≫ 

Prelepe bliznakinje koje oživljavaju prelepu tradiciju: Sestre Gobović odbijaju da liče na druge

Umetnice su u intervjuu za portal Telegraf.rs otvorile dušu, te su govorile o pevanju, inspiraciji. Takođe su nam otkrile njihov recept kako da ljude zavole tradicionalnu muziku i da li su nekad razmišljalje da promene žanr.

  • 0
Sestre Gobović Sestre Gobović Foto: Vladan Delić

Sestre Gobović, Marina i Marija, važe za jedne od najpoznatijih interpretaroski tradicionalne muzike. Umetnice su u intervjuu za portal Telegraf.rs otvorile dušu, te su govorile o pevanju, inspiraciji.

Takođe su nam otkrile njihov recept kako da ljude zavole tradicionalnu muziku i da li su nekad razmišljalje da promene žanr.

  • U moru komercijalne muzike, deluje da se mali broj izvođača odlučuje za interpretaciju tradicionalne muzike. Zašto baš tradicionalna muzika?

Marina: Mi smo se vodile srcem, kada je muzički žanr u pitanju. Nikada nas nije privlačila komercijalna muzika za javne nastupe. Privatno slušamo sve žanrove, ali tradicionalnu muziku volimo da pevamo. Ona ima neku posebnu energiju, dušu, izaziva emociju. Drago nam je što mladi sve više vole ovaj uzički pravac i prepoznaju svoje korene, a to najbolje osetimo na nastupima, kroz pozitivne komentare naših interpretacija. U ovom poslu se ne treba ugledati na druge, nego biti svoj i originalan. U odnosu na druge interpretatore, nas dve smo drugačije, pre svega što smo bliznakinje, pevamo u duetu tradicionalnu izvornu muziku u novom stilu, prilagođenu svim generacijama.

Marija: Marina i ja pevamo srcem i najbitnije u ovom poslu je da radite ono što volite i da pevate srcem. Svaki pevač ima izbor kojim će se muzičkim pravcem baviti. Bitno je da se prepoznate u tom žanru i da volite tu vrstu muzike. Nismo se priklonile novokomponovanim trendovima, jer svaka muzika pronađe svoj put i publiku.

  • Gde crpite inspiraciju?

Marina i Marija: Mislim da je ljubav pokretač svega i odatle crpimo inspiraciju. Pored ogromne ljubavi prema muzici, prema porodici, prema poslu kojim se bavimo, bitna je i vera u sebe, volja, želja, rad, vežba, autentičnost i predanost muzici. Komponovanje i pisanje tekstova je veoma kreativan i divan deo posla, koji obožavamo, jer imamo slobodu da se kroz muziku i tekstove iskažemo.

  • Koji je vaš recept da ljudi koji ne vole tradicionalnu muziku da je zavole?

Marina: Mi smo do sada objavile albume „Zora“ i „Probudi se“, inspirisane balkanskom muzičkom tradicijom. Aranžmani u pesmama na albumima su sa drugačijim zvukom i ritmovima, od originalnih verzija

tih pesmama. To je naš recept, da modernim pristupom približimo ovaj muzički pravac. Na našim koncertima mi primećujemo da je sve više mladih, kojima je sada etno muzika mnogo pristupačnija, upravo zbog tog modernog zvuka, koji smo nas dve unele u takav muzički žanr. Pravac kojim se nas dve bavimo, može se opisati kao etno pop.

Marija: U pesmama na našim albumima, mogu se, pored tradicionalnih intrumenata, čuti i klavir, saksofon, violina. Obradili smo dela Stevana Mokranjca, Petra Tanasijevića i drugih značajnih autora srpske

muzike. Kada biramo pesme, vodimo računa da pesme odgovaraju našem senzibilitetu i da se aranžmanski mogu uraditi tako da dobiju moderan zvuk i ritam.

  • Koju tradicionalnu pesmu najviše volite i zašto?

Marina i Marija: Puno je pesama koje volimo i ne bismo nijednu izdvajale. Svaku numeru koju izaberemo da izvodimo na koncertima ili želimo da je aranžmanski drugačije uradimo, biramo srcem i mora prvenstveno nama da se svidi, jer onda znamo da ćemo tu emociju preneti i na publiku.

  • Otpevale ste pesmu o Nikoli Tesli. Kom velikanu biste još volele da posvetite novu pesmu?

Marina: Pesma „Nikola Tesla“ će se naći na našem četvrtom albumu, koji uskoro izlazi. Pesmu je za nas iskomponovao Vlada Panović, šef Narodnog orkestra RTS-a. Veoma smo ponosne na tu pesmu i drago nam je što je Fondacija „Nikola Tesla“ iz Filadelfije prepoznala značaj i lepotu te numere i pozvane smo da nam 14. januara u Njujorku svečano uruče priznanje za istu.

Marija: Puno je naučnika, umetnika, pisaca, koji zaslužuju da se kroz pesmu slavi njihovo stvaralaštvo i doprinos naciji. Sigurne smo da će u budućnosti biti još pesama, posvećenih velikanima.

Sestre Gobović Sestre Gobović Foto: Dario Bojat
  • Da li ste nekada razmišljali da promenite žanr?

Marina: Često nas pitaju kako to da smo se kao mlade devojke odlučile da se bavimo ovom vrstom muzike, ali kao što smo već napomenule, vodile smo se srcem. Može se reći da je izvorna muzika izabrala nas, a i mu nju. Ostale smo dosledne godinama unazad, negujući izvornu etno muziku i ponosne smo na to. Mislim da je etno muzika godinama veoma popularna u svetu, jer svaki narod interesuje kultura i tradicija drugih zemalja. Mislim da je to upravo ono što spaja i zbližava ljude iz drugih zemalja - želja i zainteresovanost za raznolikom i autentičnom muzikom raznih naroda. Zato mi dosta koncerata imamo i u inostranstvu. Pored toga, često pevamo stranim delegacijama, koji dolaze u našu zemlju i predstavljamo im našu izvornu muziku.

Marija: Nismo razmišljale o promeni žanra i ostaćemo dosledne pravcu, koji smo izabrale. Marina i ja smo po senzibilitetu drugačije. Dok ja volim balade, Marina više voli brze ritmove, pa se zato na našim albumima mogu čuti pesme različitog zvuka. Moram da napomenem da je naša velika prijateljica bila umetnica Usnija Redžepova. Ona je želela da nastavimo da pevamo pesme uz trubačke orkestre, zato naši

nastupi ne mogu da prođu bez trube, koje diraju u srce, a i vuku na igru. Puno toga smo od nje naučile i puno smo joj zahvalne na tome. Kao omaž njoj snimile smo dosta pesama uz trubu.

  • Takođe, radite sa decom. Da li vidite kod dece ljubav kada izvode tradicionalne pesme?

Marina: Drago nam je što našu ljubav prema tradicionalnoj muzici prenosimo na najmlađe. Veoma smo ponosne što smo dobile blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija da pri Hramu Svetog

Save vodimo dečiji hor „Slavujčići“ učeći ih izvorne pesme. Smatramo da je naša kultura i izvorna muzika veoma bitna za očuvanje srpske kulturne baštine. Rad sa najmlađima je veoma zahtevan i odgovoran, ali lep i zanimljiv. Njihovu radost što dolaze kod nas, mi osećamo na svakom času. Zato se trudimo maksimalno oko njih, da im bude zabavno, a edukativno.

Marija: Našim đacima smo do sada organizovale mnoge događaje, koja su im donela divno iskustvo i sa kojima su bili oduševljeni – razne dečije festivale, gostovanja na televiziji, snimanje pesama u studiju, snimanje spotova za pesme, koncerte...

Sestre Gobović Sestre Gobović Foto: Vladan Delić
  • Na koju vašu pesmu ste najponosnije?

Marija: Svaka pesma koju smo snimile nam je draga, ali možda bih od svih izdvojila pesmu „Srbija“, za koju je Marina pisala muziku i tekst. Veoma smo srećne što je ta pesma pronašla put do srca publike i ponosne smo i zahvalne na priznanjima i pohvalama koje za nju dobijamo. Poruka pesme je upravo u stihovima „Dobro činite, radost širite, Bogu se molite, jer za ljubav sve se može, hvala ti Bože“. Pesma predstavlja spoj vere i tradicije. Sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo nastaviti i dalje istim putem, da na najlepši način slavimo svoju otadžbinu i njenu tradiciju.

Marina: Kao i naše prethodne pesme, koje se nalaze na albumima „Zora“ i „Probudi se“ i pesma „Srbija“ je nastala na temelju balkanske muzičke tradicije, obogaćene modernim ritmom i etno pop zvukom. Ova pesma slavi Srbiju, pravoslavlje i rodoljublje, a spot koji smo za ovu pesmu snimile, šalje najlepšu sliku o lepoti naše države. U spotu učestvuju: naš dečiji hor „Slavujčići“, KUD „Branko Radičević“ i glumac Milan Bosiljčić. Spotom smo prikazale najlepšu stranu naše domovine, prelepu prirodu i veličanstvene spomenike kulture i umetnosti. Zahvalne smo na nagradi, koju smo dobile na konferenciji „Srbija više od lepote“, koja je održana u Vrnjačkoj banji, gde je pesma „Srbija“ proglašena najlepšom rodoljubivom, pravoslavnom pesmom, koja je posvećena Republici Srbiji.

  • Da li imate uzore?

Marina i Marija: Postoji puno umetnika, kojima se divimo i koje privatno poštujemo, ali mislim da u ovom poslu treba biti svoj i dati neki svoj lični pečat. Ne treba kopirati druge i težiti da ličite na nekoga, po boji glasa, po načinu oblačenja, po stilu pevanja. Mislim da smo nas dve, time što smo bliznakinje, pre svega, drugačije, a pored toga i sa muzičkim pravcem kojim se bavimo.

  • Koji su vaši planovi za budućnost?

Marina: Prethodnih meseci smo veoma vredno radile na pripremi dva nova albuma. Možemo da kažemo da smo oba albuma privele kraju. Prvi album će biti sa izvornim narodnim pesmama, u našoj interpretaciji, a u pratnji orkestra Vlade Panovića. Na albumu će se, pored nove pesme koje smo pomenule, pod nazivom „Nikola Tesla“ i pesme „Srbija“, naći i pesma pod nazivom „1389“, koju smo ekranizovale i publici ćemo uskoro sve predstaviti.

Marija: Za drugi album, koji smo pripremile, Marina i ja smo komponovale sve pesme, dok su tekstove pisala deca, koja su dobitnici nagrade pesničkog konkursa Hrama Svetog Save. Na albumu peva naš dečiji hor „Slavujčići“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA