Pesmu "U boj, u boj, za narod svoj" koriste hrvatski navijači, pisac tvrdi da ju je napisao čika Jova Zmaj

Bar tako tvrdi pisac Momčilo Petrović

  • 9
Jovan Jovanović Zmaj Jovan Jovanović Zmaj / Foto: Wikimedia/Unknown author

Sigurno ste čuli pesmu "U boj, u boj, za narod svoj", koji na sportskim takmičenjima pevaju hrvatski navijači. Zanimljivo je da ju je napisao niko drugi, do poznati srpski pesnik Jovan Jovanović Zmaj.

O tom je govorio i pisac Momčilo Petrović "u emisiji "Šarenica", predstavljajući knjigu "Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba".

"Zmaj je poznat pisac rodoljubivih pesama. Njegova pesma je "U boj, u boj, za narod svoj". Uzgred, taj poklič koriste sada hrvatski navijači i ne znaju to da je srpska rodoljubiva pesma. To je čika Jova napisao. Jova se zaklinjao da će kada dođe trenutak da položi svoj život za otadžbinu u najmanje 50 pesama, ali 1876. godine, kada je trebalo kao lekar da ode u Srpsko-turski rat, nije. Nije hteo.

Pozvali su ga, on je tražio čin majora, samo su dva majora tada postojala sanitetska. Nisu mogli da mu daju taj čin. On je rekao: "Ako nisam major, neću da idem u rat." To mu je bio izgovor. Izbegao je da ode u rat i da položi život za otadžbinu. Ali su ostale pesme.", rekao je Petrović.

Ovu informaciju je pre nekoliko godina potvrdio i istoričan Hrvoje Klasnić.

''U boj, u boj za narod svoj' je stih iz pjesme Jove Jovanovića Zmaja i upotrebljava se i u Srbiji', rekao je istoričak u 'Nedjeljom u 2' na HRT-u, prenosi Tportal.hr.

Na Wikipedia stranici ove pesme tvrdi se da je u pitanju hrvatska domoljubna pesma, koju je 1866. godine napisao Franjo Matković, a komponovao Ivan Zajc, koja je posle bio deo opere Nikola Šubić Zrinjski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    13. januar 2023 | 17:43

    Ovi hrvati jadni ništa nemaju svoje.

  • Перагеније

    13. januar 2023 | 19:45

    Све што имају је туђе и поклоњено.

  • Bata

    13. januar 2023 | 22:05

    Šta će tupavci, nikad nisu imali svoju državu već su naučili da budu ulizice i vazali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA