Priče o pesmama: Shirley and Company - "Shame, shame, shame" ili kako je nastao prvi svetski disko hit

Bio je to jedan od prvih (ako ne i prvi) istinskih svetskih disko hitova

  • 0
shirley and the company Printskrin: YT/TopTop

Umeća ima raznih, pa tako i kompozitorskih. I dok neki prave čitave harmonske slalome, tekstualne doskočice i ko zna šta još, poneko "promeša" tek dva-tri akorda kao potporu jednostavnoj melodiji i nedugo potom ista pesma počne da se zvižduće na ulicama i ćoškovima gotovo čitave planete.

Izgleda lako? Jako je daleko od toga. Upravo to je najteže. Nema baš previše onih koji su sposobni za tako nešto. Onih koji "imaju nos" za hitove. Nekada je gotovo svaka iole ozbiljnija izdavačka kuća imala po jednog, ili čak i više majstora koji su bili okrenuti toj delatnosti.

Stvaranju hitova. Obično bi radili u paru. Kolokvijalni naziv im je bio "kućni kompozitori" i bili su zaduženi za proizvodnju muzike koja će donositi profit. Naravno, dosta toga zavisilo je i od samih izvođača. Zato su veoma pažljivo odabirani.

Poneko je iz te kompozitorske plejade to vešto iskoristio za sopstvenu promociju, pa bi nakon nekog vremena ubrzo i sam mogao prigrabiti veliki deo kolača, što je u suštini značilo da je već zagazio u kantautorske vode.

Ima takvih primera, a jedan od poznatijih svakako je Nil Dajmond.

Ipak, mnogo je više onih koji su zauvek ostali u "kućnoj radinosti" pišući pesme za ekskluzivce izdavačkih kuća u kojima su bili zaposleni.

Kada pomenuh izvođače, treba reći da je među njima bilo srećnika kojima je više puta pošlo za rukom da "prodrmaju" planetu svojim izvedbama.

Ali bilo je i onih drugih "srećnika" ili možda najvećih gubitnika, koji su to uspeli samo jednom.

Možete li zamisliti takvu sreću, a potom još dublje razočaranje?

Svaki sledeći pokušaj bio je uzaludan.

Ima i onih kojima se tako nešto verovali ili ne, dogodilo čak dva puta u karijeri, što je i tema ove priče. No pođimo redom.

Pevačica Širli Gudman rođena je u Nju Orleansu 19. juna 1936. godine. Vrlo rano počela je pevati u horu baptističke crkve, da bi se još više usavršavala sa svojim prijateljima na uglovima i skverovima rodnog grada.

Jednom prilikom čuo ju je lokalni impresario Edi Mesner pa joj je, naprosto fasciniran njenim vokalnim mogućnostima, počeo obećavati kule i gradove, nudeći joj između ostalog i snimanje ploče. Kada je još uvek nesigurna tinejdžerka konačno popustila pred njegovim obećanjima pridružuje joj Leonarda Lija, takođe lokalnog tinejdžera i tako nastaje duet Širli end Li.

Njihova prva kompozicija I'm Gone", postiže određeni uspeh, ali je zato druga - "Let The God Times Roll" iz 1956. godine osvanula na "Billboard Hot 100" listi. Sva dalja naprezanja nisu dala gotovo nikakve rezultate.

Duo se raspada, a Širli se potom sa svojim sinom seli u Kaliforniju gde se povlači iz sveta muzike i radi u kancelarijama lista Plejboj.

No po onoj narodnoj "krv nije voda", stara vatra je ipak još uvek donekle gorela u njoj, pa je zahvaljujući i svom poslu počela prepisku sa Silvijom Robinson. Silvija je bila pevačica i suvlasnik izdavačke kuće "All Platinum Record", ali se pored toga bavila i pisanjem kompozicija, kao i produkcijom u okviru svoje izdavačke kuće.

Godine 1974. napisala je "Shame, Shame, Shame", jednostavnu ali zaraznu kompoziciju u kojoj devojka govori mladiću da se ne sramoti, već da počne plesati sa njom. Za vodećeg izvođača odabrala je upravo potpuno zaboravljenu pevacicu Širli Gudman od čijeg je poslednjeg velikog uspeha prošlo više od deceniju i po. Platila joj je avionsku kartu i pozvala je u Nju Džersi na snimanje. Tako je Širlina upornost i prepiska, konačno urodila plodom.

Silvija je za drugog izvođača odabrala Isusa Alvareza (rođen 1951. god. u Havani, Kuba) i tako nastaje grupa Širli end Kompani. Kada se na tržistu pojavio njihov singl sa pesmom "Shame, Shame, Shame", rezultat je bio zapanjujući.

Kompozicija je preko noći postala prava svetska senzacija i odmah zasela na 12. mesto "Billboard liste", usput dosegavši prvu poziciju u mnogim drugim zemljama.

Bio je to jedan od prvih (ako ne i prvi) istinskih svetskih disko hitova.

Potom su i mnogi drugi izvođači, manje ili više poznati, snimili ili uvrstili ovu kompoziciju u svoj repertoar. Kada je postala svesna onoga što se događa, Silvija je po sistemu "gvožđe se kuje dok je vruće", pripremila album za svoje nove zvezde, no kako je iznenada došla (po drugi put), slava je opet vrlo brzo netragom nestala.

Širli je još par godina pokušavala uraditi nešto na muzičkom planu (do 1976.), a zatim je konačno odustala i zauvek napustila svet muzike. Umrla je u Los Anđelesu 5. jula 2005. godine. Alvarez menja ime u Džejson Alvarez i postaje pastor crkve - Ljubav Isusa.

Snimio je potom osam albuma, uglavnom sa gospel muzikom. Autorka svetskog hita "Shame, Shame, Shame" Silvija Robinson, preminula je 29. septembra 2011. godine u Nju Džersiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA