Svetosavski bal 10. februara u prestižnoj Hofburg dvorani u Beču: Poznato je ko će biti deo programa

Tradicija koja je započela pre više od jednog veka, odnosno pre 160 godina

  • 0
Svetosavski bal u Beču Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Svetosavski bal, tradicionalni bal srpske zajednice u Beču, održaće se 10. februara, 2023. godine, a po prvi put u prestižnoj Hofburg dvorani, među 14 najvećih bečkih balova.

Tradicija koja je započela pre više od jednog veka, odnosno pre 160 godina, kroz istoriju je prekidana samo silom neprilika, kakva je bila i dvogodišnja pandemija koja je zadesila svet, ali godine 2023. obnavlja se u duhu kulture i umetnosti.

Beč, kao jedini grad na svetu koji je očuvao aktivnu balsku sezonu, od novembra do februara, istovremeno je i dom velikoj populaciji srpske zajednice, kao i drugim narodima s Balkana, koji ga takođe obogaćuju svojim kulturnim nasleđem.

Upravo ovaj spoj habsburške visoke kulture i bogatog balkanskog duha, može se osetiti na Svetosavskom balu.

Ove godine, u manifestaciji će učestvovati preko 200 umetnika, uz prisustvo1500 zvanica i tako zajdno predstaviti najbolje od aktuelne srpske kulturno-umetničke scene.

Punih šest sati najkvalitetnijeg scenskog programa (21-03č) obeležiće i: Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, simfonijski orkestar i hor Binički, Makao bend, Boris Režak, nekadašnja predstavnica Srbije na Evroviziji Bojana Stamenov, operska umetnica Đurđica Gojković i mnogi drugi.

Karmina Burana,  SNP, Binički,  Ušće Foto: Dušan Milenković/ATAImages

Zahvaljujući raznovrsnom programu, na Svetosavskom balu se pleše valcer, ali i igraju naše stare gradske igre, slušaju se operske arije i afirmiše savremena pop muzika.

Zato Svetosavski bal i jeste most između tradicionalnog i modernog, evropskog i balkanskog, formalnog i razigranog.

U udruženju Srpski centar (Serbisches Zentrum) u Beču, koje organizuje bal, objašnjavaju da kao i na svakom balu odeća jeste propisana i podrazumeva elegantnu pojavu zvanica i to ga čini svečanim, ali je istovremeno važno naglasiti, da su uz ispoštovan navedeni "dress code", na Svetosavski bal dobrodošli svi zainteresovani gosti.

Karte za bal se mogu kupiti preko sajta www.savaball.at gde se takođe nalaze i sve informacije o samom događaju.

A sama činjenica da se Svetosavski bal ove godine, po prvi put u svojoj dugoj istoriji, odvija u palati carske porodice, prestižnom Hofburgu, i to čak u šest svečanih prostorija, uključujući i i čarobnu ceremonijalnu salu, čitavom događaju dodatno daje na ekskluzivnosti.

(Tečegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA