Vreme čitanja: oko 3 min.

Sin Nebojše Dugalića Bogdan je postao odličan muzičar, njegove bravure možete slušati na Kolarcu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svirao je u najznačajnijim domaćim koncertnim salama i širom Evrope uključujući, Helsinški Muzički Centar

  • 0
Koncert 14.02. Simfonijski orkestar RTS i Bogdan Dugalić Foto: Promo/RTS/Nebojša Babić

Provedite romantično muzičko veče uz Hor i Simfonijski orkestar RTS i maestra Bojana Suđića! Solista na koncertu će biti mladi pijanista u usponu, Bogdan Dugalić, koji će se publici, ovoga puta, predstaviti kroz interpretaciju dva dela – atraktivne „Rapsodije na Paganinijevu temu” Sergeja Rahmanjinova i neodoljive „Rapsodije u plavom“Džordža Geršvina. Pored njih, na koncertu će biti izvedena i čuvena kompozicija „Vokalize“ Sergeja Rahmanjinova, koja je zbog svoje popuranosti doživela brojne transkripcije za različite sastave.

Na programu je i svetski poznati hit „Summertime“ iz Geršvinove opere „Porgi i Bes“, u čijem će izvođenju, kao solista, nastupiti specijalni gost, naš proslavljeni džezer, prvi trubač Big Benda RTS, koji je svirao sa svetski poznatim izvođačima džez scene – Marko Đorđević. Za kraj koncerta vodimo vas u svet muzike majstora mjuzikla. Ovoga puta iz opusa Leonarda Bernštajna odabrali smo Kandid uvertiru.

Vidimo se u Kolarčevoj zadužbini, 14. februara, u 20 časova. Karte u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Bogdan Dugalić, klavir, srednje muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi „Mokranjac" u Beogradu (klasa M. Đorđević). Trenutno studira na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu, Austrija (klasa P. Giljilova), kao i na Akademiji Perozi u Bjeli, Italija (klasa K. Bogina).

Koncert 14.02. Simfonijski orkestar RTS i Bogdan Dugalić Nastup Bogdana Dugalića Foto: Promo/RTS/ N. Babić

Dobitnik je preko trideset nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije: prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Arona“ (Italija, 2022) i na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Città di San Donà di Piave“, (Italija, 2022), zatim druga nagrade kao i specijalna nagrada za najbolje izvođenje dela kamerne muzike na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Maj Lind“ (Finska, 2022), kao i druga nagrada i nagrada publike na 10. međunarodnom memorijalu "Isidor Bajić“ (Srbija, 2021).

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Bogdan Dugalić (@bogdan.dugalic)

Sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom Helsinškog radija, Simfonijskim orkestrom RTS, Beogradskim simfoničarima, Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa, na čelu sa koncertmajstorom Sretenom Krstićem, sa Kamus kvartetom, i sa eminentnim dirigentima kao što su Ana-Marija Helsing, Bojan Suđić, Radan Jovanović i mnogi drugi.

Svirao je u najznačajnijim domaćim koncertnim salama i širom Evrope uključujući, Helsinški Muzički Centar.

Godine 2019. je dobio punu stipendiju na Akademiji Perozi. Takođe, dobitnik je stipendije fondacije „Dobar glas“ (2022). Pohađao je mnoge majstorske kurseve, radeći sa imenima kao što su: Dmitrij Aleksejev, Dina Jofe, Rita Kinka, Mats Vidlund i mnogi drugi.

Koncert 14.02. Simfonijski orkestar RTS i Bogdan Dugalić Bogdan Dugalić Foto: Promo/RTS/Nebojša Babić

Sin je priznatog akademskog umetnika, glumca Nebojša Dugalića.

Premijera predstave Nebojša Dugalić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Marko Đorđević, truba, solista Big Benda RTS. Studirao je u Gracu (Austrija), a potom u Minhenu (Nemačka). Po povratku u Srbiju, završava master studije na univerzitetu „Slobomir“ u Bijeljini.

Učestvovao na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu i dobitnik je nekoliko prvih saveznih nagrada na takmičenjima klasične trube u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Od 1991. orjentiše se pretežno na džez i popularnu muziku. Godine 2007. postaje stalni član Big Benda RTS, kao trubač solista. Od septembra 2021, deluje kao Odgovorni urednik redakcije za džez i zabavnu muziku Muzičke produkcije RTS.

Koncert 14.02. Simfonijski orkestar RTS i Bogdan Dugalić Marko Đorđević Foto: Promo/RTS

Nastupao je na mnogim festivalima i džez scenama širom Evrope. Dva puta je bio odabran da bude član „European Jazz Youth Orchestra” (1998. i 2005).

Kao član različitih formacija, imao je prilike da sarađuje sa mnogim značajnim džez muzičarima današnjice. Takođe, učestvovao je u snimanju mnogih CD izdanja u Srbiji i inostranstvu (Duško Gojković, Čarli Antolini, „European Jazz Youth Orchestra“, Big Bend RTS i drugi).

Simfonijski orkestar RTS danas je moderni ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature, kao i muzika popularnih žanrova.

Koncert 14.02. Simfonijski orkestar RTS i Bogdan Dugalić Foto: Promo/RTS

Aktivno je prisutan na koncertnim podijumima, u medijima i u okviru značajnih društvenih događaja, pozicionirajući se kao prestižni izvođački aparat spreman za najviše umetničke domete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA