Hit Toma Džonsa "Delilah" više se neće izvoditi jer banalizuje ubistvo žene

Velšanin Tom Džons komentarisao je sporne stihove

  • 2
Tom Džons

Foto: Tanjug/AP

Horovi koji su do sada pre početka ragbi utakmica i tokom poluvremena pevali hit Toma Džonsa ‘Delilah’ više neće izvoditi tu pesmu širom Velsa, a ona je i službeno izbrisana sa spiska pesama Ragbi saveza Velsa(Welsh Rugby Union).

Iako je portparol stadiona Principality rekao za Sky News da je pesma uklonjena sa spiska 2015, sada su potvrdili da se više sigurno neće pojavljivati. Međutim, nema zabrane za posetioce utakmica koji žele da pevaju tu pesmu.

Pesma ‘Delilah’ postala je sporna nakon što se digla buka oko doista kontroverznih stihova koje govori o tome kako je devojka Delajla izbodena nožem nakon što je njen ljubomorni suprug otkrio da ona flertuje s drugim muškarcem. Muž kasnije moli za oprost nad njenim mrtvim telom.

- WRU osuđuje porodično nasilje bilo koje vrste. Prethodno smo tražili savet od stručnjaka vezano uz pitanje cenzuriranja pesme i uz dužno poštovanje svesni smo da je to problematično i uznemirujuće za neke obožavatelje - rekao je portparol.

Velšanin Tom Džons komentarisao je sporne stihove i rekao kako su ljudi pesmu shvatili previše doslovno, odbacivši tvrdnje da se trivijalizira nasilje nad ženama.

David Ivan, čija se velška himna ‘Yma O Hyd’ sada peva po stadionima, rekao je tim povodom:

- Pesma o ubistvu nastoji da trivilajizuje ideju ubistva žene. Šteta je što su ove reči sada uzdignute do statusa sekundarne nacionalne himne.

Tom Džons

Foto: Tanjug/AP

Svejedno, protivi se zabrani izvođenja te pesme.

- Zabrana pesama nije nešto što bih ikada zagovarao – čak i da je moguće.

(Telegraf.rs/Nacional.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vvv

    4. februar 2023 | 13:38

    Zar to nije hit današnjice?!Svakodnevno u medijima !!!

  • Перагеније

    4. februar 2023 | 19:52

    Дилеје - чове се КАЈЕ, и то је ПОЕНТА песме - то је крик из њега. Или они мисле да не би требало да се каје?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA