≫ 

Dragan Milovanović Combo ima novi album: Saznajte sve o muzičkom ostvarenju "Silver Gold"

Dragan Milovanović Combo je projekat kroz koji već duže vreme izražavam svoj autorski eklektični pristup muzici

  • 0
Dragan Milovanović Foto: Veljko Vujčić

Kompozitor, pijanista i aranžer Dragan Milovanović i njegov sastav Dragan Milovanović Sekstet ima novu album koji nosi naziv "Silver Gold". Na ovom muzičkom ostvarenju nalazi se 7 kompozicija.

Više o autoru, kao i o samom albumu i sastavu možete saznati u tekstu ispod.

O autoru

Kompozitor, pijanista i aranžer Dragan Milovanović, rođen je 1975. u Zaječaru. Kao mali, seli se u Beograd, gde je i završio MŠ Stanković na džez odseku i gde kasnije upisuje Fakultet muzičke umetnosti i diplomira na Opštoj muzičkoj pedagogiji. Dugogodišnji je profesor solfeđa i teorije muzike u MŠ Lisinski, a svoje pedagoško iskustvo u muzici gradio je i kao profesor aranžiranja na džez odseku MŠ Stanković.

Više od dve decenije je aktivan na muzičkoj sceni. Večitu radoznalost i širinu u muzici otelotvorio je saradnjom sa skoro svim relevantnim muzičarima sa domaće scene, a to svoje sviračko iskustvo iskoristio je da osmisli i realizuje dugoročni lični muzički projekat pod nazivom Dragan Milovanović Combo, o kojem kaže:

Dragan Milovanović Combo je projekat kroz koji već duže vreme izražavam svoj autorski eklektični pristup muzici. Kao umetniku, veoma mi je važno da taj pristup bude uvek svež i da otvara nove vidike, kako meni, tako i mojoj publici. Pronašao sam način da svoj umetnički izraz konkretizujem kroz različite izvođačke medije (duo, trio, kvartet, kvintet, sekstet) koji mi pružaju priliku da sarađujem sa velikim brojem muzičara. Kroz Combo projekat rastem i razvijam se u muzičkom smislu, stvarajući aranžmane i kompozicije u neoklasičnom i postmodernom stilu, a koji su uglavnom bazirani na džez tradiciji ''zlatne ere'' 40tih i 50tih godina dvadesetog veka.

Najzapaženiji mikro-projekat u okviru Combo projekta do sada je Dragan Milovanović Trio, koji je 2017. godine na Nisvillu osvojio prvo mesto u okviru “Balkan Jazz Showcase“, muzičke inicijative za osnaženje balkanske džez scene. Tom prilikom, izvođene su autorske numere sa prvenca Combo projekta - albuma ’’Dragan Milovanović Trio-On the Bop Street’’.

Predsednik je udruženja građana “Beogradski džez servis” koje počevši od 2016. svake godine organizuje muzički festival “Jazz Crawl”, povodom Međunarodnog dana džeza, 30. aprila.

Dragan Milovanović Foto: Veljko Vujčić

DRAGAN MILOVANOVIĆ SEKSTET - Silver Gold (Lampshade Media)

Veliki Ornet Kolman jednom prilikom je rekao da je džez jedina muzika u kojoj se ista nota može svirati iz noći u noć, ali svaki put drugačije. U toj velikoj istini o džezu autor je pronašao inspiraciju za novi Combo projekat – ’’Dragan Milovanović Sekstet-  Silver Gold’’, koji će se od 15.11.2022.god. naći na svim digitalnim platformama (Lampshade Media).

Ovaj svojevrsni omaž velikim imenima džeza i refleksija na umetnički izraz svakog od njih, nastao je u vreme pandemije, koje se pokazalo kao period ličnog istraživanja i kreativnog razvoja autora.

Svaka od numera posvećena je jednoj džez ikoni, na šta aludiraju i sami nazivi numera, koje će istinski ljubitelji ove muzike lako dešifrovati. Numere su zaokružene u celinu aranžmanima čija je težnja da se

postigne prepoznatljiv zvuk sastava.

Namera autora bila je da kroz vlastitu kreativnu prizmu interpretira stilske karakteristike svojih muzičkih uzora.

Numere sa Silver Gold albuma:

1. At Blakey's (Posvećeno Art Blakey-u)

2. Adderley Park ( Posvećeno Julian “Cannonball“ Adderley )

3. LHR – (Posvećeno Lambert, Hendricks and Ross )

4. Silver Gold – (Posvećeno Horace Silver)

5. The Hornette – (Posvećeno Ornette Coleman)

6. Blue Nelson – (Posvećeno Oliver Nelson)

7. The Cliff –( Posvećeno Clifford Brown)

Dragan Milovanović Foto: Milovan Ilić

Dragan Milovanović Sekstet čine:

Ivan Radivojević - truba, rođen 1991. u Beogradu, diplomac džez trube austrijskog Anton Brukner univerziteta. Master studije završava na FMU u Beogradu. Ovaj muzičar je sarađivao sa mnogim imenima domaće i strane muzičke scene, među kojima su Kristof Ceh, Akua Naru, Sofija Knežević, Rastko Obradović, Petar Krstajić, Piter Herbolchajmer, Aleksandar Grujić, Piter Tušer...

Maksim Kočetov - alt saksofon, rođen je 1978. godine u Kijevu, gde je studirao na čuvenom Kijevskom konzervatorijumu. Kao član kvinteta Evgenia Dergunova, paralelno je svirao po jazz klubovima u Nemačkoj i Francuskoj. Beleži saradnju sa muzičarima poput Vladimira Molotkova, Sergej Ribalkina, Natalije Gure, Aleksandra Saratskog, Igora Zakusa, Rendi Brekera, Din Brauna...

Aleksandar Jaćimović – tenor saksofon, Beograđanin rođen 1964. godine. U MŠ Stanković i Josip Slavenski, oprobao se za klavirom, kontrabasom, violinom i fagotom, da bi svoje muzičko usavršavanje nastavio na master klasu dirigovanja kod maestra Borislava Pašćana. Aleksandar je saksofonista solista orkestra Big Banda RTS.

Milan Nikolić - kontrabas, koji je svoje muzičko obrazovanje stekao na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu. Iza sebe beleži saradnju sa Karl Racerom, Fricom Pauerom, Edom Nojmajsterom, Benijem Golsonom, Donom Menzom, Duškom Gojkovićem, Kristijanom Havelom...

Profesor je džez kontrabasa na odseku za Džez i popularnu muziku FMU u Beogradu.

Uroš Stamenković – bubnjevi, bio je đak MŠ Stanković na džez odseku, a kasnije i Konzervatorijuma Música del Liceu u Barseloni. Bogato internacionalno iskustvo profesionalnog muzičara gradio je u Španiji, Kanadi, Austriji i Srbiji. Član je sastava Muriel Grossmann Quartet (Ibiza), sa kojim je izdao autorsko izdanje, kao i album Timing and Distance (Interception). Pored toga, Uroš je i član sastava Vous et Swing.

Realizaciju ovog muzičkog izdanja pomoglo je udruženje muzičkih autora Srbije (Sokoj) sredstvima iz Fonda za kulturna davanja.

Dosadašnji nastupi Seksteta:

Jazz Crawl festival, Beograd 30.05.2021.god.; Nisville Jazz Festival,Main Stage, Niš 15.08.2021.god.

Jazz in the Garden festival, Beograd 02.07.2022.god.

Dragan Milovanović Foto: Milovan Ilić

PITANJA I ODGOVORI:

1. S obzirom da je album Silver Gold neka vrsta refleksije na muziku velikih imena džeza kojima se diviš, koliko on za tebe kao muzičara ima emotivnu, a koliko profesionalnu važnost? Da li je ovaj svojevrsni digest džeza način da široj publici približiš svet ove muzike ili je u pitanju interni jezik ljubitelja i poznavaoca, ili pak, ovaj album ima ima sasvim ličnu notu?

Mislim da je moja profesija neraskidivo vezana sa emocijama pa u tom smislu i album ima i profesionalnu i emotivnu važnost za mene. Album je nastao iz potrebe da se izrazim kao autor i aranžer muzike, o publici iskreno nisam razmišljao dok sam ga radio. Svakako nije pravljen za mene već za publiku, ali smatram da ako je nešto dobro to će naći put za komunikaciju sa publikom bez obzira da li su oni poznavaoci ili ne......Mislim da kvalitet i iskrenost svako prepoznaje, samo poznavaoci imaju VIP karte i bolji pogled, da se tako izrazim.

2. Ovo pitanje nije moglo biti izbegnuto. Koliko ti je bio težak zadatak da napravis sopstveni presek džeza i odaberes sedam muzičara? Da li je lista bila duža i kojim kriterijumom si se vodio – da li je u pitanju samo inspiracija ili svesno kreiran kontekst albuma kao celine?

Zaista ima mnogo džez muzičara kojima se divim i koji su moji muzički idoli, ovih sedam sam izabrao jer su mi njihovi senzibiliteti bili najprijemčiviji za muzičku celinu albuma. U nekim slučajevima nisam ni razmišljao unapred, tokom komponovanja mi se učinilo da liči na nekog od njih.... Kod nekih pesama mi je čini mi je dosta dobro uspelo da imitiram nečiji stil, kod drugih jednostavno meni lično te pesme imaju atmosferu koja me podseća na tog muzičara.

Dakle, ima i svesnog i nesvesnog, i promišljanja i trenutne inspiracije i slučajnosti.....

3. Kako će vaš album biti dostupan na svim platformama, počev od 15. novembra, koja je tvoja preporuka – u kojim to prilikama i kako će Silver Gold najbolje „leći“ slušaocu?

Najbolje je da nas slušaju uživo, evo upravo ovih dana organizujem četvorostruku promociju po beogradskim klubovima. Klubske svirke su uvek bolje od velikih bina zbog neposrednijeg kontakta sa publikom.

Što se tiče slušanja albuma na uređaju, u to ne bih ulazio, svako zna kad i kakva mu muzika prija u kojoj prilici, tu nema pravila..

4. Allum Silver Gold živi svoje prve dane i tek uzima zalet. Da li ćete ga ti i muzičari, koji su njegov integralni deo, natenane „gustirati“ na svirkama ili se neke nove Combo note već slažu u tvojoj glavi i pod tvojim prstima?

Upravo pišem nove aranžmane nekoliko džez standarda za drugi blok, pošto sviramo klubove pa moram da ispoštujemo njihovu satnicu tj. da budemo celovečernji program.... Već neko vreme imam ideju za novi album u okviru Combo projekta, mislim da će sastav biti dosta manji, trebaće mi vremena da to konkretizujem, Silver Gold je još uvek svež i mislim da ga nismo dovoljno svirali uživo, tako da je to za sad još vrlo aktuelno što se mene tiče.

Promocija albuma Silver Gold:

17.11. Strogi Centar

21.11. Telma

22.11. Restoran Berliner

25.11. Mestašce (Recording Session)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA