≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bella Technika, intervju: O novom albumu "Solid State", poređenju sa grupama Depeche Mode i New Order

Vreme čitanja: oko 3 min.

O svemu ovome govorio je član sastava Ivan Drobac, koji je svojevremeno svirao u grupi Darkwood Dub

  • 0
Bella Techinka Foto: Mascom

Sastav Bella Techinka, koji čine nekadašnji članovi grupe Darkwood Dub (gitarista) Bojan Drobac i (basista) Milorad Miki Ristić, te (pevačica) Katarina Jovanović, ima novi album koji nosi naziv "Solid State". I koji sve više privlači pažnju.

Tim povodom, Bojan Drobac je u intervjuu za Telegraf.rs je govorio upravo o albumu "Solid State", te o poređenju sa čuvenim grupama Depeche Mode i New Order.

  • U fokusu je novi album "Solid state". Šta nam možete reći o istom?

Mislim da je novi album plesniji, stilski ujednačeniji, precizniji u izrazu od prethodnog. Ceo proces dugo trajao, od izbora ritam mašina i sintova, do vrlo detaljnog programiranja. Izuzetno sam zadovoljan kako zvuči, ali i kako izgleda vinil. Na albumu, osim vokala, nema živih instrumenata i bilo je teško postići da zvuče organski, tj. da imaju kontrolisanu "grešku" koja podseća na ljudsku.

  • Da li se neke kompozicije već izdvajaju? Koja je poruka vašeg albuma?

Prvi singl je naslovna numera "Solid State", nakon nje ćemo imati još 3-4. Pesme mahom referišu na stanja i emocije koje su nam bliske. Moma Rajin na primer smatra da je poruka albuma sadržana upravo u stihovima pomenute kompozicije "Set yourself, set you on Solid State".

  • Za one koji vas prvi put slušaju, da li možete nešto više da kažete o vašem zvuku? Neki vas čak porede sa grupama kao što su Depeche Mode, Kraftwek, New Order….

To je asocijacija našeg prijatelja Mome Rajina, koga izuzetno poštujemo zbog svega što je uradio za muziku i umetnost uopšte. Komponovali smo uz želju da elektronski instrumenti zvuče organski i sonično. Mislim da je takav stav nasleđe 80-ih. Neko je za prošli album rekao "Plesna muzika za ljude koji ne idu u klubove", što je vrlo duhovita opaska, koja sugeriše da naša muzika nije tvrda klubska, već mekša, harmonska i organskija verzija iste.

  • Budući da su neki od vas bili u čuvenoj grupi Darkwood Dub, koliko vam je iskustvo iz tog sastava pomoglo da stvarate muziku za bend Bella Technika?

Naravno da je pomoglo, mi se ceo život bavimo muzikom, pre ovoga u bendu, a sada u potpuno drugačijem tehničkom okruženju, koje je za nas novo i inspirativno.

  • Gde crpite inspiraciju za vaše pesme?

Vrlo sam srećan što sam i dalje izuzetno motivisan za komponovanje muzike. Motivacija mora brižljivo da se neguje, planira. U tom cilju pravim sesije sa različitim instrumentima, svaki je inspirativan na svoj način, dnevno pravim krokije koje snimam kako stignem…. dosta vremena posvećujem produkciji, pa se opet vratim na instrumente, i tako u krug...

  • U prošlosti ste imali zanimljive projekte, radili ste muziku za film i pozorište, Da li ćete te ideje primeniti i za grupu Bella Techika?

I sada ponekad komponujemo primenjenu muziku, radili smo muziku za predstavu Gorčina Stojanovića "Don Žuan", kao i za film Ivana Šijaka "Demons".

  • Iza sebe imate već dva albuma, a već ste i krenuli sa nastupima. Gde može publika da vas čuje? Da li je inostrana publika mogla da čuje vašu muziku? Da li ćete svirati u inostranstvu?

Sviramo svuda gde nas zovu i gde nam prija društvo, vreme sa prijateljima, kontekst… Trenutno, spletom okolnosti, malo više u inostranstvu.

  • Za kraj, kakvi su vam planovi?

Planiramo da sa prijateljima sviramo i promovišemo ovaj album, nakon toga da završimo snimanje sledećeg, i tako u krug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA