"Kultura i hip-hop ujedinjuju ljudska bića": Čak Di iz grupe Public Enemy otvorio dušu

""Hip-hop i rep muzika uvek može biti bolja", naveo je reper

  • 0
Chuck D, Public Enemy Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Čak Di, osnivač legendarne rep grupe Public Enemy je u intervjuu za The Guardian govorio muzici, aktivizmu, policijskom uznemiravanju, američkom društvu....

Pitanja su postavljali čitaoci, a mi smo izdvojili neka od njih.

"Da li i dalje imate istu vatru za politički aktivizam kao u svojim dvadesetim? Vaše reči su me radikalizovali kao mladog čoveka. Ili je sada samo trčanje po školi i plaćanje računa?", pitao je Somethingclever1

"Vrlo malo stvari o ljudskom biću bi trebalo da bude isto tokom 35-40 godina. Kada sam imao 27 godina, vatra je bila drugačija, ali je oslobađanje bilo drugačije. Sada imam 62 godine. Trenutno razgovaramo preko Zoom-a, ali ne treba nam ekran između nas; možemo da se uhvatimo za reči. Današnje generacije su različite, tako da nema smisla imati istu vatru kao i druga ljudska bića. Prilagođavate svoju vatru, kontrolišete temperaturu, morate prilagoditi svoju energiju. Kada imaš 60 i nešto godina, moraš da upravljaš svime: energijom, prostorom i vremenom.", odgovorio je Čak Di.

"Da li rad sa Flavor Flavom (nekadašnji član grupe Public Enemy koji je uvek nosio veliki sat oko vrata,pri.aut) znači da ne možete da koristite izgovor: izvinite, nisam shvatio koliko je sati?", pitao je TopTramp.

"Nikada nije bilo novih baterija u njegovom satu, tako da sam ja uvek pazio da stignemo na vreme! Hoće li biti još jedan album grupe Public Enemy? Dostupan sam u bilo koje vreme, ali moj sto je toliko pun da me već izvlači iz vremenskog prostora za proslavu našeg poslednjeg albuma "What You Gonna Do When the Grid Goes Down?" (iz 2020. godine, prim.aut)", odgovorio je Čak Di.

Da li je pesma "Fight the Power" trebalo da dobijem Oskara za najbolju originalnu pesmu?", pitao je Omar04.

Ne, srećni smo što je to najvažnija pesma u hip-hopu.

"Kako društvo u Americi može da postane ravnopravnije?", pitao je andrevlon.

"Ceo svet može da se kreće ka ravnopravnijem društvu vraćanjem moći Ujedinjenih nacija. Društveni mediji i mobilni telefoni znače da su sada sve kulture isprepletene. Ljudi znaju ko sam kroz muziku i kulturu, tako da sam uvek pratio sa velikim poštovanjem za razliku između ljudskih bića. Vlade vole da dele i kategorišu ljudska bića, ali kultura i hip-hop ujedinjuju ljudska bića i bacaju razlike na stranu.", odgovorio je Čak Di.

"Da li ste zadovoljni kako je hip-hop napredovao tokom godina? Čini se da ima mnogo smeća (kao i svaki žanr), ali da li kvalitet pomera ravnotežu u pravom smeru?", pitala je Eelsupinsideia.

"Hip-hop i rep muzika uvek može biti bolja, ali nam treba više kustosa i administratora koji brinu o umetnosti i umetnicima.", rekao je Čak Di.

"Koliko je policijskog uznemiravanja i zastrašivanja FBI-ja dobio Public Enemy u svom vrhuncu?", pitao je Fussiandhonest.

"Ne znam za zastrašivanje, ali, da, verovatno više nego bilo ko u muzici. Nema šta da se nervirate. To je ono što jeste. Najviše što sam mogao da uradim je da pravim pesme o tome. Na prvom albumu Public Enemy, "Yo! Bum Rush the Show", rekli smo da su vlade odgovorne. Vlade vole da razdvajaju ljudska bića, ali muzika voli da ujedinjuje ljude.", naveo je Čak Di.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA