Prvi koncerti za tinejdžere u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija je organizovala dva koncertna termina na kojima su prisustvovali gimnazijalci i stariji osnovci

  • 0
Beogradska filharmonija Foto: Beogradska filharmonija/Marko Đoković

Beogradska filharmonija svirala je prvi put za tinejdžere, priredivši im pravu koncertnu zabavu zajedno sa Aleksandrom Sedlarom u ulozi dirgenta i naratora (16. i 17. novembra). Filharmonija je orkestarsku muziku približila mladim generacijama izvodeći numere iz filmskih blokbastera i poznatih serijala.

Jedan od najpopularnijih koncerata u sezoni Beogradske filharmonije, posvećen muzici iz holivudskih filmova, bio je posebno prilagođen za tinejdžere. Dirigent i kompozitor Aleksandar Sedlar otkrivao je razne zanimljivosti, ne samo o razvoju filmske muzike kao žanra, već i kroz svoj lični primer kako i kada je zavoleo klasičnu muziku.

Beogradska filharmonija je organizovala dva koncertna termina na kojima su prisustvovali gimnazijalci i stariji osnovci. Tinejdžeri su sa oduševljenjem prepoznali muziku iz serijala “Igra prestola”, naučili koliko je muzika važna za stvaranje atmosfere horora iz Hičkokovog “Psiha”, upoznali se sa domaćim primerom holivudske muzike kroz slikovite avanture Džingis Kana čiji je autor Dušan Radić. A Filharmonija je novim generacijama približila i neke stare idole kao što su “E.T vanzemaljac” i junaci iz “Zvezdanih staza”.

Ovom prilikom su u Beogradskoj filharmoniji bili dozvoljeni mobilni telefoni u edukativne svrhe kao i za snimanje najatraktivnije muzike koju je orkestar odsvirao, do narednih susreta sa Filharmonijom koji će biti organizovani kao razvoj ovog edukativnog projekta.

Prvi put u Beogradu “Anime Simfonija”, 15. decembra u Domu omladine

Nesvakidašnji spektakl koji objedinjuje anime i operski orkestar stiže 15. decembra od 18.30 u veliku salu Doma omladine. Po prvi put u Beogradu održaće se “Anime simfonija” uz dirigenta iz Japana - Keniči Simuru, orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta i projekcije anima na ekranu.

Na programu koncerta biće muzika iz poznatih anima i igara: Neon Genesi, Evangelion, Sword Art Online, Fate/zero, Fullmetal Alchemist, Black Butler , Attack on Titan, JoJo's Bizarre Adventure, Tokyo Ghoul, Tokyo Revengers, Princess Mononoke, Howl's Moving Castle, My Neighbour Totori druga popularna dela japanske animacije i industrije igara. Sem toga, samu muziku prate i projekcije filmova, kao dodatak. Pravi duh anima filmova oživeće u Beogradu nekoliko desetina iskusnih operskih muzičara, a ovim posebnim umetničkim nastupom upravljaće dirigentska palica idejnog tvorca koncepta, japanskog umetnika Simure.

Anime Simfonije uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta, pa u ovom spektaklu podjednako uživaju i poklonici anime filmova i igara, kao i ljubitelji klasične muzike. Zato Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih poslastica kojima će počastiti publiku širom zemlje i regiona. Dirigent i autor muzičkih aranžmana je Keniči Simura.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Doma omladine i na sajtu tickets.rs.

Organizator događaja je Centar beogradskih festivala - CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA