≫ 

Umro pevač legendarne grupe Nazareth

- Svet je izgubio jednog od najvećih pevača koji je ikada živeo - naveo je Pit Egnju iz grupe Nazareth

  • 1
Dan McCafferty Foto: Šimková Veronika / ČTK / Profimedia

Den Mekaferti, dugogodišnji pevač škotske hard rok grupe Nazareth, preminuo je u 76. godini.

Mekafertijev kolega iz benda, basista Pit Egnju, objavio je da je pevač preminuo u utorak u objavi na Fejsbuku koji je istog dana podeljen na stranici grupe, prenosi Daily Mail.

Muzičar, koji je koautor mnogih pesama grupe tokom 1970-ih, najpoznatiji je po svom zapanjujućem vokalu na Nazaretovim top 10 hit obrada pesme "Love Hurt"s grupe Everly Brothers.

- Den je umro danas u 12:40. Ovo je najtužnija objava koju sam ikada morao da objavim. (Mekafertijeva žena) Merien i porodica izgubili su divnog muža i oca, ja sam izgubio svog najboljeg prijatelja, a svet je izgubio jednog od najvećih pevača koji je ikada živeo - naveo je Egnju u objavi.

Mekaferti se povukao sa turneje sa Nazaretom 2013. godine zbog efekata hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP).

Mekaferti, koji je rođen u Danfermlajnu, u Škotskoj, 1946. godine, osnovao je Nazareth 1968. godine sa Egnjuom, kao i Menijem Čarltonom na gitari i Darelom Svitom na bubnjevima.

Grupa je bila inspirisana da uzme svoje ime stihom u klasičnoj pesmi benda "The Weight", koja se pominje na grad Nazaret u Pensilvaniji, a ne na bliskoistočni grad.

Mekafertijev kolega Čarlton preminuo je u julu ove godine.

Pored albuma sa Nazaretom, Mekaferti je snimio tri solo albuma.

Godine 2014. govorio je za "Classic Rock Here And Now" o odlasku iz benda zbog dijagnoze HOBP.

- - Ne mogu više da pevam na turneji kao nekada. Pretpostavljam da ako ne možete da uradite posao onda zaista ne bi trebalo da budete tu... Tužan sam zbog toga, ali jednostavno ne mogu više da pevam ceo set uživo“, rekao je Mekaferti svojevremeno, prenosi USA Today.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA