Toše Proeski bi danas proslavio 42. rođendan: Koja pesma makedonskog anđela vam je omiljena?

Njegovi hitovi i dan danas se slušaju

  • 1
Toše Proeski Foto: Milena Đorđević

Jedan od najvoljenijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije, Toše Proeski, rodio se na današnji dan, 25. januara 1981. godine. Da je živ, proslavio bi 42. rođendan.

Veliki muzički talenat je pokazao još u detinjstvu, gde je pobeđivao na raznim takmičenjima.

Već 1999. objavio je prvi album "Nekade vo noќta" sa jedanaest pesama. U leto iste godine održao je prvi solistički koncert.

Godine 2000. učestvovao je na „Skopje Festu” (od kada se bira makedonski predstavnik na Pesmi Evrovizije) sa pesmom „Solzi pravat zlaten prsten” koja je, i pored toga što je imala najviše glasova gledalaca, na kraju osvojila treće mesto, iza Karoline Gočeve i pobednika XXL. U ovom periodu je počeo da snima pesme za drugi album Sinot Božji koji je objavljen u junu 2000. Album je doneo veliki broj hitova, među kojima su Nemir (duet sa Karolinom Gočevom), „Vo kosi da ti spijam”, „Izlaži me ušte ednaš”, kao i „Iluzija” i „Tajno moja”, dve pesme koje je komponovao Kire Kostov, (sa potonjom je osvojio drugo mesto na festivalu „Sunčane skale” u Herceg Novom).

Srpska produkcijska kuća „BK Sound” je otkupila prava za izdavanje njegovog sledećeg albuma na prostoru bivše Jugoslavije, što mu je donelo Oskar popularnosti na prostoru bivših jugoslovenskih republika za 2000. kao i rasprodate karte za koncerte u Skoplju i Beogradu, navodi se na Wikipedia stranici pevača.

Vrlo brzo je postao popularan širom bivše Jugoslavije. Nažalost, poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine.

Njegovi hitovi i dan danas se slušaju, koji su vam omiljeni.

Prisetićemo se nekih pesama Tošeta Proeskog:

Toše Proeski - "Igra bez granica":

Toše Proeski - "Pratim te":

Toše Proeski - "Bože, brani je od zla":

Toše Proeski - "Soba za tugu":

Toše Proeski - "Tajno moja":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lady i kranje vreme

    25. januar 2023 | 10:34

    To su mu pesme karijere. Cija si je otvorila vrata. A bogami dobro je pevao i whitesnake.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA