Od jednog od svojih najvećih hitova ABBA nije zaradila ni dinar

"Mnogo novca je stiglo tokom godina jer se "Chiquitita" mnogo puštala i strimovala, i mnogo ploča je prodato. Tako da sam veoma srećan zbog toga"

  • 0
ABBA Čikitita Printskrin: YT/ABBA

To je činjenica koju čak ni mnogi okoreli obožavatelji ABBA ne znaju. Uprkos milionskoj prodaji tokom više od četiri decenije, veliki hit "Chiquitita" iz 1979. švedskoj supergrupi nije doneo nijedan jedini dinar.

- Dali smo autorska prava Unicefu - rekao je za BBC kompozitor i član grupe ABBA Bjorn Ulveus.

- Mnogo novca je stiglo tokom godina jer se "Chiquitita" mnogo puštala i strimovala, i mnogo ploča je prodato. Tako da sam veoma srećan zbog toga.

Napisana za Unicefovu godinu deteta, "Chiquitita" - što na španskom znači "devojčica" - takođe je bila prva pesma koju je ABBA snimila i na španskom, a postala je veliki hit širom Latinske Amerike. Od samog početka, Ulveus kaže da je bendu bilo jasno za šta žele da se koriste honorari.

- Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj kugli zemaljskoj osnaživanje mladih žena i devojaka. To bi promenilo naš svet - rekao je on.

- Tako je tužno što širom sveta postoje kulture i religije koje devojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Tako da smo na početku rekli Unicefu, tamo želimo da ode naš novac.

U javnoj sali u gradu La Tinta u Alta Verapazu, najsiromašnijem regionu Gvatemale, grupa domorodačkih devojaka izvodi sopstvenu verziju "Čikitite", prevedenu na njihov maternji jezik Maja - "Q'eqchi'".

Deca osnovnoškolskog uzrasta pohađaju radionice zdravlja i samopoštovanja u Udruženju prijatelja razvoja i mira (ADP), jednoj od najstarijih nevladinih organizacija u Gvatemali, koja je plaćena iz sredstava iz pesme ABBA.

Postoji hronični nedostatak edukacije o seksualnom zdravlju u centralnoameričkoj naciji, posebno u siromašnim urođeničkim zajednicama: prošle godine 346 devojčica starosti 14 godina i manje imalo je bebe u Alta Verapazu. Mnogo više mlađih od 16 godina takođe je imalo decu.

Jedna od njih bila je Ema, mada to nije njeno pravo ime.

Dok drži svog šestomesečnog dečaka, Ema vežba vežbe disanja sa jednim od psihologa ADP-a. Žrtva porodičnog zlostavljanja i silovanja, dobila je podršku u prevenciji nasilja i telesnoj autonomiji od ADP-a, kao i pomoć pri dojenju.

- Naučila sam mnogo o emocionalnoj kontroli - objasnila je.

- Osećam se snažnije i sigurnije u sebe. I učim kako da se brinem o svojoj bebi - rekla je ona, dok je dečakovo lice bilo prekriveno majčinim šalom.

Emina priča je uobičajena u Alta Verapazu. Toliko uobičajena, u stvari, da je njena mlađa sestra takođe majka tinejdžerka i žrtva seksualnog zlostavljanja.

- Mačizam je utkan u kulturu Maja - rekla je Lesli Pau Soto, jedan od dečjih psihologa ADP-a.

- Ovde proizvode kardamom, kafu, kakao, kukuruz i pasulj, a fizička snaga muškaraca je veoma cenjena, dok su žene svedene na minimum i ograničene na dom.

Ženama generalno nije dozvoljeno da uče, rekla je Pau Soto, a žene koje pokušavaju da studiraju ili rade su stigmatizovane. Žene su "uvek kontrolisane, slušaju šta god muškarci žele", dodala je, dok muškarci ne ostvare potpunu dominaciju nad njima.

Кritičari su optužili administraciju predsednika Gvatemale Alehandra Đamateija da je izneverila žrtve porodičnog nasilja i silovanja - samo jedan ili dva slučaja na svakih 100 rezultiraju uspešnim procesuiranjem ili izricanjem kazne počiniocu.

U 43 godine od objavljivanja, "Čikititini" honorari su korišćeni za rešavanje nekih od najsloženijih pitanja koja pogađaju Centralnu Ameriku - od ekstremnog siromaštva i generacijske kulture mačizma do nasilja u porodici i silovanja. Čak i zloupotreba alkohola među marginalizovanim, autohtonim zajednicama našla se na listi problema.

Pre putovanja u Gvatemalu, novinar BBC-ja je pitao Ulveusa da li je očekivao da će pesma imati tako trajno nasleđe kada ju je napisao.

- Ne razmišljaš o dugovečnosti! Misliš "pa, nadam se da će biti hit i da će se mnogo slušati" - rekao je on kroz osmeh.

- Nikad ni u najluđim snovima nisam mogao da očekujem da će biti tako dugotrajna i doneti toliko novca. To je najbolje nasleđe koje neko može poželeti.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA