Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek koji je proslavio Britni Spirs i Kejti Peri ćutao je sve dosad: On je tvorac najvećih pop hitova

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poznati tekstopisac kaže da je proces pisanja teksta jako naporan

  • 0
Max Maks Martin producent Foto: Claudio Bresciani / AFP / Profimedia

Švedski muzički producent i tekstopisac Maks Martin jedan je od najvećih hitmejkera u poslednjih 27 godina.

Napisao je 25 singlova koji su u Americi bili na vrhu top lista. Po broju napisanih hitova ispred njega su samo Džon Lenon i Pol Makarti.

Martin je karijeru započeo u švedskom metal bendu, ali se devedesetih godina povukao sa scene i posvetio se pisanju pesama i produkciji.

Martin kaže da uvek želi da svojim saradnicima napravi odličnu popo pesmu, ali u isto vreme kaže da insistira i na kvalitetu.

"Ako neki umetnik želi da sarađuje sa mnom, osećam odgovornost i ne želim da ga izneverim. Želim da napišem nešto što će učiniti da ooni zablistaju", kaže Martin.

On kaže da ne piše pesmu da ona nužno postane hit, ali da je godinama imao sreće da se njegov ukus poklapa sa ukusom mnogih ljudi.

"Moje namere su čiste. Želim da stvorim nesto što će se svideti nama koji sedimo u toj sobi. Šta će se destiti posle toga na svetu je da odluči", rekao je on.

Martin kaže da je trik u tome da naporno radite na svakoj sekundi pesme, a ne da akcenat smao bude na refrenu.

"Mislim da se trudim da svaki deo bude dobar. Ako radim svoj posao kako treba, mislim da svaka sekunda mora da bude sjajna. Želim da to budu pesme koje kada čujete na radiju, želite da čuejte iznova i iznova. TO je ono što želim", objašnjava Martin.

Veliki deo uspeha duguje ženi

Nakon što je godinama napisao nekoliko pop hitova za grupu "Back street boys" i Britni Spirs, Martin je odlučio da promeni stil 2004. godine. Tada je za Keli Klarkson napisao pesmu "The crunchy". Nakon toga usledili su hitovi 4ever za "Veronicas", So What za Pink i Hot N Cold za Kejti Peri.

"Ja sam veliki obožavalac popularne muzike. Morate da prepoznate kako se ona razvija, da nije bilo tako to ne bi bila popularna muzika. Trik je u tome da budete verni svojoj umetnosti i da sve vreme vodite računa o trendovima, ali da ih ne sledite slepo", savetuje poznati tekstopisac.

On je u intervjuu otkrio za koju pesmu je mislio da će postati hit, a ipak nije.

"Mislio sam da će Pesma koju sam pisoa za Pink "I don't believe you2" postati hit, ali se to jednostavno nije dogodilo. Jednostavno ja tu pesmu baš volim", kazao je on.

Poznati tekstopisac kaže da je proces pisanja teksta jako naporan.

"Sećam se da mi je ideja za hit Back street boys-a došla dok sam se vozio metroom. To je bilo pre mobilnih telefona. Morao sam da se vratim nazad da sve napišem da ne bih zaboravio. Morao sma da trčim do studija", ispričao je on.

Kaže da veliki deo uspeha duguje i svojoj ženi Dženi sa kojom je više od 20 godina. Ona mu je dala ideju da napravi džuboks mjuzikl sa njegovim pesmama.

"Kada mi je to predložila, rekao sam zašto da ne. Tada nisam znao šta to znači i koliko je rada potrebno za tako nešto. To je bilo pre više od deset godina", rekoa je on.

U mjuziklu, Martin je Šekspirovog Romea i Juliju stavio u 21. vek. S obzirom na to da je navikao da radi s amalom grupom umetnika u jednom studiju, kaže da je rad na mjuziklu za njega bio šok.

"Kada pravite pesmu, proces odlučivanja nije lak ali tu je samo nas nekoliko. Posle svakog snimanja mjuzikla okupljali smo se nas 50 i pričali o svemu što se deđšavalo tog dana na snimanju. To mi je zaista bio veliki šok", rekao je on na kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA