≫ 

Kako je nastala pesma "Amsterdam" i kako je na njoj pevao Edi Grant: Miša Aleksić je za to imao veliku zaslugu

Malo je falilo da Edi ne peva na pesmi, ali je reagovao Bora Đorđević

  • 1
Riblja Čorba Miša Aleksić Foto: ATA images

Legendarni bend Riblja Čorba iza sebe ima veliki broj hitova, jedan od najvećih je svakako "Amsterdam". Ova pesma se našla na albumu "Osmi nervni slom" iz 1986. godine, i zajedno sa numerom "Nemoj da ideš mojoj ulicom" postao je rokerski evergrin.

Tekst za pesmu "Amsterdam" napisao je Bora Đorđević, a muziku Miša Aleksić.

- Tad je Miša bio kompozitor godine. Ja sam došao iz Amsterdama i doneo taj tekst napisan na ispred kafane "Buldog" na kafanskoj salveti. Rekoh, ne znam šta bih ovde komponovao... On (Miša Aleksić) kaže: "Ja ću". I napravi pesmu "Amsterdam". Baš je bio čovek od zadatka, ako može tako da se kaže. Ali u najboljem smislu te reči - rekao je Bora Đorđević pre godinu dana u emisiji "Beogradska hronika".

U pesmi "Amsterdam" je pevao i Edi Grant. Kako je došlo do saradnje Riblje Čorbe i poznatog pevača je priča za sebe. Ideja da Grant peva u pesmi "Amsterdam" bila je ideja Miše Aleksića. Edi je imao koncert u beogradskom "Pioniru", a dan pred nastup imao je priliku da vidi ploče Riblje Čorbe, pri čemu mu je objašnjeno da se radi o jednom od najboljih jugoslovenskih rokenrol sastava.

Grant je posle beogradske svirke promukao, te se izvinio članovima poznate grupe što ne može da peva u pesmi "Amsterdam". Bora Đorđević je bio uporan, te je uspeo da Edija nagovori da dođe u studio i da snimio svoju deonicu za numeru.

Ipak, bilo je problema. Portir koji se našao tamo nije dozvolio Grantu da uđe u studio, jer Edi nije imao dozvolu tamo da boravi, tačnije, nije bio na spisku.

- Tada mi je pukao film. Na oči su mi pale roletne. Zar posle toliko muka i neizvesnosti da celu stvar s*ebe Laza portir? Zgrabio sam nesrećnog čoveka i sa sve pištoljem ga bacio iza pulta. Laza nije mogao da veruje šta mu se dešava. Baš nekako u tom trenutku, u studio su ušetali Grant, Slađana Milošević i neko društvo, ne primećujući s*anja u toku. Samo sam rekao pokojnoj Dragani: slušaj, kad ovaj zovne miliciju, zadržavaj ih što duže. Posle su mi pričali da je Laza, kada je došao sebi, zvao svog šefa i raportirao: "Pevač Đorđević me je fizički napao u pijanom stanju i uveo neka neovlašćena lica u Studio 5. Kako da postupim?" - rekao je u jednom intervjuu Bora Đorđević, piše kaldrma.rs.

Na kraju, Edi je snimio svoju deonicu, a pesma "Amsterdam" mu je zvučala svetski. Ostalo je istorija.

Poslušajte pesmu "Amsterdam":

Video: Đorđević: Miša je značio sve, Miša je bio duša benda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA