≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najlepši susret irske i srpske muzike: Braća Teofilovići i The Quiet Man oduševili Beograđane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastup, koji je okončan ovacijama i iskrenom željom publike da sva četiri vokala slušaju još, održan je u okviru 11. Beogradskog irskog festivala

  • 0
Braća Teofilović, Dom Omladine Foto: Nikola Tomić

Srpska i irska vokalna muzička tradicija susrela se juče na nesvakidašnji način koncertom dablinskog duesta The Quiet Men i poznatih Čačanina braće Teofilović. Nastup, koji je održan u Domu omladine i okončan ovacijama i iskrenom željom publike da sva četiri vokala slušaju još, održan je u okviru 11. Beogradskog irskog festivala.

Na binu su najpre izašli specijalni gosti Teofilovića, irski duet The Quiet Men, koji sarađuje pune 32 godine i za sobom ima 23 albuma. Džon MekGlin i Ričard Bojl su poznati vokali iz čuvenog ansambla Riverdance i Anuna, s tim što je na sinoćnjem nastupu Džon svirao i akustičnu gitaru.

Prva stara irska ljbavna pesma koju su izveli bila je „Dulaman“, čije se ime na irskom jeziku odnosi na tradiciju sakupljanja morske trave ili za potrebe đubrenja zemljišta ili za ishranu.

- Peva se bez instrumenata, jer su u 17. veku Englezi zabranili upotrebu svih tradicionalnih irskih instrumenata kako se stare pesme ne bi prenosile s kolena na koleno. Narod se onda snašao i ove pesme pevao bez muzičke pratnje, ali se uz njih igralo.

Usledila je nežna ljubavna pesma „Black Is The Color“, zatim numera koju Srbi vrlo dobro znaju - „Rocky Road To Dublin“, „Fionnghuala“ sve to MekGlinove autorske balade „If All She Has Is You“. Umetnici nisu krili zadovoljstvo što prvi put nastupaju pred beogradskom publikom i više puta su se zahvalili Teofilovićima na ukazanom poverenju.

Zanimljivo je da je Ričard, baš kao Teofilovići, jedan od braće blizanaca.

Od trenutka kada su izašli na scenu, Ratko i Radiša su zagospodarili istom – svojim moćnim, sofisticiranim glasovima proveli su prisutne kroz tradicionalne klasike – „A što ti je mila kćeri“, „Čaj goro“, „Vidova“, „Kraj potoka bistre vode“, „Jano mori“... U kratkim najavama pesama, Ratko je naglasio da je tema koncerta ljubav i da mu je drago što, nakon 5 godina, ponovo nastupaju u prestonici.

Za sam kraj ostavili su „Navali se Šar planina“ i romsku himnu „Đelem, đelem“, koja je mnogima izmamila suze.

Oduševljena publika ih je pozvala na bis i nakon „Sedna baba da večera“, braća Teofilović su pozvala Džona i Ričarda da im se pridruže na bini i zajedno se poklonili prisutnima.

Bio je ovo najlepši način da poznati Čačani proslave 30 godina svoje karijere i još jednom potvrde status najtraženijeg etno dueta na Balkanu i u Evropi.

Beogradski irski festival traje do 19. marta, a celokupan program možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA