Kada je pekar zapevao sa najvećom operskom zvezdom: Zbog pogleda ljubavi i ponosa o ovome se priča i danas

Pekar koji je voleo svoju muziku i tenor koji je promenio tok klasične muzike, ali nikad nije zaboravio odakle potiče

  • 0
Lucano Pavaroti i njegov otac Fernando duet Printskrin: YT/MarquesEunice

Кada je bivši pekar izašao na scenu sa najvećom zvezdom opere, bila je to muzička priča koja se prepričavala godinama.

Legendarni tenor Lučano Pavaroti rođen je 1935. godine u Modeni, na severu Italije. Njegov otac Fernando Pavaroti bio je pekar, a majka Adel Venturi radnica u fabrici cigara.

Fernando Pavaroti je bio pevač amater sa finim tenorskim glasom. Godinama kasnije, njegov sin je rekao da je Fernando odbio mogućnost pevačke karijere zbog treme i nerava.

Porodica je tih prvih godina bila siromašna, ali strast njegovog oca prema muzici otvorila je novi svet njegovom sinu. Lučanovi prvi susreti sa pevanjem i operom došli su putem očekve kolekcije albuma velikih tenora tog vremena.

Lučano Pavaroti je odlučio da studira muziku i počeo da peva operske uloge 1960-ih. Legendarni nastupi u Кraljevskoj operi u londonskom Кovent Gardenu i njujorškoj Metropoliten operi učinili su ga ogromnom zvezdom operskog sveta.

Nekoliko godina kasnije, zahvaljujući Svetskom prvenstvu u fudbalu 1990. u Italiji, Tri tenora i njegovim uvek blistavim visokim notama, postao je sinonim svoje branše.

Ali nikada nije zaboravio odakle je došao, niti svoje muzičke korene.

Godine 2001, 88-godišnji tenor amater Fernando pridružio se svom sinu u duetu. Zajedno su otpevali 'Panis Angelicus' Cezara Franka.

Sa skoro 90 godina, Fernandov glas sigurno nije bio najbolji u njegovom životu. Ali pogledi ljubavi i ponosa između njih dvojice učinio je ovaj trenutak vrlo posebnim u istoriji muzike.

Oni su i ranije pevali duete. Evo još jednog izvođenja iste pesme, snimljene u katedrali njihovog rodnog grada 1978. godine:

Pekar koji je voleo svoju muziku i tenor koji je promenio tok klasične muzike. Dva Pavarotija, bravo za vas oboje!

(Telegraf.rs/Classic FM)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA