati najsavremenije muzeološke specifikacije.

Kolekcija koju su htele i vlasti Pariza i Njujorka, sadrži i rukom pisani spomenar iz školskih dana buduće operske dive, knjige sa autogramima, operske kostime, nagrade i fotografije. Opština Atina ih je prikupljala na aukcijama u inostranstvu i od donatora još od 2000. godine.

Nekoliko desetina grčkih i inostranih institucija i privatnih kolekcionara dalo je doprinos novom muzeju. ;Neke od predmeta su poklonili Milanska Skala, njujorška operska kuća Metropoliten, italijanska pozorišta u Veneciji i Veroni, gde je Marija Kalas debitovala 1947. godine.

Opština Atina, odajući priznanje istorijskom udruženju „Stipendije Marije Kalas“ koje je sama umetnica osnovala 1963. godine, radi praktične podrške operi i tom udruženju nudi godišnju stipendiju za studente opere uz jedan nastup u Opštinsko muzičkom pozorištu Marija Kalas „Olimpija“.

Rođena u Njujorku 1923. godine kao dete grčkih doseljenika, Sofija Sesilija Ana Marija Kalogeropulu – što je bilo pravo ime Marije Kalas, živela je u Atini od 1937. do 1945. pošto su joj se roditelji razveli.

Pohađala je časove pevanja u atinskom Nacionalnom konzervatorijumu, a profesionalno je debitoovala u tadašnjoj Kraljevskoj atinskoj operi 1941. godine.

Posle prestižne međunarodne karijere duge više od tri decenije i romanse s grčkim magnatom Aristotelom Onazisom koji ju je napustio, umrla je u Parizu 1977. godine.

Njen pepeo je razvejan u Egejskom moru dve godine kasnije.

U Atini je od 2002. do 2008. godine već postojao muzej posvećen Mariji Kalas, ali s manje bogatom kolekcijom od najavljene koja će biti u novom muzeju.

Video: Teuta je u lokdaunu otkrila promenu na dojci: “Radovala sam se lečenju, znala sam da ću ozdraviti”

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    27. oktobar 2022 | 18:34

    Tugovala, pala u depresiju kad je ostavio Onazis zbog Žakline Kenedi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA